Spalio 22d. Penktadienis

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Peržiūrų skaičius: 27604
5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį.

1. Laikykitės švaros ir asmens higienos

Esant palankioms augimo sąlygoms, bakterijos dauginasi gana greitai – vidutiniškai per pusvalandį atsiranda nauja jų karta. Bakterijos gali daugintis virtuvėje ir patekti ant pjaustymo lentų, įrankių, darbo stalo paviršiaus. Prieš gamindami patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigę juos gaminti, nuplaukite su muilu rankas, su specialiu indams plauti skirtu plovikliu ir kempinėle nuvalykite stalus bei indus. Kruopščiai nuplaukite peilius ir kitus virtuvės įrankius.

Nusiplaukite rankas pasinaudoję tualetu bei saugokite, kad į virtuvę ir ant maisto nepatektų vabzdžių ir kitų parazitų, gyvūnų.

Kodėl?

Mikroorganizmų yra visur – dirvožemyje, vandenyje, gyvulių ir žmonių organizmuose. Dalis mikroorganizmų nesukelia ligų žmonėms, tačiau yra žmogui pavojingų mikroorganizmų, kurie per rankas, pašluostes, įrankius, ypač pjaustymo lenteles, gali lengvai pakliūti į maistą ir sukelti per maistą platinamas infekcines žarnyno ligas. Jei maisto gamybai naudojamos pjaustymo lentelės ir kitas inventorius susidėvi,  reikėtų juos keisti naujais.

2. Atskirkite žalius ir termiškai arba šiluma apdorotus maisto produktus

Žalią mėsą, o ypač paukštieną, ir jūros gėrybes laikykite atskirai nuo kito maisto. Geriausia šiuos maisto produktus laikyti atskirose uždarytose dėžutėse. Naudokite skirtingas pjaustymo lenteles ir peilius šviežiems produktams ir žaliai mėsai, paukštienai ir jūros gėrybėms. Jei nėra galimybės naudoti atskiras lenteles ar peilius, tuomet gerai juos nuplaukite su indų plovikliu. Laikykite žalius produktus taip, kad jie nesiliestų su pagamintais patiekalais.

Kodėl?

Žaliuose maisto produktuose, ypač mėsoje, paukštienoje ir jūros gėrybėse bei jų skysčiuose, labai greitai dauginasi pavojingi mikroorganizmai, kurie gaminant ar laikant maisto produktus gali patekti ant kitų maisto produktų ir juos užteršti.

3. Maistą gerai išvirkite, iškepkite, ištroškinkite

Gaminamą patiekalą gerai išvirkite, iškepkite ar kitokiais būdais apdorokite, o ypač mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes. Sriubas, troškinius kaitinkite iki 70 laipsnių karščio. Stebėkite, kad iš mėsos išsiskiriančios sultys būtų skaidrios, bespalvės. Gaminimo metu patiekalo viduje turi būti ne žemesnė nei 68 laipsnių temperatūra.

Kodėl?

Gerai išvirus ar kitaip apdorojus maistą žūva beveik visi mikroorganizmai. Tyrimai parodė, kad 68 laipsnių temperatūroje apdorotą maistą yra visiškai saugu vartoti. Ypač didelį dėmesį gaminant reikia skirti šiems patiekalams: maltiniams, paštetams, dideliais gabalais iškeptai mėsai.

Ragaudami maistą kiekvieną kartą naudokitės švariais įrankiais, kad neužterštumėte patiekalo. Iš anksto pagamintą ir ataušintą maistą reikia pakaitinti iki ne žemesnės kaip 68 laipsnių temperatūros. Šildant pagamintą sriubą būtina ją užvirinti. Padažus, sriubas užvirinkite.

Kad mikrobangų krosnelėje šildomas maistas vienodai sušiltų, reikia jį išmaišyti ir uždengti. Kaitinkite maistą tol, kol temperatūra produkto viduje pasieks ne mažiau kaip 68 laipsnių temperatūrą.

Neperpildykite šaldytuvo. Kad laikomi maisto produktai išliktų saugūs, šaldytuve turi laisvai cirkuliuoti šaltas oras. Jeigu nusipirkote sušaldytą produktą, geriausiai jį atitirpinti šaldytuve. Atitirpinant kambario temperatūroje labai greitai dauginasi bakterijos, be to, produktai, ypač mėsa, žuvis praranda daugiau sulčių, todėl sausėja. Būtina žinoti, kad kartą atitirpinto sušaldyto produkto negalima pakartotinai sušaldyti.

Norint suminkštinti ar suteikti kai kuriems maisto produktams tam tikrą aromatą šis gali būti marinuojamas. Rekomenduojama marinuojamą mėsą, paukštieną, jūros gėrybes ir kitus maisto produktus visada laikyti šaldytuve, atskirame uždengtame inde. Marinavimui naudokite specialius plastikinius, nerūdijančio metalo ar stiklinius indus, kuriuos panaudojus būtina labai kruopščiai išplauti.

4.  Laikykite maistą tinkamoje temperatūroje

Nelaikykite virto, kepto, troškinto ar kitaip apdoroto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas.

Jeigu pagamintą maistą reikia laikyti ilgiau, nedelsiant atšaldykite visą virtą ir greitai gendantį maistą ir laikykite žemesnėje negu 5 laipsnių temperatūroje (šaldytuve). Prieš patiekiant atvėsintą virtą maistą, jį patiekite tik karštą.

Net ir šaldytuve nelaikykite maisto per ilgai. Šaldytuve laikomų maisto produktų šaltis negali apsaugoti nuo gedimo, jis tik sulėtina gedimo procesus.

Kodėl?

Kambario temperatūroje laikomame maiste labai greitai dauginasi mikroorganizmai. Laikant maistą žemesnėje negu 5 laipsnių temperatūroje  ir aukštesnėje negu 60 laipsnių temperatūroje, mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja ar nutrūksta.

5. Naudokite kokybišką vandenį ir žaliavas

Maisto gamybai ir gėrimams naudokite tik kokybišką geriamąjį vandenį. Rinkitės tik šviežius ir saugius maisto produktus. Kruopščiai plaukite šviežius vaisius ir daržoves. Nevartokite produktų, kurių tinkamumo vartoti laikas yra pasibaigęs.

Kodėl?

Žaliavos, taip pat vanduo ir ledas, gali būti užkrėsti pavojingais mikroorganizmais. Gendančiuose ir apipelijusiuose maisto produktuose gali susidaryti toksiškų cheminių medžiagų. Pavojų galima sumažinti rūpestingai renkantis žaliavas, jas plaunant ir lupant.


Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Vanduo yra būtina mūsų maisto raciono dalis. Specialistų teigimu, žmogus per parą turėtų išgerti 6 - 8 stiklines vandens, vasarą jo suvartoti rekomenduojama dar daugiau. Kokį vandenį gerti – fasuotą, iš butelių ar iš čiaupo – vartotojo...


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...


Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams. Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar...


Špinatai atrodo neetiškai?

Špinatai atrodo neetiškai?

Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Nepakeičiamų nėra - pienas

Nepakeičiamų nėra - pienas

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra! Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...


Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

Vasara asocijuojasi su lengvomis suknelėmis, dailiai įdegusia oda, nerūpestingai sušukuotais plaukais, plačia šypsena, kartais labai ilga darbo diena, bet po jos – būtinai ir linksmybėmis su draugais, aktyviu poilsiu gamtoje. O ar žinote,...


Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis

Nuo seno Lietuvoje pirkėjai dažniausiai renkasi iškastinę druską. Pastaruoju metu padidėjus druskos pasirinkimui parduotuvėse, išpopuliarėjus įvairiausių druskos rūšių reklamai interneto svetainėse, dažnas pirkėjas susidomi ir egzotiškesnėmis...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...


Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Kaip skirstomi aliejai? Ką reiškia „šalto spaudimo aliejus"? Kuo jis skiriasi nuo rafinuoto aliejaus? Kokias naudingąsias medžiagas galima „rasti" šalto spaudimo aliejuose? Visi atsakymai – iš sveikos gyvensenos...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Ateities jogurtai – iš pasukų

Ateities jogurtai – iš pasukų

Garsus amerikiečių išradėjas ir verslininkas T. Edisonas kartą yra pasakęs, kad „ateities gydytojas savo pacientams neišrašinės receptų, o sudomins juos tinkama mityba“. Praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo T. Edisono pasakytos...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Aviečių kaukė nuo spuogų

Aviečių kaukė nuo spuogų

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie aviečių maistingąsias ir gydomąsias savybes. Jie miškuose renkamas avietes ne tik valgė, bet ir jomis gydėsi. Aviečių uogose yra sacharidų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, mineralinių...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušės figūros moterims riebalai kaupiasi "moteriškose vietose": ant klubų ir pilvo. Artėjant prie 50-mečio, tokia figūra vis labiau apvalėja. Raumeninio audinio "kriaušės" daug neturi, o kadangi riebalai dega būtent...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila