Spalio 29d. Ketvirtadienis

Alyvuogių aliejus

2013 Kovo 6d.
Peržiūrų skaičius: 24380
Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio jūros šalyse tūkstančius metų aliejus buvo spaudžiamas rankomis, kojomis, akmens ar granito girnomis, vėliau – hidrauliniais presais, dar vėliau ir moderniomis technologijomis – vakuuminiu būdu kitais šiuolaikiniais būdais.

Alyvuogių aliejaus kokybę lemia ir būdas, kaip surenkamos alyvuogės. Pačios aukščiausios kokybės (ypač grynam ir grynam alyvuogių aliejui) alyvuogės turi būti renkamos rankomis. Taip pat leidžiama numušti alyvuoges lazdomis arba naudoti alyvmedžių kratytuvus, kurie alyvuoges nukrato tiesiog po medeliais ant ištemptų tinklų.Ypač grynam ir grynam alyvuogių aliejui išgauti alyvuogės negali būti nukritusios ant žemės, sumuštos, pažeistos, nes jose tuoj pat prasideda fermentacija. Taip pat svarbu kuo greičiau iš žaliavos išspausti aliejų. Vertingiausias kokybiškas aliejus spaudžiamas per parą nuo alyvuogių surinkimo momento, jeigu šilta, arba per dvi paras, jei oras vėsus. Vėliau alyvuogėse prasideda fermentacija ir iš jų išspaudžiamo aliejaus kokybė suprastėja.

Pagrindiniai teisės aktai:

Įdomu / svarbu žinoti

Alyvuogių aliejaus kokybė ir klasifikacija priklauso nuo žaliavos kokybės, spaudimo ir apdorojimo būdų.
Labiausiai vertinamas aukščiausios kokybės grynas alyvuogių aliejus:
- Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, vadinamas aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo arba ypač grynu, ypač tyru alyvuogių aliejumi (angl. Extra Virgin Olive Oil). Tai aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus, išgautas tiesiogiai iš alyvuogių ir tik mechaninėmis priemonėmis. Ypač grynas alyvuogių aliejus yra tas, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 0,8g/100g, o kitos savybės atitinka nustatytąsias šiai kategorijai. Galima reikalauti etiketėje privalomai nurodyti ypač gryno alyvuogių aliejaus kilmės vietą. Kilmės vietos nuoroda gali būti laikoma saugoma kilmės vietos nuoroda ir saugoma geografinė nuoroda.
- Pirmojo spaudimo tyras, grynas alyvuogių aliejus – tai alyvuogių aliejus, išgautas tiesiogiai iš alyvuogių ir tik mechaninėmis priemonėmis. Grynas alyvuogių aliejus yra tas, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 2g/100g, kitos savybės atitinka nustatytąsias šiai kategorijai. Galima reikalauti etiketėje privalomai nurodyti gryno alyvuogių aliejaus kilmės vietą. Kilmės vietos nuoroda gali būti laikoma saugoma kilmės vietos nuoroda ir saugoma geografinė nuoroda. Jei pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus kilmės vietos nuoroda nukreipia į ES ar valstybę narę, aliejaus kokybei ir skoniui įtakos turi ne tik naudotos alyvuogės, bet ir spaudimo būdai, todėl kilmės vietos nuoroda turi būti į tą geografinį rajoną, kuriame aliejus buvo išgautas / spaudžiamas.

Paprastasis alyvuogių aliejus – tai grynas alyvuogių aliejus, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra didesnis kaip 2g/100g, kitos savybės atitinka nustatytąsias šiai kategorijai.

Rafinuotas alyvuogių aliejus:
Tai alyvuogių aliejus, gaunamas rafinuojant gryną alyvuogių aliejų, kuriame laisvų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 0,3g/100g, kitos savybės atitinka nustatytąsias šiai kategorijai.

Maišytas alyvuogių aliejus – sudarytas iš rafinuoto alyvuogių aliejaus ir gryno alyvuogių aliejaus:
Tai aliejus, sudarytas tik iš rafinuotų alyvuogių aliejų ir tiesiogiai iš alyvuogių išgautų aliejų. Alyvuogių aliejus gaunamas maišant rafinuotą ir gryną alyvuogių aliejų, išskyrus paprastąjį alyvuogių aliejų, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 1g/100g, o kitos savybės atitinka nustatytąsias šiai kategorijai. Maišyto alyvuogių aliejaus etiketėse kilmės vietos nuoroda neteikiama.

Alyvuogių išspaudų aliejus:
Tai aliejus, sudarytas tik iš aliejų, gautų apdorojant po alyvuogių aliejaus spaudimo gautą produktą, bei iš aliejų, išgautų tiesiogiai iš alyvuogių. Aliejus, gautas iš alyvuogių išspaudų, apdorojant tirpikliais arba fizinėmis priemonėmis arba aliejumi, atitinkančiu paprastąjį alyvuogių aliejų, išskyrus tam tikras nustatytas savybes, išskyrus aliejų, gautą peresterinant, ir mišinius su kitų rūšių aliejumi, o kitos savybės atitinka nustatytąsias šiai kategorijai.

Rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus:
Tai aliejus, gautas rafinuojant alyvuogių išspaudų aliejų, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 0,3g/100g, o kitos savybės atitinka nustatytąsias šiai kategorijai.

Maišytas alyvuogių išspaudų aliejus:
Tai aliejus, gautas sumaišius rafinuotą alyvuogių išspaudų aliejų ir gryną alyvuogių aliejų, išskyrus paprastąjį alyvuogių aliejų, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 1g/100g, o kitos savybės atitinka nustatytąsias šiai kategorijai. Maišyto alyvuogių išspaudų aliejaus etiketėse kilmės vietos nuoroda neteikiama.

Mažmeninės prekybos įmonėse leidžiama prekiauti ypač grynu alyvuogių aliejumi, grynu alyvuogių aliejumi, maišytu alyvuogių aliejumi, maišytu alyvuogių išspaudų aliejumi, kurie galutiniam vartotojui turi būti pateikti ne didesnėje kaip penkių litrų talpos pakuotėje. Tokioje pakuotėje turi būti įtaisyta tokia atidarymo sistema, kurią atidarius pirmą kartą, vėl užsandarinti nebeįmanoma. Restoranams, ligoninėms, valgykloms gali būti naudojama didesnė kaip penkių litrų pakuotė.
Ženklinimo etiketėje nuoroda „pirmasis šaltasis spaudimas“ gali būti tik ant aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo arba pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų, išgautų žemesnėje kaip 27°C temperatūroje pirmuoju mechaniniu spaudimu spaudžiant alyvuogių pastą tradicine išgavimo sistema, naudojantis hidrauliniais presais.
Ženklinimo etiketėje nuoroda „šaltasis spaudimas“ gali būti tik ant aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo arba pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų, išgautų žemesnėje kaip 27°C temperatūroje košiant ar centrifuguojant alyvuogių pastą.
Nuoroda apie rūgštingumą ar maksimalus rūgštingumas gali būti nurodytas tik tada, jei kartu yra įspausta ir tokio pat dydžio bei toje pačioje matymo vietoje nuoroda apie peroksidų skaičių, vaško kiekį ir ultravioletinių spindulių absorbciją.
Augalinių aliejų mišiniui ženklinimo etiketėje nurodoma: augalinių aliejų mišinys, nurodant alyvuogių aliejaus kiekį procentais mišinyje (bei nurodomi specifiniai kitų augalinių aliejų pavadinimai). Alyvuogių aliejaus buvimas mišinyje gali būti pavaizduojamas piešinėliais mišinio etiketėje tik tuo atveju, kai minėtame mišinyje alyvuogių aliejaus yra daugiau kaip 50 %.

Daugiausia alyvuogių aliejaus pagaminama Italijoje ir Ispanijoje, t.y. 60 % viso alyvuogių aliejaus. Alyvuogių aliejus gaminamas ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Graikijoje, Tunise, Turkijoje, Prancūzijoje ir kt. Vis dėlto nuo seno gurmanai labiausiai vertina ir kokybiškiausiu vadina itališką alyvuogių aliejų. Alyvuogių neauginančių šalių prekybos centruose, taigi ir Lietuvoje, dominuoja pigesnis ispaniškas arba itališkas įvairių rūšių alyvuogių aliejus.

Mūsų parduotuvėse alyvuogių aliejus atsirado palyginti neseniai, tad vartotojų įpročiai pirkti alyvuogių aliejų dar nėra visiškai susiformavę. Daugumai vartotojų nepatinka kokybiško aliejaus aitrus skonis, taip pat trūksta informacijos apie alyvuogių aliejaus klasifikaciją, kokybės požymius ir pan.

Dažniausiai užduodami klausimai:

1. Kaip išsirinkti geros kokybės alyvuogių aliejų?

Būtina skaityti alyvuogių aliejaus ženklinimo etiketes ir įvertinti jose esančią informaciją. Kokybiško ypač gryno ir gryno pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus ženklinimo etiketėje yra nuoroda „šaltas spaudimas“, „pirmasis šaltas spaudimas“. Tai informacija, kad alyvuogių aliejus gautas tiesiogiai spaudžiant alyvuoges. „Šaltas spaudimas“ – tai alyvuogių aliejaus (sulčių) išgavimas iš alyvuogių žemesnėje kaip +27°C temperatūroje pirmuoju mechaniniu spaudimu, spaudžiant alyvuogių pastą tradicine išgavimo sistema, naudojant hidraulinius presus. Jokie alyvuogių pakaitinimo, cheminiai ar kiti fiziniai apdorojimo metodai šiame etape yra neleidžiami. 90 % pasaulyje gaminamo kokybiško alyvuogių aliejaus yra išgaunama būtent šalto spaudimo būdu.

www.vmvt.lt

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Mada pirkti geriamą vandenį plastikinėje taroje atkeliavo iš Vakarų Europos. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse vanduo miestelėnams tiekiamas iš upių, tik prieš tai perfiltruojamas. Taigi jo iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Tuo tarpu...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Žvalūs nuo ankstaus ryto

Žvalūs nuo ankstaus ryto

Apniukusį žiemos rytą prabusti padeda ne tik stiprios kavos puodelis, bet ir kur kas paprastesnės bei sveikesnės priemonės. Pavyzdžiui, šaltas vanduo, kuris paspartina kraujo apytaką. Tačiau tai nereiškia, jog reikia lįsti po šalta dušo čiurkšle....


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Burokėlių sultys didina ištvermingumą

Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina deguonies įsisavinimą, o tai palengvina mankštinimąsi. Nedidelio tyrimo ataskaitoje žurnale "Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių...


Kaip pasirinkti kiaušinius

Kaip pasirinkti kiaušinius

Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...


Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą. Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių...


Bulvių sultys veikia kaip šluota

Bulvių sultys veikia kaip šluota

Jose gausu baltymų, riebalų, angliavandenių, A ir B grupės vitaminų, kalio ir kalcio druskų. Apskaičiuota, kad 200 g virtų su lupenomis bulvių yra reikalingas žmogui paros vitamino C kiekis. Gelsvi gumbai turtingesni karotino. Nuo seno bulvėmis...


Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Artėjant šiltajam metų sezonui dažnas pajunta pavasarinį silpnumą ir skuba pirkti vitaminus. Tačiau gydytoja dietologė Virginija Vilemienė įspėja, kad pirmenybę vertėtų teikti ne sintetiniams vitaminams, bet visaverčiam maistui. Rūpintis sveika...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


10 patarimų, kaip sveikai maitintis

10 patarimų, kaip sveikai maitintis

Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą -...


Prasideda grybavimo sezonas

Prasideda grybavimo sezonas

Kauno visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais...


Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis dvylikametis Tylor Savage neturi galimybės pasiteirauti, kas bus pietums. Tai bus vištiena arba tunas su morkomis ir bulvėmis ir galbūt truputis vynuogių ar obuolys. Tai - vienintelės maisto rūšys, kurioms jis...


Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Atėjus karštajam metų laikotarpiui dažnas džiaugiasi šiltu, gražiu oru, saulės spinduliais ar atėjusiomis atostogomis. Vasarą patys net nepastebime, kaip dažnai tampame priklausomi nuo vandens. Vanduo vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime,...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9