Sausio 18d. Ketvirtadienis

Apie sausainius nekalėdinius

2016 Gruodžio 19d.
Peržiūrų skaičius: 10026

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai.

Noriu pakalbėti apie kasdienius sausainius, kuriuos valgo vaikai. Dalis vaikų valgo, nes patys jau prašo, kiti – nes jiems jų duoda. Jei ilgai duoda ir tau skanu, po to ir pats prašysi. Kaip bebūtų keista, bet dar nemažai mamų mano, kad sausainis, tai visai neutralus maistas, kurio galima duoti vaikui (pvz., vežimėlyje) kramtyti bet kokia proga ar visai be jos – tiesiog kad būtų užsiėmęs. Nors sausainiai yra tikrai labai patogus maistas pasiimti su savimi ir daugelio vaikų mėgstamas, dažniausiai jis nėra nei natūralus, nei sveikas.

Sveikus sausainius pagaminti sunku. Visų pirma dėl to, kad tai keptas produktas. Antra, iš miltų. Trečia, su nemažai cukraus. Ketvirta, pramoniniai sausainiai kepami su hidrintais riebalais, be to, į juos dedama kvapiklių, dažiklių ir masė visokių kitokių konservantų – pažiūrėkite ant pakelio.

Kadangi visai atsisakyti sausainių sunkoka, o kai kam ir neįmanoma (yra vaikų, kurie nieko kito nevalgo), prasminga paieškoti sveikesnių sausainių variantų. Pirmas dalykas, kurio reikėtų išvengti, yra maisto priedai, ir ypač kvapikliai bei dažikliai. Puikiai žinome, sausainius laisvai galima iškepti ir be jų, taigi būtų protinga nepirkti sausainių su E, išskyrus kepimo miltelius. Antra, tikrai galima išvengti sausainių su hidrintais riebalais, nes kai riebalai yra hidrinti, sudėtyje privalo būti parašyta, kad jie hidrinti (kad riebalai rafinuoti, rašyti neprivalu. Bet jei neparašyta, kad nerafinuoti, galime būti tikri, kad bus rafinuoti).

Pravartu turėti omenyje, kad ekologiško maisto standartas hidrintų riebalų neleidžia, kaip ir sintetinių kvapiklių, dažiklių ir masės kitų maisto priedų. Taigi pirkdami ekologiškus sausainius dėl šių dalykų galime būti tikri.

Tada atkreipkime dėmesį į miltus. Sausainiai paprastai kepami iš rafinuotų kvietinių miltų, kurie yra mažiausiai sveikas ingredientas. Yra gamintojų, kurie sukuria skanių sausainių receptus ir su pilno grūdo kvietiniais miltais, spelta arba apskritai be kvietinių miltų. Atskira kategorija sausainių yra avižiniai. Čia teks patikrinti, kiek tų avižų juose yra. Nes gali būti 20% (likusi dalis – balti kvietiniai), o gali ir 60%. Sausainiai be glitimo taip pat daug geresnis variantas, nes išvengiama kviečių, kurių vaikai ir taip vartoja daug (pica, makaronai, sumuštiniai, blynai, sausainiai), o jie yra stiprus alergenas. Verta turėti omenyje, kad balti kvietiniai miltai kelia kraujyje cukrų praktiškai taip pat, kaip cukrus. Todėl visai nenuostabu, kad pramoninių sausainių (suaugusieji juos dažnai vadina „paprastais”, manydami, kad juose nieko nėra blogo) užkandę vaikai yra nervingi ir negali sukaupti dėmesio.

Mamos neretai sako, kad duotų vaikui tų sveikesnių sausainių, bet jie nenori. Net nesuprasi, ar tikrai jiems neskanu (pvz., dėl mažiau cukraus ar dėl rupių miltų), ar dėl ne tokios patrauklios pakuotės. Tačiau yra sveikesnių sausainių ir su patrauklia pakuote, supakuotų porcijomis, kas vaikams itin patinka ir labai patogu įduoti į darželį ar mokyklą.

Žinoma, visi jie nusileidžia kalėdiniams sausainiams, kuriuos kepti padeda patys vaikai ar bent juos papuošia. Tačiau šventės tam ir yra šventės, kad nebūtų kas dieną.

Kokių sausainių gali pasiūlyti „Livinn – sveiki produktai”?
Visi be hidrintų riebalų, kvapiklių, dažiklių ir sintetinių priedų:

Kvietiniai ekologiški
Arbatiniai sausainiai „Ramunėlės“
Sausainiai su šokolado gabaliukais
Vanilės skonio sausainiai kūdikiams
Džiunglių lazdelės (nesaldūs)
Sausainiai vaikams „Gyvulėliai“

Su spelta ir pilno grūdo
Meškio kokosiniai sausainiai su sviestu
Tigro kakaviniai sausainiai su sviestu
Smaugliuko riestainiai (nesaldūs)
Traškūs vafliukai su sezamais ir medumi

Avižiniai
Pilno grūdo avižiniai sausainiai (nesaldūs, supakuoti porcijomis)
Avižiniai sausainiai su uogomis
Avižiniai sausainiai su razinomis arba su sirupu (be glitimo, supakuoti porcijomis)
Avižinės širdelės su obuoliais
arba su šokoladu (mano dukra labai mėgsta šias širdeles, nors ir kitų neatsisako, bet, matyt, estetika nugali; be glitimo, supakuoti porcijomis)

Be glitimo
Sausainiai „Dinozaurai“ (su nedaug cukraus)
Vaniliniai sausainiai prie arbatos ir kavos
Avižų ir mėlynių sausainiai

Daugiau informacijos:


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina. Organizmas eikvoja...


Nuo aukšto kraujospūdžio padės burokėliai

Nuo aukšto kraujospūdžio padės burokėliai

Apsinuodijus grybais būtina kuo skubiau išplauti skrandį (sukelti vėmimą). Taip pat rekomenduojama daryti klizmą (vienas valgomasis šaukštas ramunėlių nuoviro ir 300 g vandens). Po klizmos apsinuodijusiajam reikia duoti vidurių laisvinamųjų vaistų...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio. Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių...


Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse į maisto priedus skersuoja kas antras gyventojas, Lietuvoje - vos ne kiekvienas. Pernai pateikti "Eurobarometro" apklausos duomenys rodo, kad lietuviams labiau nei kitiems europiečiams nerimą kelia...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...


Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Siurbdami dulkes grojant roko muzikai, per valandą sunaudojame 126 kilokalorijomis (kCal) daugiau nei tai darydami be muzikos. Tai reiškia, jog prieš ar po tokios fizinės veiklos be sąžinės graužimo ir nekaupdami riebalų galime sau leisti...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Vitaminai žiemai

Vitaminai žiemai

Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Įsibėgėjus grybų sezonui į Radiacinės saugos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos kreipiasi sunerimę gyventojai. Prisiminę avariją Černobylio atominėje elektrinėje, jie vis dar baiminasi dėl grybų taršos, norėtų įsitikinti, kad grybai,...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Čia galite užsisakyti MANOSVEIKATA.LT savaitraštį!

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
NAUJIENOS
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9