Spalio 24d. Ketvirtadienis

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Peržiūrų skaičius: 27604
5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį.

1. Laikykitės švaros ir asmens higienos

Esant palankioms augimo sąlygoms, bakterijos dauginasi gana greitai – vidutiniškai per pusvalandį atsiranda nauja jų karta. Bakterijos gali daugintis virtuvėje ir patekti ant pjaustymo lentų, įrankių, darbo stalo paviršiaus. Prieš gamindami patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigę juos gaminti, nuplaukite su muilu rankas, su specialiu indams plauti skirtu plovikliu ir kempinėle nuvalykite stalus bei indus. Kruopščiai nuplaukite peilius ir kitus virtuvės įrankius.

Nusiplaukite rankas pasinaudoję tualetu bei saugokite, kad į virtuvę ir ant maisto nepatektų vabzdžių ir kitų parazitų, gyvūnų.

Kodėl?

Mikroorganizmų yra visur – dirvožemyje, vandenyje, gyvulių ir žmonių organizmuose. Dalis mikroorganizmų nesukelia ligų žmonėms, tačiau yra žmogui pavojingų mikroorganizmų, kurie per rankas, pašluostes, įrankius, ypač pjaustymo lenteles, gali lengvai pakliūti į maistą ir sukelti per maistą platinamas infekcines žarnyno ligas. Jei maisto gamybai naudojamos pjaustymo lentelės ir kitas inventorius susidėvi,  reikėtų juos keisti naujais.

2. Atskirkite žalius ir termiškai arba šiluma apdorotus maisto produktus

Žalią mėsą, o ypač paukštieną, ir jūros gėrybes laikykite atskirai nuo kito maisto. Geriausia šiuos maisto produktus laikyti atskirose uždarytose dėžutėse. Naudokite skirtingas pjaustymo lenteles ir peilius šviežiems produktams ir žaliai mėsai, paukštienai ir jūros gėrybėms. Jei nėra galimybės naudoti atskiras lenteles ar peilius, tuomet gerai juos nuplaukite su indų plovikliu. Laikykite žalius produktus taip, kad jie nesiliestų su pagamintais patiekalais.

Kodėl?

Žaliuose maisto produktuose, ypač mėsoje, paukštienoje ir jūros gėrybėse bei jų skysčiuose, labai greitai dauginasi pavojingi mikroorganizmai, kurie gaminant ar laikant maisto produktus gali patekti ant kitų maisto produktų ir juos užteršti.

3. Maistą gerai išvirkite, iškepkite, ištroškinkite

Gaminamą patiekalą gerai išvirkite, iškepkite ar kitokiais būdais apdorokite, o ypač mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes. Sriubas, troškinius kaitinkite iki 70 laipsnių karščio. Stebėkite, kad iš mėsos išsiskiriančios sultys būtų skaidrios, bespalvės. Gaminimo metu patiekalo viduje turi būti ne žemesnė nei 68 laipsnių temperatūra.

Kodėl?

Gerai išvirus ar kitaip apdorojus maistą žūva beveik visi mikroorganizmai. Tyrimai parodė, kad 68 laipsnių temperatūroje apdorotą maistą yra visiškai saugu vartoti. Ypač didelį dėmesį gaminant reikia skirti šiems patiekalams: maltiniams, paštetams, dideliais gabalais iškeptai mėsai.

Ragaudami maistą kiekvieną kartą naudokitės švariais įrankiais, kad neužterštumėte patiekalo. Iš anksto pagamintą ir ataušintą maistą reikia pakaitinti iki ne žemesnės kaip 68 laipsnių temperatūros. Šildant pagamintą sriubą būtina ją užvirinti. Padažus, sriubas užvirinkite.

Kad mikrobangų krosnelėje šildomas maistas vienodai sušiltų, reikia jį išmaišyti ir uždengti. Kaitinkite maistą tol, kol temperatūra produkto viduje pasieks ne mažiau kaip 68 laipsnių temperatūrą.

Neperpildykite šaldytuvo. Kad laikomi maisto produktai išliktų saugūs, šaldytuve turi laisvai cirkuliuoti šaltas oras. Jeigu nusipirkote sušaldytą produktą, geriausiai jį atitirpinti šaldytuve. Atitirpinant kambario temperatūroje labai greitai dauginasi bakterijos, be to, produktai, ypač mėsa, žuvis praranda daugiau sulčių, todėl sausėja. Būtina žinoti, kad kartą atitirpinto sušaldyto produkto negalima pakartotinai sušaldyti.

Norint suminkštinti ar suteikti kai kuriems maisto produktams tam tikrą aromatą šis gali būti marinuojamas. Rekomenduojama marinuojamą mėsą, paukštieną, jūros gėrybes ir kitus maisto produktus visada laikyti šaldytuve, atskirame uždengtame inde. Marinavimui naudokite specialius plastikinius, nerūdijančio metalo ar stiklinius indus, kuriuos panaudojus būtina labai kruopščiai išplauti.

4.  Laikykite maistą tinkamoje temperatūroje

Nelaikykite virto, kepto, troškinto ar kitaip apdoroto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas.

Jeigu pagamintą maistą reikia laikyti ilgiau, nedelsiant atšaldykite visą virtą ir greitai gendantį maistą ir laikykite žemesnėje negu 5 laipsnių temperatūroje (šaldytuve). Prieš patiekiant atvėsintą virtą maistą, jį patiekite tik karštą.

Net ir šaldytuve nelaikykite maisto per ilgai. Šaldytuve laikomų maisto produktų šaltis negali apsaugoti nuo gedimo, jis tik sulėtina gedimo procesus.

Kodėl?

Kambario temperatūroje laikomame maiste labai greitai dauginasi mikroorganizmai. Laikant maistą žemesnėje negu 5 laipsnių temperatūroje  ir aukštesnėje negu 60 laipsnių temperatūroje, mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja ar nutrūksta.

5. Naudokite kokybišką vandenį ir žaliavas

Maisto gamybai ir gėrimams naudokite tik kokybišką geriamąjį vandenį. Rinkitės tik šviežius ir saugius maisto produktus. Kruopščiai plaukite šviežius vaisius ir daržoves. Nevartokite produktų, kurių tinkamumo vartoti laikas yra pasibaigęs.

Kodėl?

Žaliavos, taip pat vanduo ir ledas, gali būti užkrėsti pavojingais mikroorganizmais. Gendančiuose ir apipelijusiuose maisto produktuose gali susidaryti toksiškų cheminių medžiagų. Pavojų galima sumažinti rūpestingai renkantis žaliavas, jas plaunant ir lupant.


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Vartojant daug žaliųjų lapinių daržovių, gali sumažėti rizika susirgti diabetu, teigia Jungtinės Karalystės mokslininkai. Jie išnagrinėjo anksčiau atliktų šešių tyrimų apie vaisių ir daržovių vartojimą duomenis ir nustatė, kad tik špinatai ir...


Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Sveikatinimo kelionė: košė be druskos ir akmeninė pagalvė

Kai pavargsti gulėti paplūdimyje, kalnuose patirtas nuovargis – tikras malonumas. Taip tvirtina atostogas sveikatos paieškoms pašventę keliautojai. Ar įsivaizduojate atostogas, per kurias kas rytą iš lovos reikėtų ropštis šeštą valandą ir...


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...


Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Nors neseniai nustatyta, kad mėsos nevalgantys žmonės kur kas rečiau serga vėžiu, kito Australijos ir Vietnamo mokslininkų tyrimo išvados vargu ar pradžiugins vegetarus. Ištyrę daugiau nei 2 700 žmonių, mokslininkai nustatė, kad vegetarų kaulų...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pagal ES ir Lietuvos teisės aktus (2000/13/EB; HN 119 ir kt.) ant maisto produktų pakuočių nereikia žymėti priedų, kurie galutiniame produkte neatlieka jokios funkcijos. Ši nuostata suprantama, tačiau reiktų žinoti, jog pavieniais atvejais kai...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildus notifikuojanti Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) informuoja, kad nuo š. m. lapkričio 1 d. maisto papildų etiketėje turės būti žymima, kad papilde įdėta kofeino. Tame...


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Mitybos specialistai parengė naują mitybos piramidę. Senoji buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Keičiant vaizdinę priemonę – rekomenduojamo maisto pasirinkimo piramidę, remtasi kitų...


Neerzink skrandžio

Neerzink skrandžio

Kaip pažaboti klastingą gastritą, kuriam šaltasis metas – pats paūmėjimo laikas? Gastrito priežasčių gali būti daug: prastos kokybės maistas, įprotis užkandžiauti stovint, dažnos emocinės perkrovos... Galų gale imame liguistai reaguoti į...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Mitybos teorijų kilpos

Mitybos teorijų kilpos

Nežinau, ar yra dar kur nors tokia sumaištis, kaip mitybos teorijose šiandien. Ir ji kyla ne dėl skirtingų tradicijų ar principinių požiūrių į žmogų bei gyvąją gamtą. Sumaištis kyla iš vadinamosios įrodymais pagrįstos mitybos tyrinėjimų srities....


Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

cityrush cityrush cityrush cityrush cityrush