Spalio 15d. Penktadienis

Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Peržiūrų skaičius: 30988
Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Besirūpinantieji savo sveikata neretai atsisako cukraus ir vartoja jo pakaitalus. Ar jie iš tiesų pagelbsti? Juk vis dažniau pasigirsta kalbų, kad dirbtiniai saldikliai gali atnešti daugiau žalos nei naudos.

Dvi grupės

Cukrus neturi nei vitaminų, nei mineralinių medžiagų, nei mikroelementų. Valgant daug saldumynų organizmas blogiau išskiria vandenį, patinsta kojos, paūmėja uždegiminės ir lėtinės ligos, alerginiai reiškiniai, kraujyje daugėja cholesterolio, burnoje atsiranda puikiausios sąlygos mikrobams daugintis.

Cukrus rūgština vidinę organizmo terpę, kasa gamina daugiau insulino. Iš cukraus pertekliaus ląstelėse pasigamina riebalai, ir žmogus tunka. Taigi tie, kurie laikosi dietos ar serga cukralige, neįsivaizduoja savo gyvenimo be dirbtinių saldiklių. Tačiau ir neturintiesiems rūpesčių dėl antsvorio, ir tiems, kurių nesutrikusi medžiagų apykaita, cukraus per parą pakaktų apie 50 gramų.

Atrodo, išeitis yra – reikia vartoti pakaitalus. Juk taip magiškai veikia ant kai kurių maisto produktų užrašas: "Be cukraus". Vadinasi, juos valgydamas nepriaugsi svorio. Tačiau taip toli gražu ne visada būna. Būtina atminti, kad cukraus pakaitalai yra dviejų grupių – natūralios kilmės ir sintetiniai. Diabetikams gydytojai kartais rekomenduoja kaitalioti abiejų grupių saldiklius, o besilaikantiesiems dietos natūralios kilmės cukraus pakaitalai netinka – jie taip pat kaloringi.

Iš vaisių ir uogų

Natūralios kilmės cukraus pakaitalai – fruktozė, ksilitas, sorbitas, vaisių sirupas, manitas, maltitas, palatinitas ir kiti. Jie, kaip ir cuk-rus, gana kaloringi.

Fruktozė gaunama iš vaisių ir uogų, jos yra meduje. Savo išvaizda ji primena cukrų, bet 1,2 –1,8 karto už jį saldesnė.

Fruktozės energinė vertė kaip ir cukraus – 375 kcal 100 g, bet į organizmo ląsteles ji patenka kasai neišskiriant insulino, tad naudinga diabetikams. Šis natūralus cukraus pakaitalas organizmui visiškai nekenksmingas, – teigia visi mokslininkai, nors apie kitus saldiklius taip tvirtai pasakyti negali. Fruktozė stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, tai ypač svarbu vyresniems žmonėms.

Tyrimais nustatyta, kad ji veikia tonizuojamai, tad rekomenduojama vartoti sportininkams, vairuotojams ir visiems, kurie patiria didelius krūvius. Pastebėta, kad šis saldiklis 30–40 procentų sumažina dantų ėduonies riziką.

Tačiau reikia atminti, kad fruktozė vis dėlto didina cukraus kiekį kraujyje, tad sergantieji diabetu turėtų būti atsargūs. Norintieji sumažinti savo kūno apimtis neturėtų pamiršti, kad šis natūralus produktas kaloringas.

Fruktoze galima saldinti kavą, arbatą, kompotus, uogienes. Ji paryškina vaisių ir uogų kvapą, skonį. Per dieną fruktozės nerekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 45 g.

Populiarūs saldikliai

Sorbitas (žymimas E420) buvo pirmą kartą išskirtas iš šaldytų šermukšnių uogų. Jo yra jūros augaluose, obuoliuose, abrikosuose ir kt. Ksilitas (E.967) gaunamas iš medvilnės sėklų ir kukurūzų. Jis beveik toks pat saldus kaip cukrus, o sorbitas saldumo turi kur kas mažiau.

Pagal kaloringumą šie abu saldikliai prilygsta cukrui, pagal skonį nuo jo ne per daugiausia skiriasi. Ir sorbitas, ir ksilitas lėtai prasiskverbia į audinius, todėl neturi įtakos cukraus kiekiui kraujyje, organizmas insulino daugiau negamina. Šiuos saldiklius sergantieji cukriniu diabetu gali vartoti nebijodami pakenkti sveikatai, todėl sorbitas ir ksilitas įeina į daugelio produktų, skirtų diabetikams, sudėtį.

Vartojant tuos pakaitalus skrandis išskiria daugiau sulčių, suaktyvėja tulžies pūslės veikla. Sorbitas ir ypač ksilitas naikina burnos mikrobus, taigi sumažėja tikimybė susirgti ėduonimi. Todėl šie natūralūs saldikliai įeina į kai kurių dantų pastų ir kramtomųjų gumų sudėtį.

Sorbitas padeda organizmui mažiau sunaudoti vitaminų B1 ir B6, biotino, pagerina žarnyno mik-roflorą. Kadangi ksilitas ir sorbitas veikia šiek tiek laisvinamai, juos galima vartoti užkietėjus viduriams. Tačiau šių saldiklių iškart suvalgius daugiau nei 30 g, gali pradėti mausti skrandį, pykinti, pūsti vidurius.

Manoma, kad ir sorbitas, ir ksilitas skatina tulžies pūslės akmenligę. Nekenksminga dozė – iki 50 g per parą.

Nerekomenduojama nėščiosioms

Sintetiniai saldikliai – sacharinas, ciklamatas, acesulfamas, aspartamas, sukralozė ir kiti.

Jie už cukrų yra dešimtimis, šimtais, o kai kurie – ir tūkstančiais kartų saldesni, bet beveik nekaloringi ir neturi įtakos insulino gamybai, cukraus kiekiui kraujyje. Daugelį sintetinių cukraus pakaitalų organizmas negali pasisavinti, todėl jie pašalinami su suvirškintu maistu. Tokie saldikliai tinka ir sergantiesiems diabetu, ir norintiesiems sulieknėti. Tačiau dėl šių pakaitalų šalutinio poveikio netyla specialistų diskusijos.

Sacharinas (E954) – beveik 500 kartų saldesnis už cukrų, kartokas. Jo nerekomenduojama vartoti nėščiosioms, nors nėra įrodyta, kad medžiaga gali prasiskverbti pro placentą.

Sacharinas uždraustas JAV ir Kanadoje, nes manoma, kad yra potencialus kancerogenas. Užsienio mokslininkų bandymai su pelėmis įrodė, kad per didelės dozės sacharino gali sukelti šlapimo pūslės vėžį. Dar iki šiol neišsklaidyti įtarimai, kad šis saldiklis sukelia priepuolį tiems, kurių tulžies pūslėje yra akmenų.

Teigiama, kad sacharino paros norma neturi viršyti 5 mg kilogramui kūno svorio.

Šimtus kartų saldesni

Aspartamas (E951) – apie 200 kartų saldesnis už cukrų. Tai pats populiariausias sintetinis saldiklis, bet paprastai jis vienas nenaudojamas, o kartu su acesulfamu, ciklamatu ir sacharinu. Dažnai netgi neįtariama, kad su maistu pasisavinama ir aspartamo. Mat jo dedama į kai kuriuos vaistus, net į vaikams skirtus vitaminus, į dietinius gėrimus – priskaičiuojama apie 6000 produktų.

Organizme aspartamas virsta į aminorūgštį. Produktų, kuriuose yra šis saldiklis, negalima šildyti, nes esant 30 laipsnių šilumai jis skaidosi į formaldehidą (vėžį sukeliančią medžiagą), metanolą ir fenilalaniną. Aspartamo negali vartoti sergantieji fenilketonurija – nepagydoma genetine liga, kai pažeidžiama nervų sistema. JAV jis pripažintas kaip genetiškai modifikuotas produktas ir nerekomenduojamas nėščioms moterims, kenčiantiesiems dėl sklerozės, Parkinsono ligos, diabeto, tuberkuliozės.

Tačiau dauguma mokslininkų tikina, kad saikingai vartojamas aspartamas nėra pavojingas: paros norma – 30 mg kilogramui kūno svorio.

Acesulfamas (E950) – 200 kartų saldesnis už cukrų. Jo paprastai dedama į nealkoholinius gėrimus, ledus, saldainius, tortus, kramtomąsias gumas. Piktnaudžiaujant šiuo saldikliu gali susilpnėti širdies ir kraujagyslių sistemos darbas, galima pakenkti nervų sistemai. JAV mokslininkai teigia, kad acesulfamas gali turėti įtakos atsirasti piktybiniams augliams. Per parą jo leidžiama suvartoti iki 9 mg kilogramui svorio.

Naudingi organizmui

Specialistai mano, kad ateityje bus vartojami tik naujo tipo saldikliai – ne pavojingi, bet naudingi organizmui. Vienas iš tokių – steviozidas. Jis išskiriamas iš Pietų Amerikoje augančių žolių – stevijų. Tas saldiklis mažina cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą. Jis yra 300 kartų saldesnis už cukrų, bet turi labai nedaug kalorijų. Mokslininkai, darydami su gyvūnais bandymus, nepastebėjo jokio steviozido šalutinio poveikio, net jei dozę padidindavo 50 kartų. Be to, nerasta jokių vėžį sukeliančių medžiagų.

Dar vienas nepavojingas saldiklis – citrozė. Jis gaunamas iš kai kurių citrusinių vaisių luobelių. Ji 1800–2000 kartų saldesnė už cukrų, bet šalutinio poveikio taip pat nepastebėta.

Iš sintetinių produktų pats nepavojingiausias yra sukralozė (E955). Ji išgaunama iš cukraus, bet turi 10 kartų mažiau kalorijų nei jis. Mokslininkai per 20 bandymo metų įrodė, kad šį pakaitalą gali vartoti ir nėščios, ir maitinančios moterys, ir vaikai. Sukralozę gali vartoti ir sergantieji diabetu, nes ji nedidina cukraus kiekio kraujyje, neskatina išskirti insuliną. Tačiau šis saldiklis kol kas brangus, todėl nėra paklausus. Per parą jo galima suvartoti iki 5 mg kilogramui svorio.


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...


Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio. Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Dykinėjimas sukelia alkį

Dykinėjimas sukelia alkį

Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...


Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Siurbdami dulkes grojant roko muzikai, per valandą sunaudojame 126 kilokalorijomis (kCal) daugiau nei tai darydami be muzikos. Tai reiškia, jog prieš ar po tokios fizinės veiklos be sąžinės graužimo ir nekaupdami riebalų galime sau leisti...


Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Daugelis merginų jaučiasi kaltos, kai nerimaujant valgo viską kas papuola po ranka. Nemaža dalis jų nori būti plonos it šakaliukas. 4 merginos iš 10 jaučiasi kaltos, kai kiša ranką į bulvių traškučių pakelį ar į burną dedasi šokolado plytelę. Kaip...


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Prasidėjęs braškių sezonas žada ne vien gausų raudonį turguose ir parduotuvėse. Žiemą ir pavasarį vitaminų stokos nualintą organizmą kamavusį sultingų uogų ilgesį pagaliau galima malšinti kasdien. Tačiau verta atsiminti, kad artimos giminaitės -...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

Anot specialistų, sultys yra tikrų tikriausias maistas. Pavyzdžiui, 200 g apelsinų sulčių turi daugiau kalorijų negu 300 g kavos, vynuogių sultys turi 4 kartus daugiau angliavandenių negu jogurtas, o ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...


Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Naujosios technologijos padeda suprasti didžiausią neatskleistą biologijos paslaptį – kaip iš tikrųjų funkcionuoja smegenys. Smegenų veiklos išaiškinimas ir supratimas galėtų padėti žmonėms su tokiais susirgimais kaip Alzhaimerio ir...


Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Lapkričio 8 oji - sveikos mitybos diena. Ta proga, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KU SvMF), ragina atkreipti dėmesį į tąi, ką valgome. Skelbiama, kad atlikti tyrimai rodo, kad žmonės vartoja per daug riebalų, per mažai...


Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila