Spalio 20d. Antradienis

Batono kokybę rodo pelėsis

Peržiūrų skaičius: 46304
Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda.

Kreipėmės į laboratoriją

Užsukus į prekybos centro duonos skyrių, akys raibsta nuo batonų įvairovės. Kone ant pusės pakuočių mirguliuoja užrašai "Be E", "Be konservantų", "Su natūraliu raugu".

Vienas batonas atrodo puresnis, kitas – pilkesnis. Kurį rinktis? Pagal kainą ar žvelgiant į reklaminį užrašą, teigiantį, kad produktas natūralesnis? Ar galime drąsiai tepti sviesto ant bet kurios riekės ir tikėtis, kad maitinamės sveikai?

Šią mįslę įminti nelengva. Gal laboratorija galėtų atsakytų, ko pridėta į kasdienį mūsų maistą?

Susitarėme su Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto Maisto tyrimų centru, kad šis nemokamai ištirs penkių skirtingų rūšių batonus.

Tiesa, išsamus tyrimas, atskleidžiantis, ko pridėta į batonus, pasak mokslininkų, būtų sudėtingas. Tad paiešką gerokai susiaurinome. Nusprendėme, kad bus atsakyta į klausimą, ar dėta į batonus konservantų – sorbo rūgšties ar benzenkarboksirūgšties.

Vasarą – bulvinė liga

KTU Maisto produktų technologijos katedros profesorė Gražina Juodeikienė patarė tirti batonus būtent dėl konservantų, nes poreikis dėti konservantų tampa ypač aktualus šiltuoju sezonu.

Tuomet batonams gresia bulvinė liga, kurią sukelia bakterijos, kurių dažniausiai yra kvietiniuose miltuose ir kurios nežūsta net 120 laipsnių temperatūroje. Patamsėja batono minkštimas, laužant tįsta lipniais "siūlais", atsiranda nemalonus kvapas.

Tokie konservantai, kaip benzoatai, propionatai, sorbatai, atkreipė dėmesį G.Juodeikienė, yra leistini. Tuomet miltinis gaminys ilgiau išlieka nesugedęs, nesupelijęs.

Ieškotų konservantų neaptiko

Po beveik mėnesio sulaukėme tyrimo rezultatų, juos vainikavo išvada: "Nieko neradome." Prie visų penkių batonų bandinių pateiktas užrašas, kad tiek benzenkarboksirūgšties, tiek sorbo rūgšties kiekis yra mažesnis kaip 10 mg/kg.

Maisto tyrimų centro vadovė Galina Garmienė paaiškino, kad šių medžiagų, jei ir buvo, tai per mažai, kad juos būtų galima aptikti.

Kaip atsitiko, kad netgi tame batone, ant kurio pakuotės pateiktame sudėties lapelyje sorbo rūgštis įrašyta, laboratorijos darbuotojai jos nenustatė?

"Kažkodėl jos neradome. Gal nebuvo gerai sumaišyta, gal į tą riekę nepapuolė?" – svarstė maisto žinovė. Pasak jos, atlikus pirmą mėginių tyrimą, du mėginiai buvo įtartini, tačiau atlikus kitą tyrimą, įtarimai nepasitvirtino.

"Gamintojas, rašydamas kad gaminys yra be konservantų, turi įsitikinti, ar konservantai nesusidarė natūraliai. Pavyzdžiui, įdėjus kažkokios medžiagos, kurioje jis gali atsirasti", – papildomai aiškino specialistė.

Nesuvalgykite bent savaitę

Profesorė G.Juodeikienė pasakojo, kad kai kurios kepyklos siekia atsisakyti konservantų, stengiasi pakeisti juos natūraliais raugais. Tačiau kepant duonos gaminius su natūraliu raugu, reikia įdėti daugiau pastangų, laiko, darbo, didesnio dėmesio technologiniams procesams. Daugiau problemų nei su juoda duona sukelia gaminiai iš kvietinių miltų.

"Kauno dienos" inicijuoto batonų tyrimo rezultatų ji nekomentavo. Nepatikliems vartotojams ji pasiūlė kitaip patikrinti, ar gaminys natūralus. Jei parsinešus namo kambario temperatūroje laikomas batonas maždaug po savaitės nepradeda pelyti ar kitaip gesti, tai ženklas, kad jo sudėtyje yra konservuojančių medžiagų.

Batonai, pasak G.Juodeikienės pagal nustatytus reikalavimus turi būti realizuojami per penkias dienas. Gal per tiek laiko jie dar nepradės gesti, bet jei sudarysite sąlygas – įdėsite į sandarų polietileninį maišelį ir laikysite vasariškoje šilumoje, produktas netruks sugesti.

Norintieji dar paeksperimentuoti gali patys namuose išsikepti kvietinių miltų bandą ir palyginti su pirktiniu batonu: kuris pirmas pradės gesti.


Laboratorijoje tirtų batonų sudėtis

Mėginys Nr. 1

Sudėtis:

Kvietiniai miltai, vanduo, margarinas, cukrus, mielės, druska, kepimo priedas (emulsiklis E472e, augaliniai riebalai), kiaušinio baltymai. Galimi sojų, sezamo, lubinų, pieno produktų pėdsakai.

Mėginys Nr. 2 "Be konservantų"

Sudėtis:

Kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, augalinis aliejus, joduotoji druska, kepimo mielės, cukrus, emulsiklis riebalų rūgščių mono- ir digliceridų mono-, ir diacetilvyno rūgšties esteriai, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga monokalcio fosfatas, antioksidatorius askorbo rūgštis, fermentai.

Mėginys Nr. 3 "Natūralus raugas", "Jokių "E"

Sudėtis:

Kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, rapsų aliejus, cukrus, lieso pieno milteliai, joduota druska, mielės, sviestas.

Mėginys Nr. 4 "Jokių "E"

Sudėtis:

Aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, cukrus, augalinis aliejus, joduotoji druska, mielės.

Mėginys Nr. 5

Sudėtis:

Kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, cukrus, margarinas (augaliniai riebalai ir hidrinti riebalai, emulsiklis riebalų rūgščių mono- ir digliceridai, emulsiklis lecitinas, konservantas sorbo rūgštis, dažiklis anatas, kvapiosios medžiagos), joduotoji druska, kepimo mielės, emulsiklis riebalų rūgščių mono- ir digliceridų mono- ir diacetilvyno rūgšties esteriai, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga monokalcio fosfatas, antioksidatorius askorbo rūgštis, fermentai.

Gintaras Bašinskas

Duonos kepyklos direktorius

Priedai, kurie išvardyti gaminio sudėties etiketėje, nebūtinai turi būti naudojami. Dažniausiai naudojama mažiau, nei parašyta. Žinoma, kad įmanoma išsiversti be konservantų, tačiau viskas gaminama pagal vartotojo pageidavimus. Nekepame to, ko neperka. Duona yra natūralus gaminys, jis negali išlikti ilgai šviežias būdamas visiškai natūralus, todėl dalis gamintojų naudoja priedus, kurie prailgina produkto vartojimo laiką. Kiek laiko nesugenda batonas, labai priklauso ir nuo aplinkos sąlygų. Kuo šilčiau ir drėgniau, tuo geresnės sąlygos veistis grybeliams ir gaminiai greičiau pelija. Mūsų kepykla pereina prie tokių receptūrų, kur nenaudojami priedai, žymimi E raidėmis. Tokius gaminius tiesiog reikia greičiau suvartoti. Dabar labai populiarūs ekologiški produktai, be konservantų. Konservantai – sąlyginis dalykas. Yra daug natūralių konservantų, bet mes to žodžio labai bijome.


Kas yra benzenkarboksirūgštis, sorbo rūgštis?

Benzenkarboksirūgštis – tai konservantas, žymimas E210. Benzenkarboksirūgšties, benzoatų ir benzenkarboksirūgšties esterių dažniausiai randama daugelyje vaisių, ypač uogų. Benzenkarboksirūgšties labai turtingos spanguolės. Be vaisių, benzoatų pasitaiko grybuose, cinamone, gvazdikėliuose ir kai kuriuose pieno produktuose (dėl bakterijų fermentacijos). Pramoniniams tikslams ši rūgštis gaminama iš tolueno. Benzenkarboksirūgštis ir benzoatai naudojami kaip konservantai prieš mieles ir bakterijas rūgščiuose produktuose. Paros norma – iki 5 mg/kg kūno masės. Maiste naudojamų koncentracijų ribose šalutinio poveikio nepastebėta. Kai kuriems žmonėms benzenkarboksirūgštis ir benzoatai gali atpalaiduoti histaminą ir tokiu būdu sukelti pseudoalerginę reakciją.

Sorbo rūgštis – konservantas, žymimas E200. Sorbo rūgšties natūraliai randama paprastojo šermukšnio (Sorbus aucuparia) vaisiuose, tuo pačiu vardu ir pavadinta. Pramoniniu būdu gaminama keliais skirtingais cheminiais metodais. Šis konservantas naudojamas prieš grybus ir mieles, ji neefektyvi prieš bakterijas. Sorbo rūgštis naudojama įvairiuose produktuose, gaminant jogurtus ir kitus fermentuotus pieno produktus, vaisių salotas, konditerijos gaminius, limonadus, sūrius, ruginę duoną, pyragus ir kepinius, picas, taip pat vėžiagyviuose, citrinų sultyse, vyne, sidre ir sriubose. Paros norma – iki 25 mg/kg kūno masės. Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinio poveikio nepastebėta. Tik labai nedidelei daliai žmonių gali sukelti silpną pseudoalerginę reakciją.


Duonos ligos

Bulvinė liga pasireiškia tuo, kad duonos minkštimas, palaikytas 1–2 dienas, perlaužus skleidžia nemalonų kvapą, ilgiau laikomas, pasidengia tamsiomis rausvai violetinėmis arba gelsvai rudomis dėmėmis, pasidaro lipnus, tąsus.

Šią ligą sukelia bulvinių lazdelių grupės bakterijos. Šiais mikroorganizmais apkrėsti produktai netinka maistui.

Aruodų kenkėjų gyvybinės veiklos produktai (ekskrementai, kiaušinėliai, išnaros, žuvę vabzdžiai) yra kenksmingi žmogaus organizmui, gali sukelti negalavimų.

Pavyzdžiui, miltinės erkės ekskrementuose yra bulvinių lazdelių bakterijų, kurių pažeisti miltai netinkami vartoti.

Vabzdžių hemolimfoje yra termostabilios nuodingos medžiagos kantaridino, kuris, patekęs į žmogaus organizmą, gali sukelti alergiją, skrandžio, žarnyno ir šlapimtakių ligas. Šią ligą dažniau sukelia kvietinė duona, nes rūgšti aplinka nepalanki bakterijoms vystytis.

Duoną kepant, sporos išlieka ir, esant didesniam drėgniui, gali daugintis bei intensyviai veikti 35–40 laipsnių temperatūroje.

Norint apsaugoti duoną nuo bulvinės ligos, reikia ją greitai ataušinti iki 20 laipsnių temperatūros.

Duonos pelijimą sukelia mikromicetai (pelėsiniai grybai).

Iškepta duona užsikrečia ore esančių pelėsinių grybų sporomis. Jos vystosi, kai pluta drėgnesnė kaip 20 proc.

Optimali temperatūra sporoms vystytis – 20–40 laipsnių. Supelijusi duona maistui netinkama, duoną reikia laikyti sausose, gerai vėdinamose patalpose.

Diena.lt

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...


Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

JAV atliktas tyrimas parodė, kad burokėlių sultys gali būti naudingos ne tik širdžiai, bet ir pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis ir tokiu būdu padėti apsisaugoti nuo demencijos. Burokėlių sulčių poveikį smegenims ištyrė Wake Forest universiteto...


Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Mokslininkai pradžiugino kavos mėgėjus: jie nustatė, kad kavos pertraukėlės yra naudingos sveikatai, o kasdien išgertas puodelis šio gėrimo ilgina gyvenimą. Net tie žmonės, kuriems būdingi kraujospūdžio svyravimai, gali išgyventi iki 100 metų, jei...


Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą. Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Pomidorų sultys - vienos naudingiausių sulčių

Pomidorų sultys - vienos naudingiausių sulčių

Pomidorus į Europą atvežė ispanai. Kadangi ispanai buvo užkariavę daug žemių, jie pomidorus išplatino visame pasaulyje. Tai maistinga daržovė, kurios sudėtyje yra obuolių ir citrinos rūgšties, baltymų, vitaminų B1, B2, B3, PP, pro vitamino A,...


Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...


Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...


Grybai – skanu, bet ar sveika?

Grybai – skanu, bet ar sveika?

Ar nepersivalgysime šiemet grybų, kuriems augti šiemet klimatinės sąlygos buvo itin palankios. Kokia iš jų nauda, kokios grybų maistinės savybės? Sveikatos specialistai teigia, kad grybai yra maistingi, o gamtininkai tvirtina, kad jie sveiki...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Kuo geriausia malšinti troškulį?

Kuo geriausia malšinti troškulį?

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistai informuoja, kad atsigerti ir atgauti karštą dieną prarastą skysčių kiekį reikėtų tik tada, kai pradeda...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

Įmonių grupė "Danone" kreipėsi į Lietuvos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informuodama, kad "Danone" neatšaukė sveikatinimo teiginių, susijusių su "Actimel" ir "Activia". "Balandžio 17 dieną...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9