Spalio 16d. Šeštadienis

Rudeniu alsuojantys skoniai: ką gaminti, kad užderėjusių daržovių netektų išmesti

Rugsėjo 17d.
Rudeniu alsuojantys skoniai: ką gaminti, kad užderėjusių daržovių netektų išmesti

Ruduo itin turtingas daržovių derliumi. Tad šį sezoną vasaros saulės subrandintos daržų gėrybes paversti kulinariniais šedevrais tikrai nesudėtinga. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad patiekalų iš daržovių pasirinkimų yra daugybė ir dalijasi pamėgtų rudeninių daržovių panaudojimo būdais.

„Vaisių ir daržovių mūsų šalyje vartojama vis daugiau. Pastebime, kad pirkėjai į racioną įtraukia ne tik nuo seno pamėgtas bulves, morkas, kopūstus, pomidorus ir agurkus, bet ir cukinijas, moliūgus, patisonus, baklažanus, todėl užtikriname platų ir įvairų daržovių pasirinkimą. Nors daržovės daugeliui asocijuojasi su sriubomis ar įvairiausiais garnyrais – tinkamai ir sumaniai paruoštos jos gali tapti tikra pietų ar vakarienės stalo pažiba“, – teigia J. Sabaitienė.

Vaisiai ir daržovės – svarbi kasdienės mitybos dalis. Jos pasižymi vitaminų ir mineralų gausa, kurie yra raktas į gerą savijautą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kiekvieną dieną turėtumėte suvalgyti bent penkias porcijas daržovių ir tris porcijas vaisių, todėl daržoves, o ypač sezonines, valgyti – itin patartina. Daržovėse randama vitaminų A, C ir E, magnio, cinko, fosforo ir folio rūgšties ir daugelio kitų sveikatai naudingų maistinių medžiagų, mineralų ir skaidulų.

Tačiau jeigu daržovių gaminimo meno nesate iki galo įvaldę, J. Sabaitienė dalijasi keliais populiariausių rudens sezono daržovių paruošimo būdais, kurie nustebins ne tik jus, bet ir artimuosius.

Moliūgai. Ši daržovė puikiai tiks tiek saldžiai, tiek sūriai mėgstantiems žmonėms. Prieš gaminant su moliūgu geriausia jį supjaustyti, nulupti odeles ir iškepti orkaitėje, kad suminkštėtų. Iš iškepto moliūgo galima pagaminti saldžias tyres, kurias vėliau galima panaudoti kepant pyragus. Moliūgai puikai tinka egzotiškojo kario gaminimui, moliūgų blynų kepimui, jie labai dera su čili pipirais, imbieru, česnaku ar įvairiausiomis prieskoninės žolelėmis: čiobreliu ar rozmarinu. Jeigu mėgstate moliūgų sriubas, tačiau tradiciniai jų receptai pabodo, galite  pagardinti galite kokosų pienu. Šis ingredientas taip pat itin tinka prie moliūgo.

Briuselio kopūstai. Briuselio kopūstai dažnai naudojami garnyrams: derinami su šonine, patiekiami prie jautienos, kiaulienos ar vištienos kepsnių. Briuselio kopūstai puikiai tinka ir salotoms: juos galima maišyti su šviežiais špinatais, morkomis ar bulvėmis, įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Briuselio kopūstus itin gardu ruošti su įvairiausiais sūriais. Ši daržovė puikiai dera su pelėsiniu, parmezano ar čederio sūriu. Briuselio kopūstai gali būti ir puikus ingredientas prie makaronų ar mėgstamų kruopų. Jie puikiai tiks daržovių pyragams ruošti.

Patisonai. Šiomis gardžiomis daržovėmis galima pagardinti įvairias salotas arba naudoti juos picų ar sumuštinių gamyboje. Patisonai puikiai dera su rūgštesnėmis daržovėmis, pavyzdžiui, pomidorais, ar citrusinių vaisių padažais, pagardintais įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip raudonėlis, bazilikas ir petražolės. Tai gali būti puikus garnyras prie įvairių mėsos ir paukštienos patiekalų. Patroškintus patisonus galite patiekti ir prie kietųjų sūrių.

Cukinijos. Cukinijas maisto gamyboje naudoti galima praktiškai visur. Be to, cukinijos mėgstamos įvairiose pasaulio virtuvėse: vakarų Afrikoje cukinijos dedamos į sriubas, troškinius ar derinamos su kuskusu. Meksikoje jos yra dedamos į salotas, Italijoje jas kepa pavoliojus džiūvėsėliuose, Bulgarijoje keptos cukinijos patiekiamos su česnaku, jogurtu ir krapais. Be to, kai kuriose šalyse valgomi ne tik cukinijų vaisiai, bet ir žiedai.

Kopūstai. Tai yra viena iš tų daržovių, kuri mėgstama ištisus metus. Iš kopūstų gaminamos įvairios salotos. Kopūstai derinami ne tik su morkomis, bet ir su obuoliais bei šlakeliu acto. Kopūstai naudojami rauginimui ar marinavimui, troškinimui. Ši daržovė – neatsiejamas tradicinio lietuvių patiekalo balandėlių ingredientas. Iš kopūstų gaminamos ir įvairiausios sriubos, galbūt rečiau mūsų šalyje gaminama – trinta kopūstų sriuba. Dar vienas, galbūt rečiau gaminamas patiekalas – skrudinti kopūstai su šonine ir lazdyno riešutais.

Morkos. Morkų panaudojimas kulinarijoje gali būti labai įvairus. Jos – puikus priedas prie avinžirnių užtepėlės humuso, jas skanauti galima tiesiog žalias su graikišku tadziki ar kitu jogurto pagrindu pagamintu padažu. Morkas galima troškinti, virti, kepti keptuvėje, orkaitėje, kepsninėje, ruošti garuose. Tiek šviežios, tiek apdorotos morkos puikiai tinka į salotas. Šios daržovės dera tiek prie žuvies, tiek mėsos patiekalų. Iš morkų dažnai gaminami ir desertai: Amerikoje populiarūs yra morkų pyragai, o štai Indijoje yra itin mėgstamas morkų, pieno ir kardamono desertas pavadinimu Gajrela.

Bulvės. Ši daržovė – Lietuvoje populiariausia. Be bulvių neįsivaizduojama daugelis patiekalų ar garnyrų. Iš jų gaminamos mišrainės, verdama košė, kepami blynai ar kugelis, gaminami tradiciniai cepelinai ir dar daugelis Lietuvoje pamėgtų patiekalų. Tačiau jeigu tradiciniai patiekalai kiek pabodo – iš bulvių galima pasigaminti ir nuostabaus skonio prancūzišką bulvių apkepą su šonine, sūriu ir grietinėle arba Ispanijoje pamėgtus bulvių kroketus. Bulvių sriubas itin skanu pagardinti porais ir grietinėle. Galite bulves ir įdaryti – derinti galima su įvairiausiais mėsos ar daržovių įdarais ir, žinoma, sūriais.

Svogūnai. Smulkiai supjaustytais svogūnais galite pagardinti gvakamolę. Pikantiškiems kepiniams puikiai tiks karamelizuoti svogūnai. Svogūnai taip pat yra puikus sriubų pagrindas. Ši daržovė labai dera ir į pusryčių patiekalus: pabandykite juos įdėti į omletą, fritatą ar kišą. Jie tinka prie mėsos patiekalų ar į salotas: sumaišykite žalius svogūnus su šviežiomis žolelėmis, actu ir alyvuogių aliejumi – tokiu būdu gausite skanų salotų padažą.

Gydytojo sudaryta atmintinė: pneumokoko ABC

Gydytojo sudaryta atmintinė: pneumokoko ABC

Spalio 8d.

Vyresnio amžiaus žmonės – kiekvieno iš mūsų tėvai ar seneliai – turi riziką užsikrėsti pneumokokine infekcija. Deja, būtent vyresnio amžiaus žmonėms ši infekcija gali būti mirtina. Todėl LSMUL Kauno klinikų gydytojas doc. Gediminas Urbonas padėjo sudaryti trumpą atmintinę, kurią...


Kiaušinis – daugiau nei 1000 įvairių baltymų šaltinis

Kiaušinis – daugiau nei 1000 įvairių baltymų šaltinis

Spalio 8d.

Kiaušiniai turi ne tik atskirą skyrelį kiekviename šaldytuve, bet ir savo dieną kalendoriuje – spalio 8-ąją - Pasaulinę kiaušinių dieną. Pirmą kartą ji paminėta 1996 metais Vienoje, tad šiais metais tai jau 25-asis kiaušinių dienos jubiliejus. Vieniems kiaušiniai – tik per Velykas...


Tarptautinė psichikos sveikatos diena: darbdaviai padeda sulaužyti įsišaknijusius tabu

Tarptautinė psichikos sveikatos diena: darbdaviai padeda sulaužyti įsišaknijusius tabu

Spalio 8d.

Spalio 10-ąją minima Tarptautinė psichikos sveikatos diena primena, kad rūpinimasis emocine gerove yra toks pats svarbus ir normalus, kaip ir fizinis sveikatingumas. Nors atvirai kalbėti apie psichologinius sunkumus visuomenėje vis dar nėra itin įprasta, Lietuvos darbdaviai ragina nepasiduoti...


Ekspertės paslaptys, kurios padės košę paversti tikru kulinariniu šedevru

Ekspertės paslaptys, kurios padės košę paversti tikru kulinariniu šedevru

Spalio 8d.

Sekmadienį visame pasaulyje bus minima pasaulinė košės diena. Šią dieną žmonės skatinami susipažinti su sveikos mitybos principais bei košės nauda organizmui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairių kruopų košę lietuviai mėgsta nuo seno, todėl...


Pasiskiepyti nuo gripo, pneumokokinės infekcijos ir COVID-19 galima tą pačią dieną

Pasiskiepyti nuo gripo, pneumokokinės infekcijos ir COVID-19 galima tą pačią dieną

Spalio 8d.

Vėstant orams vis daugiau laiko praleidžiant uždarose, mažai vėdinamose patalpose, išauga peršalimo rizika. Šalies medikai rekomenduoja nepamiršti pasiskiepyti ne tik nuo COVID-19, bet ir nuo šaltuoju metų sezonu plintančio gripo bei pneumokokinės infekcijos. Remiantis naujausiomis Lietuvos...


Lietuvoje minima organų donorystės diena

Lietuvoje minima organų donorystės diena

Spalio 7d.

Kasmet antrąjį spalio šeštadienį Lietuvoje ir visoje Europoje minima organų donorystės diena. Ji skirta atkreipti dėmesį į svarbią sritį – organų donorystę, transplantaciją, tačiau svarbiausia, kad kiekvienas iš mūsų susimąstytume, ar išeidami iš šio pasaulio norėtume padaryti paskutinį...


Vaistinių atstovai apie augantį sergamumą: nuo COVID-19 galėtume paskiepyti daugiau, jei ne 3 priežastys

Vaistinių atstovai apie augantį sergamumą: nuo COVID-19 galėtume paskiepyti daugiau, jei ne 3 priežastys

Spalio 7d.

Vaistinėse per mėnesį buvo išduota apie pusę milijono popierinių galimybių pasų, tai rodo, kad žmonėms patogu lankytis vaistinėse ir naudotis teikiamomis paslaugomis, tačiau skiepijimo nuo COVID-19 infekcijos apimtys vaistinėse nėra didelės. Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) sako, kad tam...


Kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti plekšnę ir su kuo ją derinti?

Kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti plekšnę ir su kuo ją derinti?

Spalio 7d.

Norintys džiaugtis puikia savijauta turėtų nepamiršti į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti kuo įvairesnio maisto. Vienas produktų, kurių turėtume valgyti bent kelis kartus per savaitę,– baltymų, mineralų ir vitaminų kupina žuvis. Nors lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai, Vaida...


Saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? Tinklaraštininkė pasidalino 2 gardžiais receptais

Saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? Tinklaraštininkė pasidalino 2 gardžiais receptais

Spalio 7d.

Kokią košę pusryčiams renkasi lietuviai? Anksčiau toks klausimas nebūtų iškilęs, nes pasirinkimas būdavo vos vienas – blanki pilka masė su gabalėliu cukraus ar sviesto. Tačiau šiandien socialiniuose tinkluose košių receptų randame tūkstančius: nuo pikantiškų su baravykais iki desertinių su...


Viskas, ką turėtumėte žinoti apie kruopas

Viskas, ką turėtumėte žinoti apie kruopas

Spalio 7d.

Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdinės kilmės produktų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kruopas...


Gyventojams daugėja galimybių sportuoti tiek mieste, tiek bendrose daugiabučių erdvėse

Gyventojams daugėja galimybių sportuoti tiek mieste, tiek bendrose daugiabučių erdvėse

Spalio 6d.

Sportuojančių žmonių skaičius Lietuvoje kasmet vis auga, o kartu su juo didėja sporto erdvių bei aktyvių veiklų pasirinkimų poreikis. Pastarąjį naujais būdais siekia patenkinti ir miestų savivaldybės, ir gyvenamųjų NT projektų plėtotojai.


Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais

Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais

Spalio 6d.

Italų virtuvės perlas – gnocchi, patiekalas užkariavęs viso pasaulio gurmanų širdis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad gnocchi – nesudėtingai pagaminami, tačiau ypatingo skonio virtinukai, dažniausiai gaminami iš bulvių ir miltų bei...


Nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems žmonėms – vienkartinės išmokos

Nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems žmonėms – vienkartinės išmokos

Spalio 6d.

Nuo šių metų rugsėjo 1-osios iki gruodžio 1 d. 75 metų ir vyresniems žmonėms, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 dviem dozėmis, arba iki ateinančių metų balandžio 1 d. – stiprinamąja trečiąja doze, būtų mokamos 100 eurų dydžio vienkartinės išmokos. Šiuo sprendimu tikimasi apsaugoti labiausiai...


Vaistininkai perspėja dėl svorio metimui vartojamų laisvinamųjų preparatų: jie gali pažeisti kepenis

Vaistininkai perspėja dėl svorio metimui vartojamų laisvinamųjų preparatų: jie gali pažeisti kepenis

Spalio 6d.

Noras sureguliuoti svorį skatina imtis net ir neįtikėtinų priemonių – vieni apie liekną figūrą svajojantys žmonės ryžtasi vartoti laisvinamuosius preparatus, kiti be saiko vartoja maisto papildus, tikėdamiesi atrasti stebuklingas piliules. Sveikatos specialistai tikina, kad nei vienas, nei...


Pradedami tarptautiniai mokymai sveikatos apsaugos sistemos valdysenai tobulinti

Pradedami tarptautiniai mokymai sveikatos apsaugos sistemos valdysenai tobulinti

Spalio 6d.

Bendradarbiaudama su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) biuru Lietuvoje, Karališkuoju Edinburgo gydytojų koledžu (angl. Royal College of Physicians of Edinburgh) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligonine Kauno klinikomis, Sveikatos apsaugos ministerija pradeda mokymus, kuriais...


Siūloma, kad už periodinį testavimą mokėtų patys darbuotojai arba darbdaviai

Siūloma, kad už periodinį testavimą mokėtų patys darbuotojai arba darbdaviai

Spalio 6d.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomam įstatymo pakeitimui, kuris įpareigos pačius darbuotojus arba darbdavius susimokėti už būtinąjį periodinį testavimą. Vyriausybei pritarus, siūlomas Žmogaus užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės įstatymo pakeitimas...


Didelės rizikos sąlytį turėję vakcinuoti ar COVID-19 persirgę asmenys gali išsitirti nemokamai

Didelės rizikos sąlytį turėję vakcinuoti ar COVID-19 persirgę asmenys gali išsitirti nemokamai

Spalio 6d.

Nors pagal pilną vakcinacijos schemą pasiskiepijusių ir COVID-19 liga persirgusiųjų asmenų tikimybė užsikrėsti šia liga yra gerokai mažesnė, tačiau ji išlieka. Todėl turėjus didelės rizikos sąlytį, svarbu imtis papildomų atsargumo priemonių: rekomenduojama ne tik vengti susibūrimų, bet ir...


Klaipėdos medikas Nerijus Klimas: svarbu sau priminti, kad pralaimėta gyvybė gali išgelbėti kitą žmogų

Klaipėdos medikas Nerijus Klimas: svarbu sau priminti, kad pralaimėta gyvybė gali išgelbėti kitą žmogų

Spalio 5d.

Nacionalinis transplantacijos biuras praneša, kad spalio 3 d. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje registruotas 41 m. donoras. Vyro artimieji, išgyvenantys didžiulę netektį, nusprendė paaukoti vyro organus donorystei, kad išeidamas iš šio pasaulio jis suteiktų viltį gyventi net keliems sunkiai...


Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

Spalio 5d.

Atvėsus orams dažniau renkamės sočius ir sušildančius patiekalus. Ir nors lietuvių virtuvėje gausu tradicinių receptų, verta išbandyti kitų šalių pamėgtus nacionalinius patiekalus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad rudenį ypač verta pasimėgauti...


Įsigaliojus ribojimams – staigus susidomėjimas juodomis medicininėmis kaukėmis

Įsigaliojus ribojimams – staigus susidomėjimas juodomis medicininėmis kaukėmis

Spalio 5d.

Nuo spalio 1 d. įsigaliojus reikalavimui uždarose patalpose dėvėti veidą dengiančias apsaugos priemones, vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ atstovai sako pastebintys išaugusį domėjimąsi apsauginėmis priemonėmis. Ypač išaugo susidomėjimas juodomis kaukėmis.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila