Sausio 27d. Pirmadienis

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Peržiūrų skaičius: 20528
Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse dažniausiai renkasi kiaušinienę, užgerdami ją kava.


Padeda nepersivalgyti

Pusryčiai lemia, ar likusią dienos dalį žmogus bus darbingas ir jausis gerai, nes ryto valgis – svarbiausias.

Dažnai pusryčių nevalgoma manant, kad taip pavyks nepriaugti svorio. Tačiau taip pasiekiamas priešingas efektas. Nepavalgius rytą, vakare atsigriebiama dvigubai. Vengiantys pusryčių dažnai daugiau valgo dieną.

Nustatyta, kad vaikai, kurie nevalgo pusryčių, sunkiau mokosi, gauna mažiau geležies ir yra linkę turėti antsvorį.

Sveikiausi - lietuviški

"Pusryčiauti būtina", - teigia Jūrininkų ligoninės reabilitacijos centro dietistė Jovita Myzakienė.

Mitybos specialistė rekomenduoja valgyti termiškai apdorotą maistą, geriausia – virtą. "Patarčiau valgyti lietuviškų kruopų košes (avižinių dribsnių, kelių rūšių grūdų), kurios teikia energijos ir turi daug naudingų medžiagų. Reikėtų vengti pusgaminių, kuriuos ruošiant pakanka užpilti verdančiu vandeniu. Lietuviams sveikiausi – mūsų krašte užauginti ir pagaminti produktai, todėl egzotiškas gėrybes geriau palikti retesniam pasimėgavimui", - patarė J.Myzakienė.

Ypač nesveika, anot dietistės, rytą nieko nevalgius gerti stiprią kavą. Organizmas tam dar nėra pasiruošęs, todėl dažnai susilaukiama nemalonių pojūčių dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo. Kava patartina mėgautis tiktai po pusryčių.

Rizikuojama nutukti

Nepavalgius pusryčių, rizikuojama vakare prisikimšti už visą dieną. Po gausios ir vėlyvos vakarienės rytą nubundama apsunkusiu skrandžiu, padidėjusiu kraujospūdžiu. Taip susidaro didelė tikimybė nutukti. "Vakare sočiai prisivalgius, rytą jau valgyti nebesinori. Taip vėl žmogus lieka be pusryčių, o vakare gresia persivalgymas. Taip įsisukama į užburtą ratą", - sakė J.Myzakienė.

Lengvai užkąsti naktį nėra baisi nuodėmė. Daug sportuojančius, aktyvius, dinamiškus žmones naktį kartais pabudina "rėkiantis" skrandis.

Bulvių kepti vidury nakties nepatartina, bet sausainis ar varškės sūrelis sveikatai nepakenks. Tai geriau nei kankintis lovoje mirštant iš bado.

Ilgiau nepavalgius mažėja cukraus kiekis kraujyje – todėl juntamas alkis. Taigi valgant retai ir gausiai, cukraus kiekis smarkiai padidėja, sutrinka kasos, kuri išskiria insuliną, veikla. Taip rizikuojama susirgti diabetu.

Pusryčiai – po darbų

Atsigręžus į tautos istoriją, darosi aišku, kad lietuviams valgis nuo seno reiškė daugiau nei malonumą. Jis buvo gerbiamas, o valgymo laikas priklausė nuo darbų.

Lietuviai pusryčius tradiciškai valgydavo apėję namų ūkį, pašėrę gyvulius. Pulti prie stalo iššokus iš lovos nebuvo įprasta.

Etnologė Gražina Kadžytė pasakojo, kad mūsų protėviams valgis buvo šventas. "Šeimose, kur katalikiškasis pradas buvo stipriau išreikštas, prieš pusryčius būdavo meldžiamasi, prašant Dievo palaiminti valgį. Kitur prieš valgant šeima nors persižegnodavo. Išlikęs pasakojimas, kaip katinas pagavo žvirblį, o šis jam prieš suėdant liepęs persižegnoti. Taip žvirblis išvengė mirties ir pabėgo nuo katino. Žmogus juk ne katinas, valgis nuo jo nepabėgs", - pasakodama šypsojosi etnologė.

Prie stalo – drauge

Kita svarbi lietuvių tradicija – prie stalo sėsti visiems vienu metu. Ir šiomis dienomis, anot G.Kadžytės, stengiamasi nors kartą per dieną susėsti kartu su šeima prie stalo.

"Kimšti bet kada ir kas papuola nėra gerai. Tai neduos nei naudos, nei sveikatos. O lietuviams buvo svarbu, kad valgis būtų naudingas, kad pavalgius liktų gera savijauta. Prie stalo šeima rinkdavosi pakilios nuotaikos, linkėdavo vienas kitam soties, sveikatos, gero apetito", - vardijo etnologė.

Priklausė nuo darbų

Maisto pasirinkimą pusryčiams skirtinguose Lietuvos regionuose nulėmė skonis ir įpročiai. Aukštaičiuose populiariausios buvo košės, šutintos pečiuj arba išvirtos priepečy.

Žemaičiai labiau mėgo blynus su įvairiais dažiniais – spirgučiais, uogiene, grietine. "Vaikai, būdavo, lyg žvirbliai sutupia aplink stalą ir kiekvienas į savo lėkštę gaudavo karštų blynų. Per didįjį darbymetį šeimininkės prikepdavo kalną blynų. Šeimyna susėsdavo aplink stalą, susukdavo blynus, mirkydavo į dažinį ir valgydavo", - aiškino pašnekovė.

Kiek kartų per dieną žmogus valgys, priklausė nuo darbų intensyvumo ir dienos ilgumo. Su saule atsikėlusiems šienautojams buvo ruošiami ankstyvieji pusrytėliai, vėliau valgį jiems nešdavo į laukus.

Gali ir nepusryčiauti

Pati etnologė Gražina Kadžytė prisipažino esanti pelėda ir galinti apsieiti be pusryčių. "Kai dar lankiau mokyklą, be pusryčių neišleisdavo iš namų. Tradiciškai valgydavome blynus, kiaušinienę su spirgučiais. Ją ir dabar labai mėgstu", - sakė pašnekovė.

Etnologė teigė vis dar turinti kaimiškų įpročių. Atsikėlus rytą pirmiausia ką nors nuveikia, o pusryčių sėda valgyti, kai pajunta alkį. Nes pusryčius, ji šventai įsitikinusi, būtina užsidirbti.

Valgo sočiai

Klaipėdiečiai labiau linkę pusryčiauti prieš pradėdami darbus. Vis dažniau žmonės renkasi pusryčius kavinėje.

Kavinių lankytojai dažniausiai pusryčiams užsisako kiaušinienę, lietinius su varške ir vaisiais, vaisius su jogurtu, populiarūs ir sotūs angliški pusryčiai. Uostamiesčio viešbučiuose rytais noriai geriamos natūralios morkų, apelsinų sultys.


Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Vartojant daug žaliųjų lapinių daržovių, gali sumažėti rizika susirgti diabetu, teigia Jungtinės Karalystės mokslininkai. Jie išnagrinėjo anksčiau atliktų šešių tyrimų apie vaisių ir daržovių vartojimą duomenis ir nustatė, kad tik špinatai ir...


Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Tai tikra svajonė visiems dietos besilaikantiems žmonėms. Britanijoje pradėta prekiauti desertu, kuriame kalorijų yra mažiau nei obuolyje. Viename Didžiosios Britanijos prekybos tinklo centruose parduodamame naujame deserte ne tik mažiau kalorijų...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Bulvių sultys veikia kaip šluota

Bulvių sultys veikia kaip šluota

Jose gausu baltymų, riebalų, angliavandenių, A ir B grupės vitaminų, kalio ir kalcio druskų. Apskaičiuota, kad 200 g virtų su lupenomis bulvių yra reikalingas žmogui paros vitamino C kiekis. Gelsvi gumbai turtingesni karotino. Nuo seno bulvėmis...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas. Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...


Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Tyrimais įrodyta, jog granatų sultys - ne tik vertingas maisto produktas, jos turi ir gydomųjų savybių. Natūraliose sultyse gausu vitaminų, fermentų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, pektinų, organinių rūgščių bei kitų biologiškai aktyvių...


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

Įmonių grupė "Danone" kreipėsi į Lietuvos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informuodama, kad "Danone" neatšaukė sveikatinimo teiginių, susijusių su "Actimel" ir "Activia". "Balandžio 17 dieną...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį savo mitybai, reikalauja daugiau ir geresnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, paprasta, išsami, atitinkanti vienodus reikalavimus bei patikima. Šiomis temomis susirūpino ir Europos...


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio. Parduotuvių lentynose...


Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Jei dieną paprastai pradedate puodeliu kavos, rizikuojate ne tik susilaukti insulto ar širdies infarkto, bet ir veikiausiai pasensite daug greičiau už tuos, kurie kasdien renkasi žaliąją arbatą. Visame pasaulyje medikai pripažįsta žaliosios...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Pomidorų sultys - vienos naudingiausių sulčių

Pomidorų sultys - vienos naudingiausių sulčių

Pomidorus į Europą atvežė ispanai. Kadangi ispanai buvo užkariavę daug žemių, jie pomidorus išplatino visame pasaulyje. Tai maistinga daržovė, kurios sudėtyje yra obuolių ir citrinos rūgšties, baltymų, vitaminų B1, B2, B3, PP, pro vitamino A,...


M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems organizmams, nes vartojant šiuo priedu...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9