REXSAN

Vasarą padaugėjo žarnyno infekcinių ligų protrūkių

Per du šių metų vasaros mėnesius Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centre (ULAC) užregistruoti 74 pranešimai apie žarnyno infekcinių ligų protrūkius.

61 protrūkis užregistruotas šeimose, devyni – viešojo maitinimo įstaigose, trys – vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir 1 susijęs su per prekybos įmonėje prekiautu maistu.

Anot ULAC pranešimo, dažniausia protrūkių priežastimi buvo ant žarijų paruošti kepsniai, iš anksto pagamintas maistas bei netinkamai laikytas, kryžminis maisto užteršimas tvarkymo vietose, netinkamas maisto tvarkymo inventoriaus, aplinkos valymas bei nepakankama rankų higiena.

Vasarą kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis. Dažniausiai registruojami susirgimai salmonelioze bei šių ligų protrūkiai, kai tuo pačiu nesaugiu maistu apsinuodija grupė žmonių.

Centro duomenimis, dažniausiai žarnyno infekcinėmis ligomis užsikrečiama nuo nepakankamai karščiu apdoroto gyvūninio maisto – mėsos, paukštienos, kiaušinių, pieno ir jų produktų. Šių infekcinių ligų priežastimis gali būti patogeniniais mikroorganizmais užterštos daržovės ir vaisiai.

Oficialioji statistika rodo, kad kasmet apie 70 proc. asmenų, susirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis, užsikrečia namų aplinkoje ar namuose paruoštu maistu.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE