REXSAN

Apie bulgur kruopas

Bulgur kruopos

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu.

Taigi, ką sveiko ir skanaus galime pasiskolinti jau šiandien, be būtinybės skristi į Turkiją?

Bulguras – tai skaldyti kietieji kviečiai, apdoroti nuplikius, išdžiovinus ir iš dalies pašalinus luobelę, geriau žinomi Rytų šalyse, dažnai naudojamas kaip garnyras prie mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų. Verdant šias kruopas, jų tūris padidėja tris kartus, todėl ši košė yra labai ekonomiška.

Kuo naudingas bulguras?

Bulguras yra prisotintas vitaminų, ypač  vitamino B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9), tai pat vitamino K, E, beta-karoteno, mikroelementų (fosforo, geležies, seleno, vario, cinko, mangano, kalio, natrio , kalcio).

Reguliariai vartojimas bulguras yra naudingas nervų sistemos būklei. Daug mineralų padeda atkurti medžiagų apykaitą, atsigauna oda ir plaukai. Veidas įgauna sveiką atspalvį, plaukai tampa blizgūs ir greičiau auga.

Yra keletas bulgur kruopų dydžių: nuo stambių (skersmuo apie 3,5 mm) iki visiškai smulkių (0,5-2 mm). Stambios kruopos yra naudojamos lygiai taip pat, kaip ryžiai ar kuskusas: virtos vandenyje ar garuose tinka bet kokiam skystam patiekalui, plovams, troškiniams ar salotoms, kepinių įdarams, o smulkios  kruopos tinka ruošti maltinukams, kotletams, košėms ar saldiems pudingams.

Siūlome pasigaminti plovą iš bulgur kruopų

Ingredientai (4 asmenims):
2 svogūnai
1 raudonoji paprika
4 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas pomidorų pastos
100g virtų avinžirnių
1 šaukštelis druskos
250 ml bulgur kruopų
250 ml verdančio vandens

Paruošimo būdas:
Paimkite platų ir negilų puodą. Supjaustykite du didelius svogūnus, papriką ir pakepkite alyvuogių aliejuje. Įdėkite pomidorų pastos ir maišykite toliau. Po to įpilkite verdančio vandens, įberkite šaltu vandeniu nuplauto bulguro, šaukštelį druskos ir virkite, kol vanduo išgaruos. Jam išgaravus suberkite avinžirnius, išmaišykite, palaukite dar 5 minutes, kol vandens likučiai įsigers į plovą ir jis taps purus.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE