6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai bebūtų, besitęsianti ilgą laiko tarpą ar pasikartojusi tik kelis kartus, kiekvienas gali pats sau padėti, jei tik laikysis kelių paprastų taisyklių:
1. Vartokite skaidulinėmis medžiagomis praturtintą maistą.
Pilno grūdo maisto produktuose yra gausu augalinių skaidulų. Rinkitės duona su grūdinėmis kultūromis, valgykite daržoves, salotas, ankštinius produktus, vaisius, linų sėmenis ir sėlenas. Juose yra daug kolageno ir elastino, kurie nėra suvirškinami ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo ar jį palengvinti. Apsaugo nuo tokių virškinamojo trakto ligų kaip divertikuliozė ar netgi žarnyno vėžys. Pagerina žarnyno mikroflorą bei sukelia sotumo jausmą be papildomų kalorijų.
2. Kasdien išgerkite bent 2 litrus skysčių.
Tai gali būti Jūsų mėgiama kava ar arbata, neriebūs ar rauginti pieno produktai, pvz., pasukos ar kefyras, didelė stiklinė vaisių ar daržovių sulčių. Nors dauguma gėrimų sukelia teigiamą poveikį, vis dėl to, reikėtų vengti gerti daug juodosios arbatos ar kakavos (iki 4 puodelių per dieną). Šie gėrimai gali paskatinti vidurių užkietėjimą ar pasunkinti jau esamą problemą. Bet svarbiausia, gerkite daug vandens. Skysčiai ne tik pagerins Jūsų virškinimą, bet ir palaikys Jūsų odos drėgmę. Ryte išgerta stiklinė vandens sumaišyta su slyvų sultimis paskatins gerą žarnyno peristaltiką. Taip pat atsiminkite, kad skaidulinių medžiagų poveikio efektyvumas priklauso ir nuo suvartoto skysčių kiekio: skysčiai ir skaidulos padidina išmatų tūrį, formavimosi metu padaro jas minkštesnes, todėl yra užtikrinamas greitesnis jų judėjimas žarnynu ir lengvenis pašalinimas.
3. “Valgykite daugiau daržovių ir mažiau gyvūnų!“
Toks turėtų būti Jūsų žarnyno moto. Normaliai žarnyno veiklai yra būtinas maistas praturtinas vitaminais ir mineralais. Tai padės išlaikyti Jūsų kūną sveiką. Kai mitybos racione yra mažai skaidulų, žarnyne jaučiamas jų stygius, todėl palaipsniui sutrinka tuštinimasis. Dažniausiai mažai skaidulų turi balti, apdoroti miltai, balta duona, įvairūs skanumynai, pudingas, saldainiai, padažai. Mėsa ir sūris turi nedaug skaidulų, todėl jei mėgstate šiuos produktus nepamirškite savo mitybos raciono papildyti aukščiau minėtomis grūdinėmis kultūromis.
4. Regulariai mankštinkitės.
Šiais laikais daug laiko praleidžiame ofisuose, visa dieną už darbo stalo ir mažai judame. Žmogaus kūnas nebuvo tam sukurtas. Transporto priemonės padeda mums judėti be didelių fizinių pastangų. Kuo mažiau judame mes, tuo mažiau juda ir mūsų žarnynas. Normaliai žarnyno veiklai yra būtinas fizinis aktyvumas. Stenkitės daugiau vaikščioti pėsčiomis, užsiimkite plaukiojimu, jodinėjimu, šokiais, važinėjimu dviračiu, slidinėjimu ar kita aktyvia veikla ir Jūsų žarnynas bus dėkingas.
5. Neleiskite stresui Jūsų užvaldyti ir atsipalaiduokite
Greitėjant gyvenimo tempui, vis dažniau susiduriame su įtampa ir stresinėmis situacijomis. Žarnyno peristaltika yra reguliuojama vegetacinės nervų sistemos, kuri taip pat yra veikiama streso, blogų emocijų ir išorinių faktorių, todėl jų valdymas yra svarbus sveikai ir gerai žarnyno veiklai. Dėl streso išmatos gali ilgiau užsilaikyti žarnyne, todėl pasidaro storesnės, kietesnės, ilgėja tuštinimosi laikas ir mažėja dažnis.
6. Domėkitės vartojamų vaistų poveikiu žarnynui.
Vaistai vartojami nuo kitų ligų gali sukelti nepageidaujamus poveikius. Ne retai jie paveikia ir žarnyno veiklą sukeldami vidurių užkietėjimą, dispepsiją ar dirgliosios žarnos sindromą. Pasiklauskite vaistininko ar gydytojo, kokį poveikį Jūsų vartojami vaistai gali padaryti žarnynui. Pavyzdžiui, tam tikri širdies veiklą reguliuojantys vaistai, vaistai nuo skausmo ir uždegimo, antacidiniai vaistai savo sudėtyje turintys aliuminio ir kalcio, nervų sistemą veikiantys vaistai gali sukelti vidurių užkietėjimą ir kitus žarnyno sutrikimus. Visada domėkitės savo vartojamais vaistais ir galimais jų nepageidaujamais poveikiais.
Straipsniai

Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys
Netrukus turėtų pasibaigti terminas, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojai buvo paraginti geranoriškai išimti iš produkcijos vaikų hiperaktyvumą skatinančius dažiklius. Laisva valia prisijungti prie šio kvietimo gamintojams pasiūlė Jungtinės...

Bananai: gera nuotaika ir sveikata
Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...

Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti
Tai tikra svajonė visiems dietos besilaikantiems žmonėms. Britanijoje pradėta prekiauti desertu, kuriame kalorijų yra mažiau nei obuolyje. Viename Didžiosios Britanijos prekybos tinklo centruose parduodamame naujame deserte ne tik mažiau kalorijų...

Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti
Greito maisto kultūra verčia žmones gyventi paskubomis, ieškant kuo greitesnio pasitenkinimo, teigia mokslininkai. Greito maisto bendrovių firminių ženklų paveikti žmonės tampa vis nekantresni, praranda akstiną taupyti pinigus, rodo tyrimas. Anot...

Riešutai gali būti kenksmingi
Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...

Gysločio kaukė senstančiai odai
Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.

Kas trečias lietuvis turi antsvorio
Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos
Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...

Apie mitybą ir sveiką odą
Norėdami turėti skaisčią ir sveiką odą, turite tinkamai maitintis. Teigiama, kad odai naudingiausi yra šie maisto produktai: svogūnai, lapinės salotos, salierai ir ridikai. Pašarinės ropės lapai ir bulvės taip pat daro gerą įtaką odai. *...

Trumpalaikis badavimas – naudingas?
Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa
Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...

Ką būtina žinoti apie daržoves?
Prieš perkant daržoves atminkite: žiedinis kopūstas turi būti baltas ir tvirtas, morkos - oranžinės, lygios, agurkai - šviesiai žalios spalvos lygiu paviršiumi. Patys skaniausi ridikėliai - rausvai-raudoni su baltu galiuku. Kuo ilgiau laikysite...

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus
Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...

Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena
Vasarą bakterinės infekcijos tyko ne tik ant neplautų uogų ar vaisių, bet ir nepkankamai termiškai apdorotos mėsos, net balutėje prie jūros. Klaipėdos universitetinės ligoninės 1-ojo (vaikų) infekcinių ligų skyriaus vedėjas Antanas Narvilas...

Spanguolė - imuniteto stiprinimui
Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos
18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos
Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...

Apie bulgur kruopas
Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....

Daržovių karalienė
Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių
Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...

Bėdas dėl svorio išduoda smegenys
Pagal smegenų reakciją į maistą galima spręsti, ar žmogus ateityje turės problemų dėl antsvorio, teigia mokslininkai. Tyrimų rezultatai rodo, kad tie žmonės, kurių smegenys silpniau reaguoja į maistą (šokoladinį pieno kokteilį), ateityje labiau...

Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...

Persimonai padeda gydyti kosulį
Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą
Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...

Natūralus medus - ir ekologiškas
Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...

Batono kokybę rodo pelėsis
Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio
Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...

Ekologiškų produktų mada blėsta?
Pastaraisiais metais mažėja ūkių, užsiimančių ekologiniu ūkininkavimu. Esą daugelis ūkininkų į ekologiją numoja ranka, nes žino, kad su chemija gali užauginti trigubai daugiau ir derlių be sunkumų realizuoti. Kita ekologiškų ūkių mažėjimo...

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?
Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos
Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente, kuris vyko edukacinės kampanijos "Tikros sultys kiekvieną rytą" metu, dalyvauja jau 5500 dalyvių – 3000 moksleivių ir 2500 organizacijų darbuotojų visoje Lietuvoje. Iki šiol pats...