Rugsėjo 27d. Pirmadienis

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

2014 Sausio 23d.
Peržiūrų skaičius: 17034
10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs mikrobiologinis apsauginis sluoksnis. Tačiau, pasak Probiosan Laboratory mokslininkų-mikrobiologų, atlikusių biologinės taršos tyrimus Beatos virtuvėje, vietų, kur daugiausia pavojingų bakterijų, tendencijos visose virtuvėse yra panašios.

Taigi, pristatome labiausiai užterštų virtuvės vietų dešimtuką.

10 vieta. Virtuvės stalas

Nuvalius paprastais valikliais, ant virtuvinio stalo paviršiaus lieka nežymus kiekis bakterijų. Tačiau ši švara trumpalaikė – po valgio ruošimo arba pietų, stalo paviršius pasidengia dideliu kiekiu įvairių bakterijų.

9 vieta. Medinės virtuvės grindys

Ant medinių virtuvės grindų paprastai bakterijų netrūksta – į mikroskopinius tarpelius, medienos įtrūkimus patenka ruošiamo maisto likučių, ten kaupiasi drėgmė, tad bakterijoms tarpti medinės grindys patogi vieta. Beatos virtuvėje jau kurį laiką naudojami pobiotiniai valikliai, tad pastebimas nuolatinis „gerųjų“ probiotinių bakterijų sluoksnis, neleidžiantis smarkiai plisti kitoms bakterijoms.

8 vieta. Medinė pjaustymo lentelė

Ant medinės pjaustymo lentelės bakterijų rasta tiek po jos naudojimo, tiek po valymo. Medis pažeidžiamas, tad ant jo pjaustant, atsiranda mikro-įpjovų, kuriose, esant maisto ir drėgmės, sukuriamos tinkamos sąlygos bakterijoms įsitvirtinti ir plisti. Remiantis užsienio tyrimų duomenimis, kai kurios medienos rūšys gali veikti antibakteriškai, o palyginus plastikines ir medines pjaustymo lenteles, negaunama didelių skirtumų mikrobiologinio užterštumo aspektu. Bakterijas nuo medinio paviršiaus galima pašalinti kruopščiai plaunant karštu vandeniu ir tinkamais plovikliais. Taip pat nerekomenduojama tos pačios lentelės naudoti žalios mėsos ir kitų produktų, pvz. Daržovių, pjaustymui.

7 vieta. Viryklės paviršius

Stiklinis viryklės paviršius dažnai įkaista. Čia gali pakliūti įvairių maisto medžiagų, tačiau mikrobiologinis užterštumas nėra didelis. Po valymo pobiotiniu valikliu ant viryklės matomas aiškus „gerųjų bakterijų“ sluoksnis, kuris išlieka ir po antrojo naudojimo, todėl apsunkinamas kitų bakterijų augimas ir dauginimasis.

6 vieta. Kriauklė

Dėl šiltos, nuolat drėgnos ir maistingos terpės bakterijų kiekis kriauklėje labai didelis. Tekantis vanduo ir plovikliai bakterinį užterštumą sumažina, tačiau po kiekvieno kriauklės naudojimo jų atsiranda vėl ir vėl.

5 vieta. Šiukšlių dėžės dangtis

Šiukšlių dėžės dangtis neabejotinai užterštas įvairių rūšių bakterijomis. Todėl svarbu reguliariai išmesti šiukšles ir neleisti maistui jose ilgai gesti. Dar viena gera išeitis – naudoti mechanines šiukšlių dėžes, kurios atidaromos koja. Valymas pobiotiniais valikliais ant dėžės dangčio leistų sukurti fizinę apsaugą – mikrobiologinį sluoksnį.

4 vieta. Indaplovė

Indaplovė – dar viena palanki terpė bakterijų augimui. Mėginiai buvo imti nuo indaplovės vidinių dalių, tačiau greičiausiai jų lieka ir ant išplautų indų. Plaunant bent vieną kenksmingomis bakterijomis užterštą indą, kyla pavojus užteršti visą sistemą ir bakterijas persėti ant kitų indų. Pavojus atsiranda ir laikant prikrautą indaplovę kelias dienas, kai bakterijos ant maistu padengtu indų gali nestabdomos augti ir daugintis. Galimas problemos sprendimo būdas: paliekant indus indaplovėje ilgesniam laikui, rekomenduojama juos prieš tai lengvai perplauti, pavyzdžiui, probiotiniu indų plovikliu.

3 vieta. Indų kempinėlės dėžė

Tai, ką radome indų kempinėlės dėžėje, neabejotinai atspindi ir pačios kempinėlės bakterinį lygį. Priklausomai nuo to, su kokiu indų plovikliu plaunami indai, skiriasi ir kempinėlės užterštumo lygis. Virtuvėje, esant „gerųjų“ probiotinių bakterijų, kitų bakterijų kiekis yra mažesnis. Naudojant įprastą indų ploviklį - bakterinis užterštumas žymiai didesnis. Kempinėles rekomenduojama dažnai keisti, o dezinfekuoti galima virinant  arba pasitelkiant probiotinius valiklius.

2 vieta. Medinis stalviršis

Medinis stalviršis šalia kriauklės dažnai šlapinamas plaunant indus, todėl dėl šiltos, nuolat drėgnos ir maistingos terpės  bakterijų kiekis taip pat didelis. Išeitis – dažnesnis valymas ir bandymas sukurti apsauginę mikrobiologinę plėvelę naudojant probiotikų galias.

1 vieta. Kriauklės vidus

Kriauklė yra nešvariausias “baldas” virtuvėje. Kempinėlė – nešvariausias daiktas kriauklėje, tačiau labiausiai bakteriškai užteršta vieta yra šalia kriauklės nutekamojo vamzdžio prieigų, kur susirenka visi nešvarumai. Išeitis – kaskart po naudojimo kruopščiai išplauti sietelį, kur susirenka maisto liekanos, ir nutekamosios angos prieigas.

www.healthycare.lt

www.probiosanus.com


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Lietuvos gyventojai mano besimaitiną sveikai

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad jie maitinasi sveikai. Tai parodė "GfK CR Baltic" gegužę atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Šiais duomenimis, 9 proc. apklaustųjų teigė, kad sveikai maitinasi visada, ketvirtadalis – dažnai,...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams. Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar...


Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas. Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


Mėta gerina nuotaiką

Mėta gerina nuotaiką

Jaunos pipirmėtės ir žydintis augalas naudojamas neuralgijos, uždegiminių ligų viršutinių kvėpavimo takų, rinito, bronchito, anginos, migrenos ir dantų skausmui gydyti. Mėtų arbata taip pat gerina kraujotaką, mažina spaudimą, rekomenduojama gydant...


Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus sveikatai yra juodieji serbentai. Po ilgai trunkančių ir daugkartinių juodųjų serbentų testų buvo nustatyta, jog šios uogos turi priešvėžinių...


Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas... Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo,...


Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Tai tikra svajonė visiems dietos besilaikantiems žmonėms. Britanijoje pradėta prekiauti desertu, kuriame kalorijų yra mažiau nei obuolyje. Viename Didžiosios Britanijos prekybos tinklo centruose parduodamame naujame deserte ne tik mažiau kalorijų...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Kinijos valdžia sulaikė 32 žmones, kurie gamino ir pardavinėjo tonas maistinio aliejaus, išgauto iš atliekų. Apie tai pranešė šalies Viešojo saugumo ministerija. Policija konfiskavo daugiau negu 100 tonų aliejaus, kuriam pagaminti naudotas...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam

Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam

Šiandien visame pasaulyje sparčiai sklinda sveikos mitybos idėjos. Gal dėl to, kad su kiekviena diena vis daugiau mokslinių tyrimų įrodo, jog žmonių sveikatos problemos yra glaudžiai susijusios su mityba. Žmogaus suvartojamas maistas veikia ne tik...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...


Mangų stebuklai

Mangų stebuklai

Labiausiai paplitusios rūšies mangai - pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio. Prinokusio mango kauliukas...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila