Rugsėjo 19d. Ketvirtadienis

Apie sausainius nekalėdinius

2016 Gruodžio 19d.
Peržiūrų skaičius: 15792

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai.

Noriu pakalbėti apie kasdienius sausainius, kuriuos valgo vaikai. Dalis vaikų valgo, nes patys jau prašo, kiti – nes jiems jų duoda. Jei ilgai duoda ir tau skanu, po to ir pats prašysi. Kaip bebūtų keista, bet dar nemažai mamų mano, kad sausainis, tai visai neutralus maistas, kurio galima duoti vaikui (pvz., vežimėlyje) kramtyti bet kokia proga ar visai be jos – tiesiog kad būtų užsiėmęs. Nors sausainiai yra tikrai labai patogus maistas pasiimti su savimi ir daugelio vaikų mėgstamas, dažniausiai jis nėra nei natūralus, nei sveikas.

Sveikus sausainius pagaminti sunku. Visų pirma dėl to, kad tai keptas produktas. Antra, iš miltų. Trečia, su nemažai cukraus. Ketvirta, pramoniniai sausainiai kepami su hidrintais riebalais, be to, į juos dedama kvapiklių, dažiklių ir masė visokių kitokių konservantų – pažiūrėkite ant pakelio.

Kadangi visai atsisakyti sausainių sunkoka, o kai kam ir neįmanoma (yra vaikų, kurie nieko kito nevalgo), prasminga paieškoti sveikesnių sausainių variantų. Pirmas dalykas, kurio reikėtų išvengti, yra maisto priedai, ir ypač kvapikliai bei dažikliai. Puikiai žinome, sausainius laisvai galima iškepti ir be jų, taigi būtų protinga nepirkti sausainių su E, išskyrus kepimo miltelius. Antra, tikrai galima išvengti sausainių su hidrintais riebalais, nes kai riebalai yra hidrinti, sudėtyje privalo būti parašyta, kad jie hidrinti (kad riebalai rafinuoti, rašyti neprivalu. Bet jei neparašyta, kad nerafinuoti, galime būti tikri, kad bus rafinuoti).

Pravartu turėti omenyje, kad ekologiško maisto standartas hidrintų riebalų neleidžia, kaip ir sintetinių kvapiklių, dažiklių ir masės kitų maisto priedų. Taigi pirkdami ekologiškus sausainius dėl šių dalykų galime būti tikri.

Tada atkreipkime dėmesį į miltus. Sausainiai paprastai kepami iš rafinuotų kvietinių miltų, kurie yra mažiausiai sveikas ingredientas. Yra gamintojų, kurie sukuria skanių sausainių receptus ir su pilno grūdo kvietiniais miltais, spelta arba apskritai be kvietinių miltų. Atskira kategorija sausainių yra avižiniai. Čia teks patikrinti, kiek tų avižų juose yra. Nes gali būti 20% (likusi dalis – balti kvietiniai), o gali ir 60%. Sausainiai be glitimo taip pat daug geresnis variantas, nes išvengiama kviečių, kurių vaikai ir taip vartoja daug (pica, makaronai, sumuštiniai, blynai, sausainiai), o jie yra stiprus alergenas. Verta turėti omenyje, kad balti kvietiniai miltai kelia kraujyje cukrų praktiškai taip pat, kaip cukrus. Todėl visai nenuostabu, kad pramoninių sausainių (suaugusieji juos dažnai vadina „paprastais”, manydami, kad juose nieko nėra blogo) užkandę vaikai yra nervingi ir negali sukaupti dėmesio.

Mamos neretai sako, kad duotų vaikui tų sveikesnių sausainių, bet jie nenori. Net nesuprasi, ar tikrai jiems neskanu (pvz., dėl mažiau cukraus ar dėl rupių miltų), ar dėl ne tokios patrauklios pakuotės. Tačiau yra sveikesnių sausainių ir su patrauklia pakuote, supakuotų porcijomis, kas vaikams itin patinka ir labai patogu įduoti į darželį ar mokyklą.

Žinoma, visi jie nusileidžia kalėdiniams sausainiams, kuriuos kepti padeda patys vaikai ar bent juos papuošia. Tačiau šventės tam ir yra šventės, kad nebūtų kas dieną.

Kokių sausainių gali pasiūlyti „Livinn – sveiki produktai”?
Visi be hidrintų riebalų, kvapiklių, dažiklių ir sintetinių priedų:

Kvietiniai ekologiški
Arbatiniai sausainiai „Ramunėlės“
Sausainiai su šokolado gabaliukais
Vanilės skonio sausainiai kūdikiams
Džiunglių lazdelės (nesaldūs)
Sausainiai vaikams „Gyvulėliai“

Su spelta ir pilno grūdo
Meškio kokosiniai sausainiai su sviestu
Tigro kakaviniai sausainiai su sviestu
Smaugliuko riestainiai (nesaldūs)
Traškūs vafliukai su sezamais ir medumi

Avižiniai
Pilno grūdo avižiniai sausainiai (nesaldūs, supakuoti porcijomis)
Avižiniai sausainiai su uogomis
Avižiniai sausainiai su razinomis arba su sirupu (be glitimo, supakuoti porcijomis)
Avižinės širdelės su obuoliais
arba su šokoladu (mano dukra labai mėgsta šias širdeles, nors ir kitų neatsisako, bet, matyt, estetika nugali; be glitimo, supakuoti porcijomis)

Be glitimo
Sausainiai „Dinozaurai“ (su nedaug cukraus)
Vaniliniai sausainiai prie arbatos ir kavos
Avižų ir mėlynių sausainiai

Daugiau informacijos:


Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Maistas yra neatskiriamas kiekvienos kultūros ir bendruomenės aspektas. Maisto tradicijos atspindi žmonių vertybes ir moralę bei parodo, kaip civilizacijos vystėsi per amžius. Japonai yra gerai žinomi ne tik kaip maisto šedevrų kūrėjai, bet ir...


Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą -...


Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio. Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Pigūs produktai sveikatos neprideda

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Obuoliai - sveikatos šaltinis

Obuoliai - sveikatos šaltinis

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad obuoliai, tiksliau jų odelė, apsaugo nuo daugelio ligų, įskaitant ir onkologines. Būtent odelėje Kornelo universiteto darbuotojai rado maždaug dešimtį cheminių junginių - triterpenoidų, kurie gali slopinti...


Prasideda grybavimo sezonas

Prasideda grybavimo sezonas

Kauno visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais...


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Rochester Root Ginger - tikra palaima ir vasaros atgaiva visiems Gingerholikams

Rochester Root Ginger - tikra palaima ir vasaros atgaiva visiems Gingerholikams

Rochester Root Ginger – imbierinių gėrimų tobulumo viršūnė. Imbiero šaknies skonio stiprumas susilieja su citrinų gaiva ir užtikrina nepakartojamą šio gėrimo skonį. Norėdami atsigaivinti, traukite jį tiesiai iš šaldytuvo ir pasijuskite...


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys? Tikros sultys VALGOMOS. Ir vienos. Jei sultys spaustos (iš vaisių, uogų ar daržovių), o ne pagamintos iš koncentrato pridedant sintetinių kvapų ir kitų medžiagų, jos yra ne tik labai vertingos, bet ir sočios. Apie natūralių...


Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Mada pirkti geriamą vandenį plastikinėje taroje atkeliavo iš Vakarų Europos. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse vanduo miestelėnams tiekiamas iš upių, tik prieš tai perfiltruojamas. Taigi jo iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Tuo tarpu...


Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9