Birželio 29d. Trečiadienis

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Peržiūrų skaičius: 35576
Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą atlaikiusią lietuvišką bulvę ar šviežią, bet išaugintą egzotiškuose kraštuose, neprinokusį lietuvišką pomidorą ar pernokusį ispanišką. O ką pataria specialistai?

Kodėl nekvepia pomidorais?

Apie lietuviškų daržovių kokybę galima prisiklausyti įvairiausių nuomonių. Tačiau DELFI kalbinti specialistai vieningai sutaria - nors lietuviškos daržovės dažnai būna neišvaizdžios ar apipuvusios, jų maistinė vertė didesnė nei užaugintų užsienyje. Tiesa, ateities vizija nedžiugina: užsienietiškos daržovių auginimo technologijos skverbiasi į Lietuvą septynmyliais žingsniais.

Mat lietuviškos daržovės ilgai nesilaiko, todėl auginti jų neapsimoka. Štai kodėl net ir lietuvišką pomidorą nusipirkę, nepajusite nei jo kvapo, nei skonio. Tikrų pomidorų rasite tik pas močiutę darže. Net turguje jų beveik nėra - smulkiems ūkininkams į turgų patekti sunku - jo prekystalius užėmę perpardavinėtojai arba stambūs ūkininkai.

Anot Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkės dr. Rasos Karklelienės, didmeninei prekybai iš tiesų dažniau auginamos užsienietiškos pomidorų veislės, kurios auga ne dirvožemyje, bet specialioje vatoje. Jiems reikalingas maistines medžiagas augalai gauna per specialius vamzdelius. Suprantama, tai ne tas pats, kaip augti natūraliame dirvožemyje.

"Tačiau net ir taip išaugintos lietuviškos veislės yra maistingesnės, turi daugiau vitaminų. Mat jos kuriamos daugiau dėmesio kreipiant į jų maistinę vertę. Tuo tarpu užsienio veislės labiau orientuotos į išorinę kokybę - išvaizdą, kuo ilgesnį tinkamumo terminą, galimybę transportuoti.

Reta užsienyje auginta daržovė vitaminais ir mineralais atitinka lietuviškos veislės sudėtį. Pavyzdžiui, užsienietiškose morkose daug mažiau karotino nei lietuviškose, nors savo išvaizda jos gali ir nusileisti užsienietiškoms", - pasakojo specialistė.

Ko tikėtis iš agurko?

Mokslininkei pritaria ir Maisto instituto Chemijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Ina Jasutienė. "Pastaruoju metu Europoje labiau akcentuojama daržovių ir vaisių sauga. Produktai turi būti tokie, kad nesukeltų toksikozės, apsinuodijimų, kitų nepageidaujamų organizmo reakcijų.

Maistinei vertei toks didelis dėmesys neskiriamas. Niekas nereglamentuoja, kiek vitaminų ar kitokių medžiagų turėtų būti daržovėse ar vaisiuose. Kiek jau jų sukaupta - tiek".

Anot specialistės, pagrindinis šiuolaikinės maisto pramonės ypatumas - industrinė gamyba. Todėl svarbiausia, kad daržovės augtų greitai ir jų būtų daug. Tam naudojamos įvairios cheminės priemonės. Kad jos neviršytų pavojingų žmonių sveikatai normų, ir įvestas minėtas reglamentas.

"Deja, tokios daržininkystės pasekmė - nykstantis skonis. Jei jums užrištų akis ir įdėtų į burną po gabaliuką pomidoro ir braškės, dar klausimas, ar atskirtumėte, ką valgote", - svarstė pašnekovė.

Ne ką geresnė padėtis ir su kitomis daržovėmis. Kuo dažniau jos tręšiamos cheminėmis medžiagomis, kuo dažniau naudojamos apsaugos priemonės nuo kenkėjų, tuo prastesnis daržovių skonis, tuo labiau iš jų "išplaunami" vitaminai.

"Pavyzdžiui, kai agurkai negauna nieko natūralaus - "maitinami" tik dirbtiniu būdu, juose lieka tik vanduo", - teigė R. Karklelienė. Anot jos, tikėtis skonio neverta ne tik iš ispaniškų, bet ir iš lenkiškų agurkų. Pirkėjai turbūt pridėtų, kad iš lietuviškų - taip pat.

Mokslininkė pataria ypač atsargiai užsienio daržovėmis maitinti vaikus. Jose nitratų, galinčių sukelti netgi ūmų apsinuodijimą, tikrai yra daugiau negu lietuviškose. Mat kuo nenatūraliau daržovė auginama, tuo daugiau ją reikia tręšt bei saugoti nuo kenkėjų.

Pagaliau naudoti mažiau cheminių medžiagų, auginant daržoves, leidžia ir mūsų klimatas. Kuo šiltesniuose kraštuose išauginta daržovė, tuo labiau ji buvo saugoma nuo kenkėjų.

Bene labiausiai nitratus kaupia špinatai, salotos, agurkai. Bulvėse, morkose, burokėliuose jų yra mažiau. Taip pat pavojingi daržovėse randami nitritai ir pesticidai, kurie organizmą nuodija pamažu.

Sveika bulvė - skani bulvė

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto Vokės filialo mokslininkas dr. Juozas Jundulas, išvedęs ne vieną naują bulvių veislę, tikina niekada neperkantis atvežtinių bulvių, net jei ant etiketės puikuojasi užrašas "šviežios".

"Apie kokį šviežumą galima kalbėti, kai daržovės nežinia kiek pragulėjo konteineriuose? Viskas būtų dar ne taip blogai, jei jos nebūtų laikomos šviesoje. Tuo tarpu šviežia bulvė nuo šviesos dar greičiau pažaliuoja nei pernykštė ir tampa nuodinga.

Tam užtenka 3-5 dienų, o juk konteineriuose jos būna ne vieną savaitę, kol atkeliauja iš tolimų kraštų ir galiausiai patenka į vartotojo namus. Todėl patariu palaukti mūsiškių - ne daug ir liko, maždaug iki Joninių", - įsitikinęs pašnekovas.

Anot specialisto, bulvių skonis priklauso ne tik nuo veislės, bet ir nuo trąšų gausos. "Pertręštos bulvės būna skystos, pajuosta. Taigi pamatę tokias bulves puode, nesitikėkite, kad valgote labai sveiką maistą.

Kita vertus, nei vienas pardavėjas jums neišsiduos, kad jo bulvės purkštos kas antrą dieną. Todėl mano patarimas - turguje ar kaip kitaip susirasti patikimus ūkininkus ir pirkti daržoves tik iš jų. Anksčiau 2-3 tonų trąšų į hektarą tikrai niekas nepildavo, bet dabar yra, kaip yra", - apgailestavo J. Jundulas. Panašiai pataria ir kiti specialistai - kuo mažesnis ūkelis, tuo daugiau tikimybės, kad daržovės jame auginamos natūraliu būdu. Tačiau pasirinkti paliekama vartotojui. Natūralesnės daržovės bus brangesnės - mat didesnė jų auginimo savikaina.

Tuo tarpu kai tenka skaičiuoti kiekvieną litą, nelieka nieko kito, kaip į parduotuvės krepšelį mesti mažiau maistingas, beskones, bet taip pat skandį "užkemšančias" ir pigesnes daržoves.

Technologijos.lt


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Trečiadienį Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, siekianti suburti aktyvius vartotojus, šiems surengė mokymus "Išmok pasirinkti - vartok atsakingai". Tarnybos inspektoriai...


Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo

Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo

Picerijos ir restoranai kepa picas, kuriose druskos būna daugiau negu Atlanto vandenyno vandenyje, teigia Didžiosios Britanijos sveikatos organizacijos. Vienas tyrimas parodė, kad picerijų picose būna pustrečio karto daugiau druskos negu prekybos...


Aviečių kaukė nuo spuogų

Aviečių kaukė nuo spuogų

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie aviečių maistingąsias ir gydomąsias savybes. Jie miškuose renkamas avietes ne tik valgė, bet ir jomis gydėsi. Aviečių uogose yra sacharidų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, mineralinių...


Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams. Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Anglijos ir Italijos mokslininkų komanda teigia suradusi išeitį nemigos kamuojamiems žmonėms. Vietoj migdomųjų piliulių jie siūlo vakarienei suvalgyti gabalėlį sūrio. Savaitę stebėję 200 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad 72 proc. nemigos...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...


Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9