Gudručio vaistinė

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, – nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis?

„Valgant gerti vandens ar kitų skysčių nereikėtų, – mano gydytoja gastroenterologė Violeta Vainoriūtė. – Skrandis maistą mala kaip maltuvė, o skrandžio sultys dirba savo darbą – apruošia maistą, kad jis galėtų keliauti į dvylikapirštę, o vanduo jas atskiedžia ir pablogina virškinimą”.

Prieš valgį, anot specialistės, gerti vandens nepatartina, nes jei skrandyje padidėjęs rūgštingumas, vanduo jį dar labiau paskatins. Jei mažas rūgštingumas, gal ir galima būtų atsigerti, bet tada prasiskiedžia skrandžio sultys. Bet kuriuo atveju šaltas vanduo prieš valgį skatina rūgštingumą. Netradicinės medicinos atstovai siūlo skysčius gerti praėjus valandai po valgymo.

„Kai tulžis patenka į skrandį, sukelia pykinimą. Siūlome prieš maisto vartojimą išgerti šarminio mineralinio vandens. Iš skrandžio išplauta tulžis nukeliaus žemyn, dings pykinimas, galima bus valgyti”, – siūlo V. Vainoriūtė.

Kadangi kiekvieno skrandis dirba savaip, nevienodas rūgštingumas ir sulčių išsiskyrimas, tad ir patarimai, kaip maitintis ir gerti skysčius, gali skirtis.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE