Rugsėjo 27d. Sekmadienis

Žinoma maisto tinklaraštininkė siūlo į šviežias daržoves pažiūrėti kitomis akimis (+receptai)

Kovo 13d.
Žinoma maisto tinklaraštininkė siūlo į šviežias daržoves pažiūrėti kitomis akimis (+receptai)

Šviežios šių metų derliaus daržovės tampa vis dažnesniu kiekvieno lietuvio pasirinkimu. Po žiemos jų traškumo, šviežumo bei gaivumo sako pasiilgusi ir populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Ji stengiasi daržoves įtraukti į kiekvieną savo patiekalą ir tikina, jog visavertei mitybai kartais net nereikia mėsos.

Pasiilgsta ne tik skonio, bet ir vaizdo

Tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, jog laikotarpis, kuomet parduotuvių lentynose vėl atsiranda šviežio derliaus, jos šeimoje labai laukiamas. Daržovės jai svarbios dėl kelių esminių priežasčių.

„Šviežio derliaus aš pasiilgstu ir fiziškai, ir morališkai. Ne tik dėl to, kad organizmui po žiemos trūksta maistingų medžiagų, nes jau išnaudotos visos vitaminų sankaupos, bet ir dėl spalvų. Man labai svarbu maisto išvaizda, kadangi savo tinklaraščiui patiekalus fotografuoju, labai norisi tų ryškių, gražių daržovių. Ridikai ar morkos su lapeliais, svogūnėliai su laiškais – šios daržovės suteikia visai kitokį vaizdą ir, žinoma, skonį“, – sako tinklaraštininkė.

Vasario pabaigoje prekybos tinklo „Iki“ lentynose pasirodęs pavasarinis derlius paskatino maisto tinklaraštininkę šviežias daržoves į savo mitybos racioną įtraukti kasdien.

„Aš visada esu už sezonines daržoves ir vaisius, todėl šviežias derlius iškart pasirodė mano virtuvėje, vos tik atkeliavo į prekybos centro lentynas. Visuomet stengiuosi, kad kiekviename mano patiekale būtų daržovės – įeitų į recepto sudėtį ir būtų jo dalimi arba bent jau taptų garnyru šalia patiekiamo kepsnio. Svarbiausia, kad į savo racioną įtrauktumėte kuo daugiau įvairių spalvų daržovių – tuo daugiau pačių įvairiausių vitaminų, mineralų ir naudingųjų medžiagų gauna žmogaus organizmas“, – tikina Kristina.

Laukiamiausi – lietuviški pomidorai ir agurkai

Maisto tinklaraštininkė, kaip ir daugelis, po žiemos labiausiai pasiilgo šviežių agurkų, ridikėlių ir pomidorų skonio. Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šis pasirinkimas šiuo metu ypač dažnas.

„Pirkėjai yra išsiilgę šviežio pavasarinio derliaus, todėl visuomet stengiamės, kad jis taptų prieinamas kuo anksčiau – tik prasidėjus pavasariui. Pastebime, kad ypač didelio susidomėjimo mūsų parduotuvėse iš karto sulaukė švieži lietuviški agurkai ir pomidorai. Tačiau pirkėjai mielai renkasi ir iš pietinių šalių importuojamas šviežias daržoves, tarp kurių labai mėgstami įvairių rūšių kopūstai, bulvės, ridikėliai, krapai ar skirtingos salotos“, – sako I. Baltrušaitienė.

Prekybos tinklo užsakymu „Spinter“ atlikto tyrimo duomenimis, šio asortimento parduotuvėse laukė net 66 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų. Nuo šiol pirkėjai jau gali įsigyti šviežių salotų, agurkų, pomidorų, ridikėlių ir kitų daržovių iš Lietuvos bei užsienio šalių ūkių. Apklausa taip pat parodė, kad laukiamiausi Lietuvoje – švieži ridikėliai, svogūnų laiškai, salotos, morkos ir agurkai.

Rekomenduoja išbandyti receptus be mėsos

Maisto tinklaraštininkės namuose retai kartojasi tie patys receptai. K. Pišniukaitės-Šimkienės teigimu, jos darbą ir gyvenimo būdą visuomet lydi įvairovė maiste.

„Net šaltibarščius aš gaminu gal tik kartą per sezoną, nes turiu išbandyti dar dešimt skirtingų šaltų sriubų. Nuolat kuriu naujus skonius, todėl mano virtuvėje patiekalai labai retai kartojasi. Kai sulaukiu šviežio derliaus, iškart skubu išbandyti kažką naujo. Šį kartą nusprendžiau, kad pirmieji patiekalai bus be mėsos, dedikuoti šviežioms pavasario daržovėms“, – teigia Kristina.

Pasak jos, žmonės dažnai klysta manydami, kad patiekalai be mėsos bus nesotūs ar neskanūs. Žinant tam tikras taisykles tiek skonio, tiek sotumo prasme ir be jos galima pagaminti puikiai subalansuotus patiekalus.

K. Pišniukaitė-Šimkienė dalinasi trimis receptais, kuriuose šviežio pavasario derliaus daržovės nušvito kitomis spalvomis. Patiekaluose būtent jos griežia pagrindiniu smuiku, tačiau tinklaraštininkė tikina, kad jie patiks net ir tiems, kas neįsivaizduoja nei dienos be mėsos.

Šiltos šviežių bulvių ir lęšių salotos

Šios salotos ne tik skanios bei maistingos, bet ir sočios – baltymų, o tuo pačiu ir sotumo, joms suteikia lęšiai. Skonio paslaptis šiuo atveju slypi medaus-garstyčių padaže, kuris įsigeria į lęšius ir puikiai apjungia visus ingredientus į skanią visumą. Jei norisi, papildomai salotas galima pagardinti fetos ar ožkos sūriu.

4 porcijoms reikės:

  • 10 mažų šviežių bulvyčių
  • Šlakelio aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • 1 stiklinės žaliųjų lęšių (Kristina naudoja prancūziškus „Nos Régions ont du Talent“)
  • 4 savojos kopūstų lapų (tinka ir kiti žalumynai, pavyzdžiui, špinatai, rukola ar pan.)
  • Saujelės šviežių ridikėlių
  • Saujelės šviežių krapų

Padažui reikės:

  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. baltojo vyno acto (tinka ir kitos acto rūšys)
  • 1 v. š. medaus (veganiškai salotų versijai – klevų sirupo)
  • 1 a. š. dižono garstyčių
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Bulvytes pjauname perpus, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad tarpusavyje per daug nesiliestų. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (geriausia – su vėjelio funkcija) apie 30 minučių, kol bulvytės iškepa ir gražiai apskrunda.

Išverdame lęšius – tik labai svarbu jų nepervirti, geriausia verdant ragauti ir nukošti, kai bus išvirę, bet dar šiek tiek kietesni. Supjaustome kopūstą, ridikėlius, susmulkiname krapus. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Dubenyje sumaišome keptas bulvytes, virtus lęšius, daržoves ir padažą.

Vienos skardos česnakinės krevetės su pavasario daržovėmis

Vienos skardos patiekalai yra ypač greiti, patogūs ir lengvai pagaminami, o skonių sukurti galima pačių įvairiausių. Šį kartą – skanus ir maistingas česnakinių krevečių ir pavasario daržovių derinys. Beje, daržoves galima naudoti pačias įvairiausias, kokias tik mėgstate ir turite. Svarbiausia, kad naudojamų daržovių kepimo laikas būtų panašus. Tuo tarpu vietoje krevečių galite naudoti savo mėgstamą žuvį – patiekalui taip pat puikiai tinka lašiša. Tik tokiu atveju žuvį dėkite kepti kartu su daržovėmis, šiek tiek anksčiau nei krevetes.

Reikės:

  • Kuo daugiau įvairių daržovių (Kristina naudojo morkas, kaliaropes, romanesco brokolį, ridikėlius, vyšninius pomidorus, šviežius svogūnėlius)
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • Džiovintų žolelių mišinio
  • 300 g karališkų krevečių
  • 3 skiltelių česnako
  • Šviežio rozmarino

Paruošimas:

Supjaustome daržoves. Sumaišome jas su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Paskleidžiame daržoves ant kepimo skardos. Dedame į 180 laipsnių orkaitę ir kepame 10 minučių.

Krevetes sumaišome su aliejumi, tarkuotu česnaku, druska ir pipirais. Kai daržovės apkepa, ant viršaus išdėliojame krevetes ir šviežią rozmariną. Kepame viską orkaitėje dar 10 minučių.

Tailandietiški ryžių makaronai su riešutų sviesto padažu

Daug kas mėgsta Azijos skonius, bet klysta manydami, kad namų sąlygomis azijietiškus patiekalus paruošti labai sudėtinga. Iš tiesų tai labai lengva, „Iki“ parduotuvėse galite rasti visų reikalingų ingredientų ir vos per kelias minutes namie pagaminti skaniausius egzotiškus patiekalus.

4 porcijoms reikės:

  • 200 g ryžių makaronų
  • 2 morkų
  • 1/2 nedidelio raudonojo kopūsto
  • 1 baltojo ridiko (tinka ir paprasti ridikėliai)
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 cm imbiero šaknies
  • Saujos žemės riešutų
  • Aliejaus kepimui (Kristina naudojo kokosų aliejų)
  • Saujos šviežių svogūnėlių su laiškais (patiekimui)
  • Sezamo sėklų (patiekimui)

Padažui reikės:

  • 50 ml kreminio žemės riešutų sviesto
  • 50 ml šviežių apelsinų sulčių
  • 50 ml vandens
  • 30 ml sojos padažo (versijai be gliuteno – Tamari)
  • 1/2 laimo sulčių
  • 2 v. š. cukraus arba medaus
  • 1 v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • Žiupsnelio druskos

Paruošimas:

Išverdame ryžių makaronus (tik neperverdame, užteks vos kelių minučių virimo!). Išvirusius makaronus perliejame šaltu vandeniu. Visas daržoves supjaustome plonomis juostelėmis. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.  Keptuvėje įkaitiname aliejų, įtarkuojame česnaką ir imbierą, kepiname minutę. Į keptuvę beriame daržoves ir smulkintus žemės riešutus, kepiname dar minutę (ne ilgiau, daržovės turi tik lengvai apskrusti). Į keptuvę dedame ryžių makaronus, supilame padažą ir kaitiname maišydami dvi minutes. Patiekiame pabarsčius sezamais ir svogūnų laiškais.

 

Patirtis Vokietijoje įkvėpė visai kitokį požiūrį: šis darbas tinkamiausias stiprioms asmenybėms

Patirtis Vokietijoje įkvėpė visai kitokį požiūrį: šis darbas tinkamiausias stiprioms asmenybėms

Rugsėjo 25d.

Su intelekto negalią turinčiais žmonėmis dirbanti Vytautė Paškevičiūtė-Masiukienė savo veikla įrodo, kad žmonių tarpusavio bendravimas yra mokomoji patirtis kiekvienam. Socialinėse dirbtuvėse Vytautė moko neįgaliuosius darbo įgūdžių, o pati iš jų mokosi patirti tyrą draugystę ir akimirkos...


Apklausa: 84 proc. gyventojų mano, kad augintiniai gali pagerinti emocinę savijautą

Apklausa: 84 proc. gyventojų mano, kad augintiniai gali pagerinti emocinę savijautą

Rugsėjo 25d.

Augintiniais ne tik malonu rūpintis, jie ir patys teigiamai veikia savo šeimininkus, mano Lietuvos gyventojai. Bendrovės „Norstat“ atliktos apklausos duomenimis, dauguma mūsų šalies gyventojų (84 proc.) įsitikinę, kad naminiai gyvūnai gali pagerinti emocinę savijautą ir suteikti...


Alternatyva nuotoliniam darbui – darbo vietos dalijimosi sutartis

Alternatyva nuotoliniam darbui – darbo vietos dalijimosi sutartis

Rugsėjo 25d.

Šalyje susiklosčiusi ekstremalioji situacija dėl pandemijos pastūmėjo darbdavius ir darbuotojus ieškoti lankstesnių darbo santykių formų. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atkreipia dėmesį, kad be jau išpopuliarėjusio nuotolinio darbo, galima dar viena alternatyva – darbo vietos dalijimosi...


Dietistė pataria: kokias daržoves ir vaisius valgyti atėjus rudeniui?

Dietistė pataria: kokias daržoves ir vaisius valgyti atėjus rudeniui?

Rugsėjo 25d.

Pasibaigus vasarai, didelė dalis žmonių nostalgiškai žiūri į praėjusį metų sezoną. Jis žavi ne vien saulėtomis dienomis, ilgais vakarais, bet ir šviežių vaisių, daržovių gausa. Ko gero, mažai kas atsispiria pagundai savo kasdienybę pagardinti braškių ar trešnių indeliu. Dietistė Živilė Dumbraitė...


Darbuotojai sveikatos nesitikrina – dirba, kol organizmas pradeda byrėti

Darbuotojai sveikatos nesitikrina – dirba, kol organizmas pradeda byrėti

Rugsėjo 25d.

Dauguma Lietuvos gyventojų aplaidžiai rūpinasi savo sveikata ir pas gydytojus apsilanko tik prispirti problemų – jau susirgę. Lietuvos higienos instituto duomenimis, pernai iš visų apsilankymų pas šeimos gydytojus tik 13 proc., arba apytiksliai vos vienas iš dešimties buvo skirti...


Lėtinį nerimą patiria vis daugiau žmonių, tarp nerimo priežasčių – ir COVID-19 pandemija

Lėtinį nerimą patiria vis daugiau žmonių, tarp nerimo priežasčių – ir COVID-19 pandemija

Rugsėjo 25d.

Įtemptas gyvenimo būdas, didelis informacijos srautas, augantis atsakomybės jausmas ir poilsio trūkumas iki šiol buvo pagrindinės lėtinio nerimo priežastys. Šiais metais prie jų prisidėjo ir neapibrėžtumas dėl COVID-19 pandemijos – rūpestis savo ir artimųjų sveikata, įvairūs ribojimai,...


Lietuvos gyventojai gerai informuoti apie lytiškai plintančias infekcijas, parodė apklausa

Lietuvos gyventojai gerai informuoti apie lytiškai plintančias infekcijas, parodė apklausa

Rugsėjo 24d.

Dauguma Lietuvos gyventojų pakankamai gerai informuoti apie lytiškai plintančias infekcijas (LPI). Tai parodė naujausia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro užsakymu šių metų vasarą atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa. Apklausos dalyviams buvo pateikti teiginiai apie lytiškai plintančias ligas,...


ėtine mieloleukemija sergantis Viktoras: „Atmestinai gydytis negalima, turi būti sąžiningas“

ėtine mieloleukemija sergantis Viktoras: „Atmestinai gydytis negalima, turi būti sąžiningas“

Rugsėjo 24d.

Rugsėjo 22 d. buvo minima Pasaulinė lėtinės mieloleukemijos diena. Tai – viena iš kraujo vėžio formų, o data pasirinktina dėl šią ligą sukeliančių 9–tos ir 22–os chromosomų mutacijos.


Praėjusią parą Lietuvoje – 138 koronaviruso atvejai

Praėjusią parą Lietuvoje – 138 koronaviruso atvejai

Rugsėjo 24d.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 138 koronaviruso (COVID-19) atvejai. 60 iš jų registruota Šiaulių, 37 Kauno, 33 Vilniaus, 5 Panevėžio, 2 Marijampolės ir 1 Utenos apskrityse.


Vėžio gydymo ateitis – individualizuotas gydymas

Vėžio gydymo ateitis – individualizuotas gydymas

Rugsėjo 24d.

Sergamumas onkologinėmis ligomis Lietuvoje kasmet didėja 2 proc. Visgi mirštamumo nuo šių ligų rodikliai krenta žemyn. Tai, pasak mokslininkų, yra modernėjančios medicinos rezultatas. Proveržiu onkologijoje tapę individualizuoti gydymo metodai medikams leidžia paskirti efektyvesnį gydymą ir...


Profesorius R. Kėvalas paneigia mitus apie skiepus ir meningokoką B

Profesorius R. Kėvalas paneigia mitus apie skiepus ir meningokoką B

Rugsėjo 24d.

Jeigu vaiko imuninė sveikata bus stipri, jis nesusirgs meningokokine B tipo infekcija. Skiepus per COVID-19 pandemiją galima atidėti. Meningokoku B gali susirgti tik maži vaikai. Tai tik keletas mitų, kurie sklando viešojoje erdvėje ir kuriuos paneigia prof. Rimantas Kėvalas, Kauno klinikų Vaikų...


Daugėjant užsikrėtusiųjų sportinių veiklų metu – specialios NVSC rekomendacijos

Daugėjant užsikrėtusiųjų sportinių veiklų metu – specialios NVSC rekomendacijos

Rugsėjo 24d.

Laisvalaikio leidimas sporto klubuose, šokių studijose ar kitose uždarose erdvėse įprastai rekomenduojamos veiklos, gerinančios fizinę ir psichosocialinę būseną, tačiau daugėjant susijusių užsikrėtimo atvejų, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį ir ragina...


Įveikiant koronavirusą: savivaldybėse pradedama teikti daugiau nemokamų psichologinių konsultacijų gyventojams

Įveikiant koronavirusą: savivaldybėse pradedama teikti daugiau nemokamų psichologinių konsultacijų gyventojams

Rugsėjo 24d.

Startuoja svarbi naujovė: nuo šiol gyventojai, susidūrę su koronaviruso (COVID-19) situacijos sukeltu stresu, nerimu ir kitais psichologiniais sunkumais gali gauti nemokamą psichologų konsultaciją. Tokią pagalbą jau rugsėjo-spalio mėnesiais pradės teikti šalies savivaldybių visuomenės sveikatos...


Darbovietėje nustačius koronaviruso židinį, darbdaviai turėtų įvertinti galimybę darbą organizuoti nuotoliniu būdu

Darbovietėje nustačius koronaviruso židinį, darbdaviai turėtų įvertinti galimybę darbą organizuoti nuotoliniu būdu

Rugsėjo 24d.

Lietuvoje sparčiai plintant koronavirusui bei didėjant židinių skaičiui, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina įstaigų bei organizacijų vadovus išlikti sąmoningais ir, atsiradus COVID-19 ligos židiniui, nedelsiant organizuoti darbuotojų darbą nuotoliniu būdu. Ministerija primena, kad...


Griežtinami reikalavimai maitinimą savitarnos principu organizuojančioms gydymo įstaigoms

Griežtinami reikalavimai maitinimą savitarnos principu organizuojančioms gydymo įstaigoms

Rugsėjo 24d.

Nuo spalio 1 d. maitinimą savitarnos principu organizuojančios sanatorijos ir kitos gydymo įstaigos turės laikytis tokių pačių reikalavimų, kaip ir viešojo maitinimo įstaigos. Tačiau joms bus taikoma viena išimtis: pacientai ir juos globojantys asmenys valgyklose neprivalės dėvėti veido apsaugos...


Atsiliekame nuo latvių bei estų: Lietuvos žmonės gydytojus lanko rečiausiai

Atsiliekame nuo latvių bei estų: Lietuvos žmonės gydytojus lanko rečiausiai

Rugsėjo 23d.

„Dažniausiai kreipiasi tie, kurie jaučia ligos simptomus. Gerokai sumažėjo srautas pacientų, kuriems norėdavosi laikytis jų pačių susikurto apsilankymų pas gydytojus grafiko ir užsukti pas šeimos gydytoją pasimatuoti kraujospūdį, pratęsti receptą ar tiesiog iš įpročio. Dažniausiai žmonės...


Vaistininkai apie cinką: jis toks pats svarbus kaip vitaminai C ir D

Vaistininkai apie cinką: jis toks pats svarbus kaip vitaminai C ir D

Rugsėjo 23d.

Apie geležį, magnį ar kalį kalbama dažnai, cinkas yra rečiau minimas mikroelementas, nors savo naudingomis savybėmis jis yra vienas iš trijų būtiniausių. Cinkas naudingas ne tik imuninei sistemai, bet ir grožiui. „Eurovaistinės“ farmacijos specialistai sako, kad svarbu, jog rudenį jo...


„Sodra“ primena jaunuoliams: pasitikrinkite, ar esate draudžiami sveikatos draudimu

„Sodra“ primena jaunuoliams: pasitikrinkite, ar esate draudžiami sveikatos draudimu

Rugsėjo 23d.

„Sodra“ išsiuntė priminimus beveik 3,5 tūkst. gyventojų, kuriems jau rugsėjį gali tekti patiems sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį. Pranešimus gavo tie gyventojai, kurie kol kas nėra skolingi, tačiau jei iki mėnesio pabaigos nepradės studijuoti, dirbti arba...


Norite turėti gražius ir sveikus plaukus? Jei ir toliau darysite šias klaidas, rezultato nesitikėkite

Norite turėti gražius ir sveikus plaukus? Jei ir toliau darysite šias klaidas, rezultato nesitikėkite

Rugsėjo 23d.

Jūsų plaukų būklė priklauso nuo daugybės faktorių, tačiau jiems, kaip ir veido odai, reikalinga reguliari priežiūra ir rutina. Sveikatos ir plaukų priežiūros ekspertės pataria, nuo ko pradėti gaivinti nusilpusius ir slenkančius plaukus, kaip nepasiklysti produktų gausoje bei kokias dažniausias...


Šalyje per vakar parą patvirtinti 73 koronaviruso atvejai

Šalyje per vakar parą patvirtinti 73 koronaviruso atvejai

Rugsėjo 23d.

Per vakar parą Lietuvoje patvirtinti 73 koronaviruso (COVID-19) atvejai. Iš jų 31 Kauno, 22 Šiaulių, 14 Vilniaus, 3 Panevėžio, 2 Marijampolės ir 1 Tauragės apskrityse.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9