Rugsėjo 28d. Pirmadienis

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Peržiūrų skaičius: 20528
Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse dažniausiai renkasi kiaušinienę, užgerdami ją kava.


Padeda nepersivalgyti

Pusryčiai lemia, ar likusią dienos dalį žmogus bus darbingas ir jausis gerai, nes ryto valgis – svarbiausias.

Dažnai pusryčių nevalgoma manant, kad taip pavyks nepriaugti svorio. Tačiau taip pasiekiamas priešingas efektas. Nepavalgius rytą, vakare atsigriebiama dvigubai. Vengiantys pusryčių dažnai daugiau valgo dieną.

Nustatyta, kad vaikai, kurie nevalgo pusryčių, sunkiau mokosi, gauna mažiau geležies ir yra linkę turėti antsvorį.

Sveikiausi - lietuviški

"Pusryčiauti būtina", - teigia Jūrininkų ligoninės reabilitacijos centro dietistė Jovita Myzakienė.

Mitybos specialistė rekomenduoja valgyti termiškai apdorotą maistą, geriausia – virtą. "Patarčiau valgyti lietuviškų kruopų košes (avižinių dribsnių, kelių rūšių grūdų), kurios teikia energijos ir turi daug naudingų medžiagų. Reikėtų vengti pusgaminių, kuriuos ruošiant pakanka užpilti verdančiu vandeniu. Lietuviams sveikiausi – mūsų krašte užauginti ir pagaminti produktai, todėl egzotiškas gėrybes geriau palikti retesniam pasimėgavimui", - patarė J.Myzakienė.

Ypač nesveika, anot dietistės, rytą nieko nevalgius gerti stiprią kavą. Organizmas tam dar nėra pasiruošęs, todėl dažnai susilaukiama nemalonių pojūčių dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo. Kava patartina mėgautis tiktai po pusryčių.

Rizikuojama nutukti

Nepavalgius pusryčių, rizikuojama vakare prisikimšti už visą dieną. Po gausios ir vėlyvos vakarienės rytą nubundama apsunkusiu skrandžiu, padidėjusiu kraujospūdžiu. Taip susidaro didelė tikimybė nutukti. "Vakare sočiai prisivalgius, rytą jau valgyti nebesinori. Taip vėl žmogus lieka be pusryčių, o vakare gresia persivalgymas. Taip įsisukama į užburtą ratą", - sakė J.Myzakienė.

Lengvai užkąsti naktį nėra baisi nuodėmė. Daug sportuojančius, aktyvius, dinamiškus žmones naktį kartais pabudina "rėkiantis" skrandis.

Bulvių kepti vidury nakties nepatartina, bet sausainis ar varškės sūrelis sveikatai nepakenks. Tai geriau nei kankintis lovoje mirštant iš bado.

Ilgiau nepavalgius mažėja cukraus kiekis kraujyje – todėl juntamas alkis. Taigi valgant retai ir gausiai, cukraus kiekis smarkiai padidėja, sutrinka kasos, kuri išskiria insuliną, veikla. Taip rizikuojama susirgti diabetu.

Pusryčiai – po darbų

Atsigręžus į tautos istoriją, darosi aišku, kad lietuviams valgis nuo seno reiškė daugiau nei malonumą. Jis buvo gerbiamas, o valgymo laikas priklausė nuo darbų.

Lietuviai pusryčius tradiciškai valgydavo apėję namų ūkį, pašėrę gyvulius. Pulti prie stalo iššokus iš lovos nebuvo įprasta.

Etnologė Gražina Kadžytė pasakojo, kad mūsų protėviams valgis buvo šventas. "Šeimose, kur katalikiškasis pradas buvo stipriau išreikštas, prieš pusryčius būdavo meldžiamasi, prašant Dievo palaiminti valgį. Kitur prieš valgant šeima nors persižegnodavo. Išlikęs pasakojimas, kaip katinas pagavo žvirblį, o šis jam prieš suėdant liepęs persižegnoti. Taip žvirblis išvengė mirties ir pabėgo nuo katino. Žmogus juk ne katinas, valgis nuo jo nepabėgs", - pasakodama šypsojosi etnologė.

Prie stalo – drauge

Kita svarbi lietuvių tradicija – prie stalo sėsti visiems vienu metu. Ir šiomis dienomis, anot G.Kadžytės, stengiamasi nors kartą per dieną susėsti kartu su šeima prie stalo.

"Kimšti bet kada ir kas papuola nėra gerai. Tai neduos nei naudos, nei sveikatos. O lietuviams buvo svarbu, kad valgis būtų naudingas, kad pavalgius liktų gera savijauta. Prie stalo šeima rinkdavosi pakilios nuotaikos, linkėdavo vienas kitam soties, sveikatos, gero apetito", - vardijo etnologė.

Priklausė nuo darbų

Maisto pasirinkimą pusryčiams skirtinguose Lietuvos regionuose nulėmė skonis ir įpročiai. Aukštaičiuose populiariausios buvo košės, šutintos pečiuj arba išvirtos priepečy.

Žemaičiai labiau mėgo blynus su įvairiais dažiniais – spirgučiais, uogiene, grietine. "Vaikai, būdavo, lyg žvirbliai sutupia aplink stalą ir kiekvienas į savo lėkštę gaudavo karštų blynų. Per didįjį darbymetį šeimininkės prikepdavo kalną blynų. Šeimyna susėsdavo aplink stalą, susukdavo blynus, mirkydavo į dažinį ir valgydavo", - aiškino pašnekovė.

Kiek kartų per dieną žmogus valgys, priklausė nuo darbų intensyvumo ir dienos ilgumo. Su saule atsikėlusiems šienautojams buvo ruošiami ankstyvieji pusrytėliai, vėliau valgį jiems nešdavo į laukus.

Gali ir nepusryčiauti

Pati etnologė Gražina Kadžytė prisipažino esanti pelėda ir galinti apsieiti be pusryčių. "Kai dar lankiau mokyklą, be pusryčių neišleisdavo iš namų. Tradiciškai valgydavome blynus, kiaušinienę su spirgučiais. Ją ir dabar labai mėgstu", - sakė pašnekovė.

Etnologė teigė vis dar turinti kaimiškų įpročių. Atsikėlus rytą pirmiausia ką nors nuveikia, o pusryčių sėda valgyti, kai pajunta alkį. Nes pusryčius, ji šventai įsitikinusi, būtina užsidirbti.

Valgo sočiai

Klaipėdiečiai labiau linkę pusryčiauti prieš pradėdami darbus. Vis dažniau žmonės renkasi pusryčius kavinėje.

Kavinių lankytojai dažniausiai pusryčiams užsisako kiaušinienę, lietinius su varške ir vaisiais, vaisius su jogurtu, populiarūs ir sotūs angliški pusryčiai. Uostamiesčio viešbučiuose rytais noriai geriamos natūralios morkų, apelsinų sultys.

Mangų stebuklai

Mangų stebuklai

Labiausiai paplitusios rūšies mangai - pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio. Prinokusio mango kauliukas...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Penki nauji "super maisto produktai"

Penki nauji "super maisto produktai"

Ar graikiškas jogurtas - jau nebe naujausias būdas saugoti jaunystę ir sveikatą? Smalsių valgytojų akiratis prasiplėtė naujais "super maisto produktais".kurių banga ritasi vis plačiau, rašo amerikiečių žurnalas "Shape". Iš...


Sėkmę lemia savas vardas

Sėkmę lemia savas vardas

Smunkanti mažmeninė prekyba verčia verslininkus plėsti privačių prekės ženklų asortimentą. Taip įvairios prekės atpinga 20 proc. Gamintojas tas pats, tik pavadinimas ant pakuotės - visai kitas. Tinklai "Iki", "Maxima",...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Arbata saugo nuo antsvorio

Arbata saugo nuo antsvorio

Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

JAV atliktas tyrimas parodė, kad burokėlių sultys gali būti naudingos ne tik širdžiai, bet ir pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis ir tokiu būdu padėti apsisaugoti nuo demencijos. Burokėlių sulčių poveikį smegenims ištyrė Wake Forest universiteto...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Medicinos mokslininkai teigia, jog greipfrutų sėklų ekstraktas yra laikomas vienu iš universaliausių grynų gamtos produktų. Šio vaisiaus sėklų ekstraktas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir veikia apie 800 skirtingų bakterijų štampų ir 100...


Vaikų vegetarų nebūna

Vaikų vegetarų nebūna

Vegetariška dieta vaikams nėra tinkama ir netradicinį gyvenimo būdą pasirinkę tėvai vaikams savų įpročių piršti neturėtų, teigia Lietuvos medikai. Vaikų teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga vis dažniau sulaukia gyventojų klausimų apie tėvų valia...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

JAV mokslininkai skelbia, kad graikiniai riešutai yra sveikiausi ir žmogaus organizmui naudingiausi iš visų riešutų. Pensilvanijoje (JAV) dirbantys mokslininkai tikina, kad, lyginant su kitais riešutais, graikiniuose riešutuose yra didžiausias...


Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9