Sausio 25d. Antradienis

Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Peržiūrų skaičius: 21988
Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė naujų, neišvengiamų ir tuo pačiu gan įdomių klausimų. Pavyzdžiui, ar dietiška būtų valgyti laboratorijoje sukurtą kumpį?

Laboratorijoje užauginta arba sintetinė mėsa potencialiai gali padėti išmaitinti vis sparčiau augančią Žemės populiaciją. Gamintojui reikėtų mažesnio ploto ir mažiau įrangos, gamyba praktiškai nesukurtų atmosferai žalingų dujų emisijų, o pats produktas būtų atsparesnis bakterijoms ir kitiems užkratams, lyginant su tradiciniu būdu auginamais mėsiniais gyvuliais. Nors kepsnių "gamyklas" mes išvysime dar negreit, šansai, jog dirbtinė mėsa taps mūsų raciono dalimi, yra tik neilgo laiko klausimas.

Tačiau kaip tai paveiks žmones, kurie savo noru arba dėl neišvengiamų aplinkybių turi laikytis įvairiausių dietų? Pavyzdžiui, žydai laikosi su religija sąsajų turinčių mitybos tradicijų. Puikiai žinoma, kad ši tauta nevalgo kiaulienos, nes tai draudžia maisto įstatymai "Kašrut", nuo kurių ir kilo žodis "košer". Nevalgo ši tauta ir gyvūnų, kurie vadinami "nešvariais", todėl toleruojama tik karvės ir avies mėsa. "Košerinio" maisto taisyklės taip pat reikalauja, kad gyvūnas būtų paskerstas tam tikru būdu - jo gerklė perpjaunama aštriu nedantytu peiliu, nuleidžiant kiek galima daugiau kraujo.

Taigi kas pasikeičia, jei nelieka poreikio žudyti maistinius gyvulius? Laboratorinė mėsa neturi kraujo, odos, ragų, nagų ir visų kitų gyvūnams būdingų aksesuarų. Ar tai reiškia, jog ji tenkina "košerinio" maisto reikalavimus, ar tai priklauso nuo to, iš kokio gyvūno ląstelių ji išauginta? Internetinio portalo "io9" žurnalistai šį klausimą uždavė JAV gyvenančiam žydų rabinui Arnold'ui Bienstock'ui.  Pašnekovo nuomone, netgi žydų bendruomenė nėra tolygi pagal konservatyvumo laipsnį, tad adaptacija prie tokios naujovės neišvengiamai sukels įvairių diskusijų.

Bienstock'as įsitikinęs, jog konservatyvių pažiūrų bendruomenės atstovai tikrai neskubės išbandyti dirbtiniu būdu užaugintos mėsos, nebent ji bus gaminama tokiu būdu, kad savo išvaizda neprimins "originalo". Kaip pavyzdį rabinas pateikia du "košerinio" maisto pavyzdžius: sūrį ir želatiną. Abiejuose yra gyvulių kilmės produktai, kurie gali būti paruošti ne taip kaip reikia, todėl griežti ortodoksai valgo tik tam tikras jų alternatyvas. Kita vertus, dirbtinė mėsa jau yra gerokai pakeista lyginant su pradiniu šaltiniu, todėl ji kaip ir galėtų tenkinti specifinės bendruomenės dietos reikalavimus.

Tai yra tik vienas iš daugelio pavyzdžių. Neabejotina, jog viso pasaulio vegetarų ir veganų bendruomenėse taip pat įvyks tam tikro masto "pertvarkos". Tie, kas natūralios mėsos atsisakė protestuodami prieš gyvūnams suteiktą skausmą, galės valgyti sintetinius jos ekvivalentus. Galbūt mokslininkai sugalvos būdų, kaip manipuliuoti maistine sintetinio produkto verte, pavyzdžiui, keisti mėsoje esančių riebalų, cholesterolio kiekį - tada sintetinės mėsos "dietiškumo" klausimas galbūt palies net ir kiekvieną iš mūsų.


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams. Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar...


„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...


Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Dešroje mėsos nerasta

Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių. Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa,...


Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Greipfrutai – universalus vaistas ir suaugusiam, ir kūdikiui?

Medicinos mokslininkai teigia, jog greipfrutų sėklų ekstraktas yra laikomas vienu iš universaliausių grynų gamtos produktų. Šio vaisiaus sėklų ekstraktas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir veikia apie 800 skirtingų bakterijų štampų ir 100...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Tarptautinio Gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo socialinių programų vedėja Mira Jaskevič į uostamiestį atvyko po misijų "karštuose" pasaulio regionuose, kur liejasi kraujas, nedžiūva paprastų žmonių ašaros. Pakalbinome ją. Kokią...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...


Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente, kuris vyko edukacinės kampanijos "Tikros sultys kiekvieną rytą" metu, dalyvauja jau 5500 dalyvių – 3000 moksleivių ir 2500 organizacijų darbuotojų visoje Lietuvoje. Iki šiol pats...


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...


A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos ledų gaminius. Tą patį galiu pasakyti ir apie šerbetus, kurie...


Ateities jogurtai – iš pasukų

Ateities jogurtai – iš pasukų

Garsus amerikiečių išradėjas ir verslininkas T. Edisonas kartą yra pasakęs, kad „ateities gydytojas savo pacientams neišrašinės receptų, o sudomins juos tinkama mityba“. Praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo T. Edisono pasakytos...


Kokie grybai yra patys vertingiausi?

Kokie grybai yra patys vertingiausi?

Gamtininkams prognozuojant dar vieną baravykų dygimo bangą, sveikatos specialistai teigia, kad šie grybai – vieni maistingiausių. Lietuvos radijo "Ryto garsų" laidai kalbėjęs Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo...


Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinio builio tėvynė yra Vakarų Azija ir Kaukazas. Nuo seno jis yra populiarus dėl aromatingų specifinio prieskonio lapų ir kraują gerinančių savybių. Naudojamos dalys - šaknys ir lapai. Daržinio builio lapuose yra eterinio aliejaus, kurio...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Nors avižų košė yra geriausi pusryčiai bet kuriuo metų laiku, ją prisiminti dabar – pats laikas. Kad ir kaip miesto žmogus būtų nutolęs nuo gamtos ir apsimestų jai nepaveikus, jos svyravimus, sezonų kaitą jaučiame visi. Net jei mums atrodo,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9