Spalio 20d. Antradienis

Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Peržiūrų skaičius: 21988
Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė naujų, neišvengiamų ir tuo pačiu gan įdomių klausimų. Pavyzdžiui, ar dietiška būtų valgyti laboratorijoje sukurtą kumpį?

Laboratorijoje užauginta arba sintetinė mėsa potencialiai gali padėti išmaitinti vis sparčiau augančią Žemės populiaciją. Gamintojui reikėtų mažesnio ploto ir mažiau įrangos, gamyba praktiškai nesukurtų atmosferai žalingų dujų emisijų, o pats produktas būtų atsparesnis bakterijoms ir kitiems užkratams, lyginant su tradiciniu būdu auginamais mėsiniais gyvuliais. Nors kepsnių "gamyklas" mes išvysime dar negreit, šansai, jog dirbtinė mėsa taps mūsų raciono dalimi, yra tik neilgo laiko klausimas.

Tačiau kaip tai paveiks žmones, kurie savo noru arba dėl neišvengiamų aplinkybių turi laikytis įvairiausių dietų? Pavyzdžiui, žydai laikosi su religija sąsajų turinčių mitybos tradicijų. Puikiai žinoma, kad ši tauta nevalgo kiaulienos, nes tai draudžia maisto įstatymai "Kašrut", nuo kurių ir kilo žodis "košer". Nevalgo ši tauta ir gyvūnų, kurie vadinami "nešvariais", todėl toleruojama tik karvės ir avies mėsa. "Košerinio" maisto taisyklės taip pat reikalauja, kad gyvūnas būtų paskerstas tam tikru būdu - jo gerklė perpjaunama aštriu nedantytu peiliu, nuleidžiant kiek galima daugiau kraujo.

Taigi kas pasikeičia, jei nelieka poreikio žudyti maistinius gyvulius? Laboratorinė mėsa neturi kraujo, odos, ragų, nagų ir visų kitų gyvūnams būdingų aksesuarų. Ar tai reiškia, jog ji tenkina "košerinio" maisto reikalavimus, ar tai priklauso nuo to, iš kokio gyvūno ląstelių ji išauginta? Internetinio portalo "io9" žurnalistai šį klausimą uždavė JAV gyvenančiam žydų rabinui Arnold'ui Bienstock'ui.  Pašnekovo nuomone, netgi žydų bendruomenė nėra tolygi pagal konservatyvumo laipsnį, tad adaptacija prie tokios naujovės neišvengiamai sukels įvairių diskusijų.

Bienstock'as įsitikinęs, jog konservatyvių pažiūrų bendruomenės atstovai tikrai neskubės išbandyti dirbtiniu būdu užaugintos mėsos, nebent ji bus gaminama tokiu būdu, kad savo išvaizda neprimins "originalo". Kaip pavyzdį rabinas pateikia du "košerinio" maisto pavyzdžius: sūrį ir želatiną. Abiejuose yra gyvulių kilmės produktai, kurie gali būti paruošti ne taip kaip reikia, todėl griežti ortodoksai valgo tik tam tikras jų alternatyvas. Kita vertus, dirbtinė mėsa jau yra gerokai pakeista lyginant su pradiniu šaltiniu, todėl ji kaip ir galėtų tenkinti specifinės bendruomenės dietos reikalavimus.

Tai yra tik vienas iš daugelio pavyzdžių. Neabejotina, jog viso pasaulio vegetarų ir veganų bendruomenėse taip pat įvyks tam tikro masto "pertvarkos". Tie, kas natūralios mėsos atsisakė protestuodami prieš gyvūnams suteiktą skausmą, galės valgyti sintetinius jos ekvivalentus. Galbūt mokslininkai sugalvos būdų, kaip manipuliuoti maistine sintetinio produkto verte, pavyzdžiui, keisti mėsoje esančių riebalų, cholesterolio kiekį - tada sintetinės mėsos "dietiškumo" klausimas galbūt palies net ir kiekvieną iš mūsų.

Jo didenybė visagalis obuolys

Jo didenybė visagalis obuolys

Jis kvepia ne mažiau nei marokietiški apelsinai. Tai gali garantuoti kaimo žmonės kurie net dabar, kai jau tuoj sulauksime šviežių alyvinių obuoliukų, rūsiuose dar yra išsaugoję kietųjų ananasinių. Kad ir kiek pasilamdę ir padžiuvę jie vertingesni...


Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš...


4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

Daugelis sutiks, kad viena smagiausių ir maloniausių akimirkų, kai su draugais ar šeima stovyklaujama prie laužavietės, yra mėgavimasis ant atviros ugnies keptais patiekalais. Ar kas gali labiau atpalaiduoti už traškančių ugnyje malkų garsą ir...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Pigūs produktai sveikatos neprideda

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...


Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina deguonies įsisavinimą, o tai palengvina mankštinimąsi. Nedidelio tyrimo ataskaitoje žurnale "Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...


Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....


Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...


Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų (GMO) kontrolę. Įvertinus riziką, iš trečiųjų šalių importuojamų sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, ryžių, bulvių produktų mėginiai yra tiriami dėl...


Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti demencija gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Pasinaudoję beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą, kad kuo...


Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai vis atrandami naujai. Jie ne tik pagyvina ir pagardina maisto skonį, bet ir yra labai vertingi. Reikia nepamiršti, kad prieskoniai yra ne tik paruošti milteliai, bet ir žolelės, tad jų reikėtų vartoti kuo įvairesnių. "Prieskoniai...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto net tik priprantama kaip prie kokaino, bet jis lygiai taip pat pakeičia žmogaus smegenis, teigia mokslininkai. Kaip praneša portalas healthhday.com, eksperimentuojant su žiurkėmis, kurios buvo neribotai šeriamos labai...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9