Ditel

Pomidorai – vaistas nuo vėžio

Paaiškėjo, kad pomidorai buvo nepagrįstai kaltinami purinų ir rūgštynių rūgšties pertekliumi (pomidoruose jų mažiau negu bulvėse ar kitose daržovėse). Todėl dabar gydytojai rekomenduoja valgyti „aukso obuolius” podagra, artritais ir inkstų ligomis sergantiems žmonėms.

Reguliariai valgant pomidorus, iš jų pagamintus padažus ir geriant jų sultis, gerokai sumažėja rizika susirgti daugeliu onkologinių ligų. Apie tai byloja neseniai atliktų tyrimų rezultatai, apie kuriuos rašoma JAV nacionalinio onkologijos instituto leidžiamame žurnale.

Pasak jo autoriaus – mokslininko Edvardo Džiovanučio, išanalizavus daugelio specialistų atliktų tyrimų išvadas matyti, kad pomidorai sumažina sergamumą vėžiu, ypač priešinės liaukos, plaučių ir skrandžio. Be to, manoma, kad šios daržovės gali sumažinti riziką susirgti kasos, tiesiosios žarnos, ryklės, pieno liaukų bei gimdos kaklelio vėžiu. Įdomiausia, kad net termiškai apdoroti pomidorai nepraranda minėtų savybių.

E.Džiovanučis pabrėžia, kad pomidoruose yra fitoelementų, pasižyminčių poveikiu nuo vėžio. Pačiais aktyviausiais laikomi junginiai, padedantys susiformuoti karotinoidams (tarp jų ir likopenams) – medžiagoms, apsaugančioms ląsteles nuo oksidantų poveikio. Tačiau, pasak mokslininko, įvairiuose vitamininiuose prieduose esančių likopenų gydomasis poveikis dar neįrodytas. Jis pabrėžia, kad apsaugoti nuo vėžio gali tik švieži ir termiškai apdoroti pomidorai, o ne iš jų pagaminti ekstraktai ir junginiai.

Pomidorai pailgina jaunystę! Šį nuostabų atradimą neseniai padarė Australijos mokslininkai. Vien ši pomidorų savybė skatina dažniau valgyti jų patiekalus.

Pomidoruose yra daug virškinimui svarbių obuolių ir citrinų rūgščių. Šios daržovės padeda išsaugoti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme, neutralizuoja rūgščių perteklių, atsirandantį vykstant apykaitos procesams, ir kartu sulėtina ankstyvo senėjimo procesą.

Australijos mokslininkai teigia, kad pomidorai priklauso organizmui gyvybiškai svarbių produktų dešimtukui. Jį sudaro pienas, kefyras, bulvės, špinatai, žuvis, bananai, juoda duona, pupelės ir augalinis aliejus. Specialistai tvirtina, kad, reguliariai valgant minėtus produktus, net gyvenant nepalankiomis sąlygomis, galima sveikam sulaukti 90 metų, nepraradus žvalumo ir proto šviesumo.

100 g pomidorų yra tik 22 kalorijos. 1 stiklinėje pomidorų sulčių yra visos paros vitaminų A ir C dozės, o šie vitaminai stiprina imunitetą ir saugo nuo aterosklerozės. Be to, pomidoruose yra nemažai B grupės vitaminų ir vitamino P bei PP.

Kai kurių rūšių pomidoruose mokslininkai aptiko net 24 naudingus cheminius elementus. Šiose daržovėse yra daug geležies, vario, o ypač kalio druskų, kurios stiprina širdį ir padeda iš organizmo pasišalinti skysčiams. 1 stiklinėje pomidorų sulčių yra visos paros kalio norma.

Kokie pomidorai vertingesni: dideli ar maži? Tyrimai rodo, kad pietų kraštuose auginamuose stambiuose pomidorų vaisiuose yra daug naudingų cukrų (iki 4 proc.) ir rūgščių. Vidurinės platumos zonoje auginami mažieji pomidorai taip pat sukaupia daugybę naudingų medžiagų.

Raudonos spalvos pomidoruose yra daugiau organinių rūgščių, cuk-rų, vitaminų, mineralų, pektinų. Juos galima ilgiau laikyti (kambario temperatūroje – iki 1,5 mėnesio). Geltonos ir oranžinės spalvos pomidoruose yra daug karotino.

Pomidorų salotas ir kitus patiekalus reikia valgyti be duonos, nes kai kurios joje esančios medžiagos neutralizuoja daugelį pomidoruose esančių vertingų elementų ir neleidžia organizmui jų pasisavinti.

TAIP PAT SKAITYKITE