Gegužės 23d. Pirmadienis

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

2016 Birželio 15d.
Peržiūrų skaičius: 13970

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje, yra pasilikęs prasto riebalo skonis. Jis ten guli ir urzgia, primindamas apie blogą pasirinkimą.

Klausimas yra vienas - koks aliejus yra geras? Lietuvoje labiausiai tikėtini atsakymai bus: linų, alyvuogių, kokosų, saulėgrąžų, galbūt sezamų. Jie visi geri, jei šalto spaudimo ir jei vartojami pagal savo savybes - kuris tik šaltiems patiekalams, kuris troškinti, kuris kepti. Apie rafinuotus aliejus nekalbu – nes jie nebūna geri. Neturi nei vertingų maistinių medžiagų, nei augalui būdingo skonio, nei kvapo. Turi tik gerą galiojimą, jokį skonį, kalorijas ir žemą kainą.

Alyvuogių aliejus – mūsų kultūroje labiausiai žinomas ir naudojamas aliejus. Garsiosios Viduržemio jūros dietos pagrindas, Pietų Europos virtuvės puikus ingredientas. Netgi ES maisto įstatymai leidžia užsiminti, kad jis sveikas kraujotakai: tiksli leidžiama frazė yra „alyvuogių aliejaus polifenoliai padeda apsaugoti kraujo lipidus nuo oksidacinės pažaidos". Sutinku, kad vartotojui ji mažai ką sako. Tačiau turint omenyje bendrą oficialią ES ir Lietuvoje įtvirtintą nuostatą, kad maistas sveikatos pagerinti negali, tai yra stiprus teiginys. Tiesa, norint rašyti apie šią naudą reikia suskaičiuoti aliejuje esančius polifenolius, ko alyvuogių aliejaus gamintojai anksčiau nedarydavo ir dabar daro nedaugelis. Jie tiesiog gerai prižiūri alyvmedžius ir tiksliai laikosi technologinio gamybos proceso.

Alyvuogių aliejaus kokybė, kaip ir bet kurio kito, labiausiai priklauso nuo spaudimo būdo. Kuo šaltesniu būdu aliejus išspaustas, tuo jis vertingesnis maistinėmis savybėmis, o skonio gama platesnė. Taip pat kaip ir bet kuriam kitam aliejui, svarbi yra žaliavos kokybė. Save gerbiantis Italijos alyvuogių aliejaus gamintojas nespaus aliejaus iš ant žemės pagulėjusių alyvuogių, bet parduos jas rafinuoto aliejaus gamintojui... Tačiau alyvuogių aliejus išskirtinis ir kulinarine prasme. Kadangi skoniai, priklausomai nuo alyvuogių rūšies, jų paruošimo spartos, nuskynimo laiko ir pan. labai skiriasi, apie aliejų sprendžiama jį ragaujant.

Profesionali alyvuogių aliejaus, kaip ir vyno, degustacija reikalauja išlavėjusių juslių ir įgūdžių. Tačiau rinkdamiesi produktą sau, degustuojame kiekvienas pagal savo skonį. Svarbu žinoti, kad ragaujant aliejų gryną, jo skonis atrodys aštresnis, nei jis bus su maistu (duona, daržovėmis), todėl bene pats geriausias būdas jį ragauti yra mirkant į aliejų kuo neutralesnio skonio duoną. Prieš ragaujant aliejų reikėtų jį pauostyti. Geras alyvuogių aliejus kvepia alyvuogėmis ir žaluma. Prastas turi nemalonų "plokščią" riebalo kvapą arba jo visai neturi.

Koks gero aliejaus skonis?

Maistinis aliejaus vertingumas atsispindi skonyje, tačiau nėra paprasta nusakyti žodžiais, kaip. Gero alyvuogių aliejaus skonio gama yra plati (beje, kaip ir prieskonių): jis yra ir saldus, ir kartus, ir rūgštus, ir aitrus, jame galima pajausti pačių įvairiausių skonių bei poskonių. polifenoliais turtingas alyvuogių aliejus giliai gerklėja "kandžiojasi". Skonių įvairovė bei gausa yra ženklas, kad aliejuje yra alyvuogėms būdingų medžiagų – jos neišnyko alyvuogėms gulint kur nors eilėje prie spaudyklos, spaudžiant aliejų aukštoje temperatūroje, pilstant į butelius neapsaugotoje aplinkoje ar laikant juos ant saulės

Extra virgin alyvuogių aliejaus skonis, priklausomai nuo rūšies, gali stipriai skirtis. Labiausiai jis priklauso nuo naudotų alyvuogių rūšių, alyvuogių skynimo laiko. Italijoje auga virš 700 būdingų alyvuogių rūšių. Visos jos turi skirtingas skonines ir maistines savybes – kaip ir iš jų išspaustas aliejus. Koks konkrečiai skonio derinys patinka, yra tik valgytojo skonio reikalas. Nėra tiesa, kad tik aitrus aliejus yra vertingas, arba tik saldus. Kaip minėjau, apie turtingą maistinę sudėtį byloja turtingas aliejaus skonis. Pasakymas „aliejus kartus" taip pat nelabai ką sako. Nes yra normalus aliejaus kartumas, kaip skonių puokštės dalis, o yra sugedusio aliejaus sudusęs kartumas (ang. rancid). Geras aliejus, ragaujamas vienas, gerklėje turi "kandžiotis", todėl kai kas vieno jo apskritai neragauja.

Beje, alyvuogių aliejus yra gana stabilus, tad teisingai pagamintas ir laikomas jis išbūna metus ir daugiau. Atidarytą butelį reikėtų suvartoti per mėnesį. Alyvuogių aliejaus nereikia dėti į šaldytuvą, tačiau jei taip atsitiko, kad sušalo, nieko tokio. Atšils kambario temperatūroje ir bus kaip buvęs.

„Pagaminta Italijoje" pakelia aliejaus kainą

Jei aliejus yra extra virgin (aukščiausios rūšies) ir skonis patinka, kitas svarbus kriterijus yra, ar jis užaugintas ekologiškai, ar įprastinio žemės ūkio būdu. Nuo to priklauso, kiek alyvmedžiai gavo chemijos, kurios likučiai neišvengiamai atsiduria aliejuje, nors skonio receptoriai jų nefiksuoja. Itališko alyvuogių aliejaus atveju ekologiškumas turi ir kitą pridėtinę vertę – jis yra papildomas liudijimas dėl kilmės šalies. Pasaulyje pagal pardavimus priskaičiuojama tiek Itališko alyvuogių aliejaus, kiek fiziškai pagaminti Italijoje neįmanoma. Reiškia dalis žaliavos (o gal net paties aliejaus didelėse talpose) Italijoje tik išpilstoma.

Kodėl? Todėl, kad „pagaminta Italijoje" tokiems produktams, kaip alyvuogių aliejus, leidžia pakelti kainą. Šiandien alyvuogės auginamos daugelyje šalių ir kontinentų, tačiau aliejaus spaudimo tradicijos ir žinomumas yra ne tas. Taigi tiems, kurie nori būtent Italijoje užauginto ir pagaminto alyvuogių aliejaus, verta rinktis ekologišką alyvuogių aliejų, juolab, kad jis rinkoje nėra retenybė. Ekologiniai alyvuogių ūkiai kontrolės institucijų Italijoje tikrinami tris kartus aliejaus spaudimo sezono metu (išeina kartą per mėnesį), be to, lyginamas deklaruotų ekologiškų alyvuogynų plotas su parduodamos produkcijos kiekiu. Todėl svetimai žaliavai nėra kaip įsiterpti.

Masinio ir firminio alyvuogių aliejaus skirtumai

Dar verta pakalbėti apie masinės gamybos extra virgin alyvuogių aliejų (ekologišką ar ne) ir „firminį" konkretaus ūkio produktą. Masinei prekybai ar naudojimui maisto pramonėje extra virgin alyvuogių aliejus taip pat pateikiamas. Jo kaina yra žemesnė ir dėl masto ekonomijos, ir dėl mažiau išieškoto skonio ir žinoma, dėl prastesnės kokybės. Nes alyvuogių aliejus - įnoringas produktas. Jo vertingieji polifenoliai žūsta nuo bet kokių pažeidimų - grubesnio alyvuogių rinkimo, ilgesnio laikymo, didesnių spaudimo mašinų ir pan.

Apie „firminius" atskirų ūkių alyvuogių aliejus paprastai pateikiama daugiau informacijos nei apie masinės gamybos. Vienas iš paplitusių rodiklių yra rūgštingumas. Extra virgin aliejaus rūgštingumas gali būti iki 0,8 g/100 g, virgin – iki 2 g/100 g.

Beje, dėl ženklinimo. Jei aliejus yra extra virgin arba virgin, tai bus parašyta ant butelio. Toks užrašas yra liudijimas, kad aliejus atitinka aukščiausius kokybės rodiklius. Tačiau užrašus reikia skaityti atidžiai. Neretai

pasitaiko užrašas 100% alyvuogių aliejus. Tai reiškia, kad šis aliejus neskiestas kitais aliejais, bet apie pačio aliejaus kategoriją niekas nepasakyta.

100% grynas (pure) alyvuogių aliejus dažiausiai yra virgin ir rafinuoto aliejaus mišinys. Pasitaiko painiavos su lietuvišku vertimu. Galime rasti „tyras aliejus" arba „ypač tyras". Tačiau kai kas „tyru" vadina „pure", kai kas – „virgin". Patarčiau visgi ieškoti žodžio „extra virgin" ar „virgin" ant etiketės arba papildomos informacijos, kad mechaninio spaudimo (nerafinuotas). Nes tie, kurie spaudžia aliejų labiausiai tausojančiu – mechaniniu - būdu, būtinai apie tai pasisako.

Kaip alyvuogių aliejų naudoti?

Patį geriausią, skaniausią, gurmaniškiausią valgome taip, kad skonis jaustųsi (juk patys degustavom ir nusprendėm, kad skanus). Pavyzdžiui, su šviesia duona ar ryžiais, pomidorais ar ant grotelių keptomis daržovėmis. Į sumaišytas salotas galime pilti ir mažesnės skonio išraiškos aliejų. Jei geriame aliejų vieną sveikatos tikslais, turėtumėm rinktis turtingiausią polifenolių. Polifenolių rodiklį kai kurie gamintojai skelbia, jei sprendžiam pagal skonį - jis turi būti itin turtingas, o kvapas gaivus.

Dėl vyraujančių mononesočiųjų rūgščių alyvuogių aliejus yra gana stabilus, taigi jame galima troškinti ir ant jo kepti. Taip daro garsūs kulinarai ir tipinės Itališkos virtuvės šefai. Tačiau sveikatos požiūriu tai nėra geriausias sprendimas, nes kaitinant sudega aliejuje esančios kitos medžiagos, kurių gerame aliejuje yra nemažai. Be to, kaitinamas alyvuogių aliejus praranda savo naudingąsias maistines savybes ir skonio sodrumą. Skirtingai nuo polinesočiosiomis rūgštimis turtingų aliejų (tokių kaip, pvz., linų ar kanapių), kaitinamas jis netampa toksišku, bet ir naudos iš jo mažai lieka. Lieka dalis skonio, kuris gali būti geras. Tačiau taip gadinti gerą daiktą mažų mažiausia gaila – kepti galima ant tam labiau tinkančių ir pigesnių riebalų (kaip antai, kokosų ar kepimui skirto saulėgrąžų aliejaus). Reikia turėti omenyje, kad tipinei italų ar graikų virtuvei alyvuogių aliejus ir yra pats prieinamiausias ir pigiausias riebalas. Mums greičiausiai bus kitaip.

Lietuvoje alyvuogių aliejus yra dar gana naujas produktas ir jo skonis neretam dar nepažįstamas. Jis gali atrodyti kartus, ar aitrus, ar šiaip keistas. Ypač dėl tų polifenolių "kandžiojimosi" gerklėje. Renkantis sau tinkamiausią svarbu atkreipti dėmesį į mano minėtus gaminimo ir ženklinimo skirtumus. Geriausia - susirinkti bent kiek informacijos apie gamintoją, kurią gali pateikti specializuotų parduotuvių pardavėjai, o ir internete rasti nesunku. Taip įsitikinti, ar tai rūšinis aliejus, kuris spaudžiamas tik mechaninėmis priemonėmis iš to ūkio alyvuogių. O ne iš visko, kas panašu į alyvuoges ir galima pigiai įsigyti. Pasidomėti verta, nes radę kokybišką ir skanų alyvuogių aliejų padarysim paslaugą ir savo skoniui, ir sveikatai.

Autorė Guoda Azguridienė

Jeigu norite įsigyti GERO aliejaus kviečiame apsilankyti mūsų parduotuvėse arba  el.parduotuvėje www.livinn.lt


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Dykinėjimas sukelia alkį

Dykinėjimas sukelia alkį

Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušės figūros moterims riebalai kaupiasi "moteriškose vietose": ant klubų ir pilvo. Artėjant prie 50-mečio, tokia figūra vis labiau apvalėja. Raumeninio audinio "kriaušės" daug neturi, o kadangi riebalai dega būtent...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Tyrimais įrodyta, jog granatų sultys - ne tik vertingas maisto produktas, jos turi ir gydomųjų savybių. Natūraliose sultyse gausu vitaminų, fermentų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, pektinų, organinių rūgščių bei kitų biologiškai aktyvių...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Dietų laikytis neverta

Dietų laikytis neverta

Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...


Sveikas maistas – tik iliuzija?

Sveikas maistas – tik iliuzija?

Lietuviška mėsa ir grūdai yra visiškai sveiki ir labai vertinami pasaulyje – tokiais argumentais ginasi verslininkai, viešai kaltinami nešvariais maisto pramonės užkulisiais. Tačiau parduotuvėse produktų be cheminių medžiagų beveik nebeliko....


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Inspektoriai uždraudė iš Kinijos įvežti beveik 6 tonas saldainių, kuriuose rasta neleistinų maisto priedų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad uždrausta importuoti apie 5,74 tonos saldainių "Cool candy with tattoo" iš...


Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...


Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...


12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

„Valgyti sveikai" – lengviau pasakyti nei padaryti. Net ir patys geriausi ketinimai gali būti nieko verti, jei atidžiai apžiūrėsime visus tuos vaisius ir daržoves, visomis spalvomis marguojančius ant savo virtuvės stalo. Nuo...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9