Rugpjūčio 13d. Ketvirtadienis

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Peržiūrų skaičius: 28480
Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų, tokių kaip verotoksigeninė E. Coli (VTEC) bakterija ar kampilobakterija. Bakterijos sukelia žmonių, ypač mažų vaikų sveikatai pavojingas infekcijas.

Pasak mokslininkų, dažniausiai apsinuodijimą sukelia paukštienoje ir kiaušiniuose esančios salmonelės bakterijos bei vištienoje aptinkamos kampilobakterijos.

Ypatingos formos VTEC bakterija gyvena karvių žarnyne. Melžimo metu pienas gali būti užterštas šiomis bakterijomis, kurios žmonėms gali sukelti sunkų viduriavimą. Užsikrėtus, ypač vaikams, padidėja rizika išsivystyti hemolitiniam ureminiam sindromui (HUS), kuris gali sukelti įvairias komplikacijas. Suaugęs žmogus gali ir nežinoti, kad užsikrėtė VTEC bakterija, jeigu nejaučia jokių simptomų.
Kampilobakterijų gamtoje randama visur, taip pat paukščių ir naminių gyvūnų virškinamajame trakte. Jos yra pagrindiniai žmonių viduriavimo ligų sukėlėjai ir dažniausiai perduodamos per gyvūninės kilmės maisto produktus. Kampilobakterioze dažniau serga jaunesni nei 5 metų amžiaus vaikai.
Be šių VTEC bei kampilobakterijų, piene gali atsirasti ir salmonelių, listerijų ir Q-karštinės bei tuberkuliozės sukėlėjų. Apsisaugoti nuo maisto kilmės infekcijų galima pieną geriant pakaitintą, pasterizuotą ar užvirintą. Jeigu vaikai mėgsta gerti šviežią (tik po melžimo) pieną, rekomenduotina jį termiškai apdoroti. Svarbu, kad vaikai kruopščiai plautų rankas prieš kiekvieną valgį ar gėrimą, nes sukėlėjai gali būti pernešti kontakto su gyvūnais metu.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad atšilus orams, padidėja rizika susirgti su maistu plintančiomis infekcijomis. Siekiant išvengti E. coli, kampilobakterijų ir kitų per žalią pieną plintančių infekcijų, specialistai rekomenduoja vartoti tik pakaitintą, pasterizuotą ar užvirintą pieną bei termiškai apdorotus pieno produktus.
Pieno produktai greitai genda, todėl ypač svarbu pieną ar jo produktus laikyti ne aukštesnėje kaip +6°C temperatūroje, nevartoti produktų su pasibaigusiai tinkamumo vartoti terminais, laikytis asmens higienos (būtina švariai su muilu plauti rankas). Daugelis minėtų bakterijų sukeltų infekcijų nėra sudėtingos ir tesukelia kelias dienas trunkantį viduriavimą, skrandžio skausmus ir karščiavimą. Tačiau vaikams, vyresnio amžiaus ir chroniškomis ligomis, tokiomis kaip diabetas ar AIDS, besiskundžiantiems žmonėms apsinuodijimas gali baigtis mirtimi. Jei suaugęs žmogus ar vaikas tuštinasi daugiau kaip tris kartus per parą, jau galima diagnozuoti viduriavimą. Net jei tuštinamasi rečiau kaip tris kartus, tačiau išmatos yra skystesnės nei įprastai, taip pat reikia kreiptis į gydytoją.
Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos?  Ekologiška kava – Naturela

Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos? Ekologiška kava – Naturela

Kava - kasdienis ritualas, nuo kurio dažnas pradeda savo rytą. Tai priežastis dėl ko verta lipti iš lovos. Pats jos gaminimo procesas, kvapas, skonis gali tapti motyvuojančiu tinkamai pradėti dienos darbus. ,,Neišgėriau kavos ir viskas krenta iš...


Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...


Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Maisto produktus kuriantys "maisto inžinieriai" išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas. Atsispirti...


Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Mokslininkų atlikti bandymai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms gyventi aktyvesnį gyvenimą, praneša dailymail.co.uk. Pasak mokslininkų, žmonėms, išgėrusiems burokėlių sulčių, atliekant mažo intensyvumo...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Mokslininkai pradžiugino kavos mėgėjus: jie nustatė, kad kavos pertraukėlės yra naudingos sveikatai, o kasdien išgertas puodelis šio gėrimo ilgina gyvenimą. Net tie žmonės, kuriems būdingi kraujospūdžio svyravimai, gali išgyventi iki 100 metų, jei...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...


"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

Įmonių grupė "Danone" kreipėsi į Lietuvos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informuodama, kad "Danone" neatšaukė sveikatinimo teiginių, susijusių su "Actimel" ir "Activia". "Balandžio 17 dieną...


Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente, kuris vyko edukacinės kampanijos "Tikros sultys kiekvieną rytą" metu, dalyvauja jau 5500 dalyvių – 3000 moksleivių ir 2500 organizacijų darbuotojų visoje Lietuvoje. Iki šiol pats...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9