Nobel biocare

Rudens derlius ne tik ant stalo, bet ir kosmetinėje

Rudeninis derlius – vaisiai, uogos ir daržovės – ne tik papildo pietų stalą, bet ir gali prisidėti prie grožio procedūrų. Vis dažniau kosmetikos pasaulyje ingredientais tampa valgomi produktai. „Pasaulyje populiarėja kosmetikos produktai su vadinamosiomis superuogomis, superdaržovėmis ir net grybais, randasi ir grožio produktų su špinatais, brokoliais ar žirniais“, – pasakoja „BIOK laboratorijos“ naujų produktų specialistė Gintarė Mykolaitienė.

Pasaulinių tendencijų smaigalyje dabar – uogos (mėlynės, avietės, spanguolės, braškės, šaltalankio uogos), taip pat daržovės ir net grybai.

„Jau galima atrasti tiek plaukų priežiūros priemonių, tiek veido kosmetikos su grybų ekstraktais. Vis dar populiari kosmetika su avokadu, bet jau galima rasti ir su brokoliais, žirniais, morkomis ir jau rinkoje įsitvirtinusiais agurkais. Visų šių uogų, vaisių ir daržovių ekstraktai ar aliejai turi ne vieną naudingą savybę odai, dantims, plaukams“, – pasakoja G. Mykolaitienė. Ji atskleidžia, kokių rudens gėrybių ieškoti produktuose, norint puoselėti plaukų grožį, odą ir palaikyti dantų sveikatą.

Šaltalankiai – ir į arbatą, ir ant odos

Šaltalankių arbata – vienas iš rudens atributų. Šiose uogose gausu vitaminų A, C, E, K, B bei sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Dėl naudingų savybių šaltalankių arbatą rekomenduojama gerti ir rudenį, ir žiemą.

Pastebima, jog šaltalankiai naudingi ir odai. Kosmetika, kurios sudėtyje yra šaltalankių aliejaus, paplitusi visame pasaulyje. Šaltalankių aliejus, naudojamas kaip ingredientas gaminant veido, rankų, kūno kosmetiką, veikia kaip natūralus antioksidantas, saugo odą nuo žalingo aplinkos poveikio bei skatina odos atsinaujinimą.

„Šaltalankių aliejuje esantis vitaminas B dalyvauja odos regeneraciniuose procesuose bei lėtina odos senėjimą, o vitaminai C ir E apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Vitaminas A palaiko odos elastingumą ir drėkinimą, Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgštys padeda gerinti odos būklę, nes turi odą minkštinančių, švelninančių ir maitinančių savybių. Be to, šių uogų aliejus turi apsaugą nuo ultravioletinių (UV) saulės spindulių. Akivaizdu, šios uogos tinkamos ne tik arbatai“, – tikina „BIOK laboratorijos“ specialistė.

Anot specialistų, šaltuoju būdu spaudžiamame šaltalankių aliejuje išlaikomos visos naudingos medžiagos. Svarbu aliejų tinkamai įdėti ir į kosmetikos produktus, ne esant aukštai temperatūrai tam, kad būtų išsaugota kuo daugiau šio aliejaus naudingųjų savybių.

Spanguolės – ir į uogienes, ir ant plaukų

Jau nuo seno lietuvių pamėgtos mėlynės, žemuogės, spanguolės – uogos, kurias daugelis mėgsta ne tik ragauti vaikštant pamiškėje, bet iš jų virti uogienes. Tiesa, šios miško uogos ne tik skanios ir naudingos organizmui, bet it gali padėti palaikyti plaukų grožį, taip pat naudojamos ir kūno, veido ir burnos priežiūros priemonėse.

Antai plaukų priežiūros priemonės – šampūnai, kondicionieriai, kaukės – su spanguolių ekstraktu taip pat apsaugo plaukus nuo kenksmingo aplinkos poveikio, tikina specialistė.

„Spanguolės pradėtos naudoti kosmetikoje jau ne vieną dešimtmetį, jos naudojamos ne tik veido, kūno, plaukų priežiūros priemonėse, bet ir burnos priežiūros priemonėse. Spanguolių ekstraktas, priklausomai nuo jo išgavimo būdo, gali būti tinkamas jautriai galvos odai, jei jų ekstraktas išsaugomas glicerino, propileno glikolio ar kituose tirpikliuose. Kad būtų išsaugotas dar didesnis kiekis vitamino C, ekstraktas gali būti įkapsuliuotas liposomose, toks būdas padeda odai dar geriau pasisavinti įprastai tik vandenyje tirpstančias medžiagas, aktyviuosius ingredientus. Spanguolių ekstraktas taip pat turi raminamąją funkciją, suteikia plaukams žvilgesio, dėl vitamino C gausos puikiai veikia kaip antioksidantas, saugo plaukus nuo žalingo aplinkos poveikio“, – privalumus vardina G. Mykolaitienė.

Špinatai – ir į salotas, ir dantims valyti

Špinatai – jau įprastas salotų, padažų, žaliųjų koktelių ingredientas. Šių lapinių daržovių sudėtyje gausu geležies, kalcio, folio rūgšties, vitaminų. Tačiau špinatai naudingi ne tik imunitetui stiprinti, bet ir palaikyti dantų ir dantenų sveikatą.

„Turbūt dar iš biologijos pamokų prisimenate, jog špinatų žali lapeliai sudėtyje turi chlorofilo. Chlorofilas, esantis dantų pastoje, padeda kovoti su bakterijomis, kurios sukelia blogą burnos kvapą. Taip pat slopina mikroorganizmų augimą. Todėl špinatų ekstraktas, drauge su dantų pastoje įdėtu žaliu pigmentu, veikia sinergiškai ir slopina streptococcus mutans, sukeliančios ėduonies problemas ir blogą kvapą, bakterijos susidarymą. Špinatų ekstrakte esantys vitaminai E ir C turi antioksidatoriaus savybių“, – pasakoja G. Mykolaitienė.

 

TAIP PAT SKAITYKITE