Sausio 26d. Antradienis

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

2016 Lapkričio 29d.
Peržiūrų skaičius: 24472
BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR bei virškinimo sekretas. Proteinas skatina raumenų jėgos didėjimą atletams, augimą vaikams, padeda spręsti atsiradusius sveikatos negalavimus suaugusiems. Įvairūs proteinai, pavyzdžiui, esantys raudonuosiuose kraujo kūneliuose, hormonuose ir imuninėse ląstelėse, nuolatos pažeidžiami, todėl turi būti atnaujinami.

Apie 20% bendros organizmo masės sudaro baltymai, tačiau jų kiekis įvairiuose audiniuose yra nevienodas. Apie pusė organizmo baltymų  (nuo 6 iki 7 kilogramų) yra sujungta su griaučių kaulais ir kitais atraminiais audiniais. Kita pusė baltymų (intraceliulinai, esantys už ląstelės ribų) dalyvauja įvairiose medžiagų apykaitos reakcijose ląstelių viduje, yra susijusios su daugeliu dinaminių-metabolinių procesų, su nuolatine baltymų sinteze suirusių baltyminių molekulių viduje. Baltymų kiekis įvairiuose organizmo audiniuose yra skirtingas. Raumenyse 18-23%, kepenyse 18-19%, blužnyje 17-18%, plaučiuose 14-15%, smegenyse 7-9% viso baltymų kiekio.

Gyvuose organizmuose nuolat vyksta baltymų irimas ir jų biosintezė. Per parą suaugusio žmogaus organizme atsinaujina apie 250-300 g. (1-2%) baltymų. Žmogaus baltymų skilimo pusperiodis yra apie 35-40 parų. Jei organizmas negauna pakankamo kiekio baltymų, sutrinka tam tikros organizmo fiziologinės funkcijos, mažėja kūno masė, silpnėja baltymų sintezė, ypač fermentų. Baltymų apykaitos intensyvumas priklauso nuo daugelio sąlygų. Ji veikia greičiau vaikams, nėštumo ir vaiko maitinimo (laktacijos), sunkaus fizinio darbo metu.

Padidėjus baltymų apykaitai, didėja ir baltymų poreikis. Jis priklauso nuo mitybos rėžimo ir kokybės. Reikiamas baltymų kiekis maisto racione priklauso ir nuo energijos naudojimo. Žmogus, dirbantis protinį arba nesunkų fizinį darbą per parą turėtų gauti apie 85 g baltymų. Didėjant energijos eikvojimui, didėja ir baltymų poreikis. Ankstyvoje vaikystėje baltymų poreikis per parą yra 50-70 g. Augant ši norma didėja ir sulaukus 12-15 metų pasiekia suaugusių žmonių normą. Suaugusiam pakanka apie 40-50 g. baltymų per dieną, tačiau dažniausiai vidutiniškai suvartojama apie 90-100 g.

Optimali baltymų sintezė vyksta tada, kai yra visos 20 aminorūščių. Žmogaus organizmas nekaupia baltymų atsargų, todėl virškinimo trakte suskaidytų iki aminorūgščių baltymų perteklių gali panaudoti energetiniams tikslams. Nesuvirškinti ir neįsiurbti baltymai storojoje žarnoje pūva. Per didelis vartojamų baltymų kiekis didina riziką susirgti įvairiomis inkstų ligomis, tarp jų ir inkstų vėžiu. Didėjant vartojamų gyvūninės kilmės baltymų kiekiui, iš kaulų pasišalina daugiau kalcio ir didėja osteoporozės rizika.

Bene vertingiausias žinomas augalinis baltymų šaltinis – SOJOS PUPELĖS. Tačiau soja turi keletą trūkumų: joje yra nemažai oligosacharidų, apsunkinančių virškinimą ir virškinimo metu išskiriančių dujas; yra tripsino inhibitorių, apsunkinančių baltymų ir mineralinių medžiagų įsavinimą. Sojoje yra estrogenų (moteriškų lytinių hormonų) skatinančių vyrų tukimą bei mažinančių potenciją. Sojoje taip pat esanti medžiaga – genisteinas – suardo mechanizmą, leidžiantį spermatozoidams susijungti su kiaušialąste.

Pačios aukščiausios kokybės baltymai yra kanapių ir burnočių sėklose. Jose randamos visos nepakeičiamas amino rūgštys. Kanapių sėklos – vienas maistingiausių produktų žemėje. Kanapės kartu su sojom buvo vienas iš pirmųjų sukultūrintų augalų. Kanapės yra laikomos ypatingos maistinės vertės produktu ir ilgą laiką buvo vienas iš pagrindinių maisto produktų įvairiose kultūrose. Puikiai dera be pesticidų, idealiai tinka ekologinei žemdirbystei.

Maistinė kanapių sėklų sudėtis: baltymai sudaro apie 36% visos sėklos masės, aliejus sudaro 35% sėklos masės. Kanapių sėklose yra 25% itin gerai įsisavinamų, pilnaverčių baltymų. Į kanapių baltymų sudėtį įeina visos nepakeičiamos amino rūgštys. Kanapių sėklų baltymuose nėra tripsino inhibitorių, trukdančių įsavinti baltymus.

Burnotis savo maistine verte pranoksta daugelį augalų rūšių. Vos už aguonos grūdą didesnės burnočio sėklos gali būti įvairių spalvų. Jos pasižymi riešutų skoniu, valgomos virtos, skrudintos, spragintos, traiškytos ar sumaltos į miltus, iš burnočių spaudžiamas aliejus. Burnočio daigintose sėklose yra net iki 30% baltymų. Nesočiosios riebalų rūgštys, kurios būtinos žmonių mitybai, burnočiuose sudaro apie 76%. Vertingiausią riebalų dalį (apie 7%) sudaro antioksidantas skvalenas. Burnočių produktai ypač tinka žmonėms, alergiškiems gliutenui, kurio nemažai yra kviečių miltuose. Pagal aminorūgščių balansą burnotis prilygsta motinos pienui. Jame gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio. Burnočių sėklose vidutiniškai yra 15-17% baltymų, 5-8%  riebalų ir 4-6% ląstelienos, tai gerokai daugiau nei kituose varpiniuose javuose. Baltymų sudėtyje vienos iš svarbiausių aminorūgščių – lizino – yra net du kartus daugiau negu grūduose. Lizinas nesintetinamas žmogaus organizme, tad turi būti gaunamas su maistu, iš augalų. Tai svarbu ne tik suaugusiems, bet ir vaikams, nes lizinas yra reikalingas augimui, kaulų formavimuisi, baltymų sintezei, kalcio įsisavinimui.

Kviečiame domėtis išskirtiniais Lietuvoje augančiais, didelės maistinės vertės produktais, juos vartoti ir džiaugtis pilnaverte gyvenimo kokybe.

Straipsnį parengė Saulė Serafinienė, remiantis Aleksandro Stulginskio universiteto profesorės, Elvyros Jarienės, paskaitų medžiaga.

Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Vienos didžiausių daržovių titulas tikriausiai priklauso moliūgui. Amerikoje ši daržovė – būtinas Padėkos dienos atributas, italai ypač mėgsta rizotus su moliūgais, prancūzai gardžiuojasi šių daržovių sriuba. Moliūgo minkštimas turi cukraus,...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Esate susirūpinę, kiek kalorijų gausite suvalgę gabalą picos ar šokoladinio pyrago? Jums gali padėti nauja "iPhone" programėlė. Su telefonu nufotografavus patiekalą, programėlė beveik akimirksniu suskaičiuoja kalorijas, praneša...


Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina. Organizmas eikvoja...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Apie sausainius nekalėdinius

Apie sausainius nekalėdinius

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai. Noriu pakalbėti apie...


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Daugelis pusryčius laiko nereikšmingu užkandžiu. Rytais jie pasitenkina kavos puodeliu ar net sąmoningai nevalgo, nes stinga laiko ir noro gaminti. Be reikalo! Dietologai mano, jog pusryčiai – svarbiausias valgymas, turintis suteikti apie...


Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Britanijos mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, jog kasdien, nedideliais kiekiais vartojant juodąjį šokoladą oda apsaugoma nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Pastarieji įtakoja odos senėjimą bei raukšlių atsiradimą. Tyrimas parodė, kad...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami negerkite vandens, kavos, arbatos ar kitų skysčių. Šios taisyklės būtina laikytis. Gyvūnai ėsdami vandens nelaka, todėl pavyzdį imkime iš gamtos. Sakoma, jog valgio metu išgertas skystis skatina skrandžio sulčių sekreciją ir todėl...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Netrukus turėtų pasibaigti terminas, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojai buvo paraginti geranoriškai išimti iš produkcijos vaikų hiperaktyvumą skatinančius dažiklius. Laisva valia prisijungti prie šio kvietimo gamintojams pasiūlė Jungtinės...


Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai vis atrandami naujai. Jie ne tik pagyvina ir pagardina maisto skonį, bet ir yra labai vertingi. Reikia nepamiršti, kad prieskoniai yra ne tik paruošti milteliai, bet ir žolelės, tad jų reikėtų vartoti kuo įvairesnių. "Prieskoniai...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9