Rugsėjo 28d. Pirmadienis

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Peržiūrų skaičius: 20476
Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą.

Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako, kad daugiau kaip 60 proc. suaugusiųjų ir vienas vaikas iš keturių turi antsvorio arba yra nutukęs.

Nutukimas, kaip pagrindinė ankstyvos mirties ir ligų priežastis, Australijoje aplenkė rūkymą. Dėl šios priežasties šalies valdžia raginama imtis panašių priemonių kovai su nesveiku maistu, kokios yra taikomos alkoholio ir tabako prevencijai.

"Nesveikas maistas yra toks pat pavojingas ir daro tokią pat socialinę žalą, kaip ir tabakas bei alkoholis", - sako H.Bond. "Mes siūlome, kad nesveiko maisto apmokestinimas būtų panaudotas kaip kovos įrankis mažinant nesveiko maisto suvartojimą ir žmonių nutukimą", - teigia ji.

Nors daugelis maisto produktų savo sudėtyje turi cukraus, druskos ir riebalų, anot H.Bond, mokesčiai galėtų būti taikomi tik "blogiausiam maistui", pavyzdžiui, tokiam, kuris neturi "maistinės vertės, tarkim, bulvių traškučiams, saldumynams ir gaiviesiems gėrimams".

Žurnale "Medical Journal of Australia" publikuojamame savo straipsnyje H.Bond pateikia JAV tyrimo pavyzdį, kai gaiviųjų gėrimų kainas pakėlus 10 proc. jų vartojimas smuko 8-10 proc. Kitas tyrimas parodė, kad 10 proc. padidinus sūrių užkandžių kainas būtų galima sumažinti vidutinio amerikiečio svorį maždaug puse kilogramo per metus. Taip pat nustatyta, kad sumažinus vaisių ir daržovių kainas 10 proc. (tai būtų galima daryti subsidijuojant vaisius ir daržoves iš už nesveiką maistą surinktų mokesčių), jų vartojimas atitinkamai išaugtų 7 ir 5,8 proc.

"Nieko nuostabaus, jog gaiviųjų gėrimų pramonė, kuri tvirtina, kad tokie mokesčiai "skaudžiai pakenktų sunkiai dirbantiems, mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šeimoms, vyresniems gyventojams ir ypač fiksuotas pajamas gaunantiems žmonėms", netektų daug darbo vietų. Tačiau tokie pat argumentai buvo duodami ir tabako pramonės atstovų, kai pirmą kartą buvo apmokestinti tabako gaminiai", - lygina H.Bond.

Anot mokslininkės, į nesveiko maisto prekybą įtrauktos kompanijos visų pirma yra atsakingos savo akcininkams, todėl priešinasi bet kokiems pokyčiams, kurie gali pakenkti pelnui, net ir tuo atveju, jei tie pokyčiai būtų naudingi visuomenei.

Neseniai Australijos nacionalinėje prevencijos ir sveikatos darbo grupė pateikė Vyriausybei pasiūlymą persvarstyti mokesčių sistemą ir paskatinti sveiką mitybą.

"Valdžia, greičiausiai, ir toliau nutukimą traktuos kaip individualaus elgesio problemą ir nematys reikalo didesniam valstybės įsikišimui į šį reikalą. Be to, šis požiūris priimtinas pramonininkų tikslams, todėl, ko gero, jei ir bus kokie nors mokesčių pasikeitimai, jie bus labai švelnūs ir savanoriški", - prognozuoja H.Bond.

Technologijos.lt

Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Mokslininkai pradžiugino kavos mėgėjus: jie nustatė, kad kavos pertraukėlės yra naudingos sveikatai, o kasdien išgertas puodelis šio gėrimo ilgina gyvenimą. Net tie žmonės, kuriems būdingi kraujospūdžio svyravimai, gali išgyventi iki 100 metų, jei...


Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Mokslininkų atlikti bandymai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms gyventi aktyvesnį gyvenimą, praneša dailymail.co.uk. Pasak mokslininkų, žmonėms, išgėrusiems burokėlių sulčių, atliekant mažo intensyvumo...


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Nors neseniai nustatyta, kad mėsos nevalgantys žmonės kur kas rečiau serga vėžiu, kito Australijos ir Vietnamo mokslininkų tyrimo išvados vargu ar pradžiugins vegetarus. Ištyrę daugiau nei 2 700 žmonių, mokslininkai nustatė, kad vegetarų kaulų...


Kava ir sveikata - suderinama?

Kava ir sveikata - suderinama?

Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Rodo salos universiteto (JAV) laboratorijoje sukurtas genetiškai modifikuotas vaivorykštinis upėtakis, kurio raumenų masė yra 20% didesnė lyginant su natūraliais jų giminaičiais. Teigiama, jog gyvūnas yra visiškai paruoštas komercinės...


Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami negerkite vandens, kavos, arbatos ar kitų skysčių. Šios taisyklės būtina laikytis. Gyvūnai ėsdami vandens nelaka, todėl pavyzdį imkime iš gamtos. Sakoma, jog valgio metu išgertas skystis skatina skrandžio sulčių sekreciją ir todėl...


Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeinas yra centrinės nervų sistemos ir metabolinis stimuliatorius. Jis vartojamas siekiant sumažinti fizinį nuovargį ir užkirsti kelią mieguistumui. Buvo apskaičiuota, kad 90% visų suaugusiųjų kasdien kofeino gauna su maistu, papildais arba...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Sėkmę lemia savas vardas

Sėkmę lemia savas vardas

Smunkanti mažmeninė prekyba verčia verslininkus plėsti privačių prekės ženklų asortimentą. Taip įvairios prekės atpinga 20 proc. Gamintojas tas pats, tik pavadinimas ant pakuotės - visai kitas. Tinklai "Iki", "Maxima",...


Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek...


Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Dažniausiai valgome apie 2-3 kartus per dieną. Taigi šis ritualas užima maždaug porą valandų mūsų paros laiko. Tačiau kaip dažnai savęs paklausiame, ar tai, ką valgome kasdien, nežaloja mūsų sveikatos? Nors nesveikas maistas kelia didžiulį...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Teisingi mitybos įpročiai - kelias  į sveiką gyvenseną

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetam šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9