Nobel biocare

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama didžiausiuose prekybos centruose, specializuotose parduotuvėse, ekologiškų produktų mugėse. Taip pat ekologinės produkcijos galima įsigyti tiesiog nuvažiavus pas ūkininkus.

Ekologiški maisto produktai neužteršti kenksmingomis cheminėmis medžiagomis- sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, nitratų pertekliumi, antibiotikais, hormonais, jų sudėtyje nėra sintetinių maisto priedų- dažiklių, saldiklių, konservantų, emulsiklių ir kt. Ekologiški maisto produktai pranašesni ir tuo, jog vitaminų ir mineralų kiekiai juose, palyginus su neekologiškais, yra didesni. Ekologiškame maiste nėra genetiškai modifikuotų organizmų. Ekologiškų produktų standartai draudžia juos naudoti šių produktų gamybai, net gyvuliams duodamuose pašaruose jų negali būti.

Kasdien perskaitome ant etikečių maisto produktų sudėtis, kuriose gausu E raidžių- tai įvairūs dažikliai, konservantai, antioksidantai, spalvos fiksatoriai, emulsikliai, stabilizatoriai, saldikliai. Maisto priedai naudojami tam, kad būtų prailgintas produkto vartojimo laikas, suteikta patrauklesnė spalva, kvapas, jis taptų kietesnis ar tirštesnis. Tačiau šitaip „pagerinta” kokybė yra pavojinga žmogaus sveikatai. Gali sukelti alergiją, virškinimo ir šlapimo sistemos sutrikimus, netgi vėžinius susirgimus.

Ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktai pasižymi maistingumu bei geromis savybėmis. Juose yra daugiau vitamino C ir būtiniausių mineralų: kalcio, magnio ir chromo taip pat priešvėžinių antioksidantų. Vien pažiūrėjus arba paragavus negalime nustatyti, ar produktas yra ekologiškas. Tik sertifikuotas gamintojas turi teisę realizuoti savo pagal reikalavimus pagamintą produkciją kaip ekologišką. Ekologiškas produktas visada bus paženklintas etikete. Taip gamintojas garantuoja, kad jo pagamintas produktas yra tikrai ekologiškas, nepalikdamas abejonės vartotojui. Ekologiškumo logotipu maisto produktai ženklinami tik tuo atveju, jei ekologiškos bus ne mažiau kaip 95 proc. jų sudedamųjų dalių. Maistas tuo sveikesnis, kuo arčiau ir natūraliau jis pagamintas, todėl geriausia jį pirkti tiesiai iš ūkininkų. Galima įsigyti ekologiškai užaugintų javų, daržovių, uogų, vaisių, vaistažolių, prieskonių bei perdirbtų produktų – miltų, pieno ir kt. Ekologiškas maistas yra sveikesnis ir saugesnis, daugeliui netgi skanesnis. Tiesa, sertifikuoti ekologiški maisto produktai kainuoja brangiau, o jų galiojimo laikas irgi neretai trumpesnis. Tačiau tai geriausia investicija į pačių sveikatą, gerą savijautą ir saugią aplinką.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE