Pistacijos – kiek jų suvalgyti, kad gautume kuo daugiau naudos

Pistacijos – ypatingu skoniu užburiantys riešutai. Jos dažniausiai naudojamos įvairiausiems desertams ruošti, tačiau puikiai dera ir pikantiškuose patiekaluose: pistacijomis gardinti galima ir sūrius, ir mėsos patiekalus. Visgi, nors šie riešutai ne tik skanūs, bet ir sveiki, nes juose gausu baltymų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, kiek jų suvalgome per dieną – reikėtų stebėti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pistacijos populiarios ir tarp lietuvių.
Naudingos sveikatai, tačiau nepiktnaudžiaukite
„Džiovinti vaisiai ar riešutai – puikus užkandis, kurį patogu įsimesti į kuprinę ar rankinę. Pastebime, kad juos mėgsta ir mūsų pirkėjai. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų riešutų asortimentą: nuo žemės riešutų iki visų taip pamėgtų pistacijų ar įvairiausių riešutų mišinių“, – teigia V. Budrienė.
„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė, sako, kad pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje.
„Dėl savo formos pistacijos Irane vadinamos „besišypsančiais riešutais“, o Kinijoje – „linksmaisiais riešutais“. Visgi, ypatinga ne tik šių riešutų išvaizda, skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje“, – sako J. Sabaitienė.
Pasak jos, pistacijose randama daug baltymų, vitamino B1, padedančio palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, fosforo, reikalingo kaulams ir dantims, bei kalio, padedančio palaikyti normalų kraujospūdį. O, tam, kad organizmas šias medžiagas pasisavintų – pistacijas reikėtų valgyti nesūdytas. Visgi, kad ir kokios sveikos pistacijos bebūtų – patariama jų nepersivalgyti, mat šiuose riešutuose yra itin daug kalorijų. 100 grame jų randama net 562. Būtent dėl šios priežasties pistacijų per dieną suvalgyti patariama vos saują ar dvi.
Universaliai panaudojamos
Kaip teigia J. Sabaitienė, pistacijos – labai universaliai panaudojamas ingredientas, kuris tinka ne tik desertuose. Azijoje pistacijomis dažnai gardinami azijietiškų makaronų patiekalai, salotos, jų tradiciniuose padažuose pagaminta žuvis ar mėsa. Italai šiais riešutais barsto makaronus ar lazanijas. Pistacijomis galima gardinti įvairiausias užtepėles, sūrio patiekalus, netgi jogurtą, kefyro kokteilius.
Pistacijos puikiai dera su įvairiausios rūšies šokoladu, vanile, citrusiniais vaisiais: citrinomis, apelsinais, avokadais, obuoliais, ožkos sūriu, avietėmis. Tokiais prieskoniais, kaip šafranas, kardamonas, gvazdikėliai, druska, pipirai. Pistacijos dažnai derinamos ir prie itališkų makaronų patiekalų, kuskuso, netgi mėsos: jos puikiai dera tiek su jautiena, veršiena, tiek įvairios rūšies paukštiena.
J. Sabaitienė dalijasi ir trimis nepaprastais receptais, kuriuose išradingai panaudosite pistacijas.
Veršiena su pistacijomis
Jums reikės:
4 gabalėlių veršienos karkos
1 a. š. druskos
100 g smulkintų pistacijų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Veršienos gabalėlius apibarstykite druska ir vieną pusę padenkite smulkintomis pistacijomis. Kepsnelius pistacijomis į viršų išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje bei aliejumi išteptoje skardoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 15-20 minučių. Veršienos kepsnius patiekite su pesto padažu bei šviežių daržovių salotomis.
Sūrio tortas su pistacijomis
Jums reikės:
200 g paprastų sutrupintų sausainių
120 g kokosų aliejaus
1 v. š. medaus
1⁄4 a. š. cinamono
Įdarui:
- 500 g kreminio sūrio
- 3 v. š. medaus
- 1 citrinos sulčių ir žievelės
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 300 ml plakamosios grietinėlės
- 10 g želatinos
- 150 g kapotų pistacijų
Gaminame:
Į dubenį suberkite sausainių trupinius, cinamoną, supilkite lydytą kokosų aliejų bei medų ir viską gerai išmaišykite. Jei mišinys nesulimpa, įpilkite daugiau aliejaus. Masę supilkite į apvalią 24 cm skersmens kepimo formą, rankomis prispauskite prie dugno ir dėkite į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi, vanilės ekstraktu, citrinos sultimis bei tarkuota žievele. Pusę plakamosios grietinėlės išplakite elektriniu plaktuvu ir supilkite į kremą. Likusią grietinėlę pakaitinkite, supilkite į ją išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Paruoštą grietinėlę supilkite į sūrio kremą ir gerai išmaišykite. Kremą dėkite ant sustingusio torto pagrindo, paviršių išlyginkite ir palikite šaldytuve bent 4–5 valandoms, o geriausia – per naktį. Sustingusį tortą papuoškite pistacijomis ir skanaukite.
Pynutė su pistacijomis
Jums reikės:
Tešlai:
500 g miltų
Žiupsnelio druskos
300 ml šilto pieno
10 g sausų mielių
80 g cukraus
50 g kambario temperatūros sviesto
1 kiaušinio
1 v. š. aliejaus
Įdarui:
60 g kambario temperatūros sviesto
60 g cukraus
60 g kapotų pistacijų
Glajui:
120 ml vandens
100 g cukraus
½ citrinos sulčių
1 v. š. skysto medaus
1 a. š. vanilės ekstrakto
Pagaminimas:
Gilesniame inde sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos, per vidurį padarykite nedidelę duobutę, į ją įpilkite šilto pieno, suberkite mieles, cukrų ir viską išmaišykite. Šis „duobutės metodas“ padės išvengti tešlos gumulėlių. Toliau į tešlą įmaišykite sviestą bei kiaušinį ir kokias geras 5 minutes intensyviai minkykite. Tešlą apie valandą palaikykite uždengtą maistine plėvele, kol ji iškils. Kad tešla nepriliptų prie kraštų, indą prieš tai ištepkite aliejumi. Kai tešla pakils maždaug dvigubai, plonai ją iškočiokite į stačiakampio formą, ištepkite sviestu, apibarstykite cukrumi, riešutais ir palei ilgąją kraštinę suvyniokite į pailgą suktinuką. Jį išilgai perpjaukite pusiau ir abi dalis supinkite tarpusavyje.
Kraštus sujunkite, kad gautųsi apvalus pyragas, perkelkite jį į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir dar apie pusvalandį kildinkite. Galiausiai pašaukite būsimą gardėsį į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių 180 °C temperatūroje. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, medų, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Tada įmaišykite citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, dar minutėlę pakaitinkite ir nukelkite nuo kaitros. Apie pusę glajaus supilkite ant ką tik iš orkaitės ištrauktos iškepusios pynutės, apie 15 minučių luktelėkite, kol pyragas pravės. Skanaus!
Naujienos

Nepasiklysti vertime padės vertimų biuras
Kvalifikuoti Lingo vertimų biuro specialistai garantuoja aukštos...

Veterinariniai vaistai vaistinėse parduodami Europoje, Lietuvoje vis dar ne – kodėl?
Daugelyje Europos Sąjungos (ES) ir kitų šalių jau dabar toje pačioje vaistinėje prekiaujama ir žmonėms, ir gyvūnams skirtais vaistais. Tokia praktika taikoma Prancūzijoje, Vokietijoje, Švedijoje, kaimyninėje Latvijoje, Estijoje, taip pat Jungtinės Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje,...

Vaistinių atstovai atsako į svarbiausius klausimus: dėl kalio jodido tablečių ir paramos vaistais Ukrainos gyventojams
Dėl karo Ukrainoje šalies gyventojams kilo nemažai klausimų: kaip gauti ar įsigyti kalio jodido tablečių, ar galima paremti ukrainiečius perkant jiems vaistus, ar vaistinės tikrai pašalino visas rusiškas prekes. Į visus šiuos klausimus atsako Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) pirmininkė...

Į pagalbą Ukrainos karo pabėgėliams: specialistai skelbia sveikatos paslaugų Lietuvoje atmintinę
Sveikatos apsaugos ministerija ir Valstybinė ligonių kasa parengė atmintinę, padėsiančią iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje į Lietuvą pasitraukusiems žmonėms gauti koncentruotą ir tikslią informaciją apie sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje.

Trys patiekalai iš kiaulienos ant grilio: išbandykite ypatingo skonio receptus
Šylant orams ir daugiau dėmesio skiriant lengvesniems patiekalams, vertėtų nepamiršti ir mėsos. Tinkamai pasirinkus mėsos rūšį ir gabalėlį, ją nesudėtinga paruošti ne tik ant viryklės ar oraitėje, bet ir ant grilio, o dūmo aromatu dvelkiantys kepsniai ar šonkauliukai gali tapti puikiu vakarienės...

Maistingi ir skoniu stebinantys patiekalai iš lęšių
Jeigu norite į savo racioną įtraukti daugiau augalinės kilmės maisto, lęšiai – puikus pasirinkimas tiek maistingiems pietums, tiek vakarienei. Šiuose nedideliuose ankštiniuose augaluose yra baltymų ir skaidulų, juos lengva paruošti, be to, lęšiai pasižymi ir ypatingu skoniu. Vaida Budrienė,...

UAB privalumai ir trūkumai: pataria ekspertas
Norite tapti verslininku, kuris dirbs ne tik sau, tačiau taip pat ir kurs darbo vietas, kurios atvers kitiems žmonėms mėgautis savo kasdieniniu darbu? Tokiu atveju reikalinga ne tik gera idėja, tačiau taip pat ir tinkamas juridinio statuso pasirinkimas.

Miško priežiūros darbai: samdyti dirbančius tik legaliai?
Jeigu turite mišką, tačiau pats neturite laiko rūpintis jo vešumu – visada siūlome ieškoti specialistų, kurie gali viską atlikti už jus. Šiuo metu tokio tipo įmonių pasiūla tikrai labai plati, tad esame tikri, kad kiekvienas ras tuos, kurie jiems labiausiai tinka.

Tarptautinei matematikos dienai – 6 produktai, gerinantys protinę veiklą
Kovo 14-ąją minima tarptautinė matematikos diena. Šios ypatingos dienos proga galima pagalvoti ir apie mitybą, turinčią įtakos geresnei atminčiai, atsparumui stresui, aiškesnei logikai, stipresnei motyvacijai ir netgi didesniam kūrybiškumui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“...

Visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ pandeminiai metai: 1,6 mln. testų, išmoktos krizių valdymo pamokos ir didesnis dėmesys psichologinei sveikatai
Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ per dvejus COVID-19 pandemijos metus sostinės mobiliajame testavimo punkte atliko daugiau nei 1,6 mln. testų, mobiliojo punkto pajėgumai per šį laikotarpį išaugo iki 16 testavimo taškų ir daugiau nei 7,5...

„Labai norėjau padėti vaikams, kurie patiria nuolatinį, lėtinį skausmą...“, – anesteziologė-reanimatologė Danguolė Ruževičienė apie savo kupiną iššūkių darbą
„Visada labai norėjau padėti vaikams, kurie patiria nuolatinį, lėtinį skausmą, – pasakoja gydytoja Danguolė Ruževičienė. – Lėtiniu skausmu vadiname skausmą, trunkantį tris ir ilgiau mėnesius. Ūminis skausmas yra gana gerai kontroliuojamas medikamentais, tačiau vaikai, kenčiantys...

Skrandžio mažinimo operacija gali visiškai pakeisti nutukusio žmogaus gyvenimą
Pasak statistikos, Lietuvos gyventojai yra vieni labiausiai nutukusių žmonių Europoje – mūsų šalyje didelį viršsvorį turi kas ketvirtas žmogus (26,3 proc.). Remiantis paskutiniais duomenimis, pagal nutukusių žmonių skaičių Lietuva patenka į pirmą Europos šalių penketuką. Ypatingą nerimą...

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą
Didžiausią laiko dalį žmonės leidžia uždarose patalpose, todėl jose esantys daiktai ir vidaus oro kokybė yra ypatingai svarbi visuomenės sveikatai bei kasdienei savijautai. Medikai atkreipia dėmesį, kad patalpų viduje esanti teršalų koncentracija žmonėms sukelia vis daugiau negalavimų, o jų...

Glaukoma – regėjimo vagis
Šiuo laikotarpiu ypač padaugėjo problemų, susijusių su padidėjusiu krūviu regos organams, taip pat su pavėluotu lėtinių akių ligų gydymu. Viena klastingiausių iš jų – glaukoma. Gydytojai pastebi – jei ši akių liga užleista, ne visada galima sugrąžinti prarastas regėjimo funkcijas. Be...

Karpis egzotiškai: derinkite su aštriais prieskoniais, kokosų pienu, imbieru
Pavasarį, norint organizmą praturinti naudingomis medžiagomis, nepamirškite ne tik šviežių daržovių, bet ir žuvies. Tai ne tik skanus, lengvai paruošiamas, bet ir sveikatai itin naudingas produktas. O jeigu tradiciniai receptai kiek pabodo, nebijokite paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, tradicinį nuo...

Iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų pasitraukę žmonės būtinuosius receptinius vaistus gaus nemokamai
Ukrainos gyventojai, įskaitant nelydimus nepilnamečius, kurie pasitraukė iš Ukrainos į Lietuvos Respubliką dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje ir užsiregistravo Migracijos departamento registracijos centre, nemokamai gaus ne tik būtinąsias sveikatos priežiūros paslaugas, bet ir...

Vaistais paremti Ukrainą gali ir didmeninio platinimo licencijos neturintys juridiniai asmenys
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad didmeninio platinimo licencijos neturintys juridiniai asmenys gali paremti Ukrainą vaistais, sudarydami trišales sutartis su platintojais ir Ukrainos gydymo įstaigomis. Suformuoti siuntą ir ją nugabenti į Ukrainą turėtų platintojas arba jo...

Odontologė paneigė tris didžiausius mitus apie dantų protezavimą
Dantų protezavimą vis dar įsivaizduojame kaip dantis stiklinėje, nors šios srities specialistai visaip bando atkreipti mūsų dėmesį ir perduoti svarbią žinią: jei įlūžus ar iškritus pirmajam dančiui iškart kreiptumėmės į gydytoją protezuotoją, dantų stiklinėje mums niekada neprireiktų. Su...

Perspėja apie bundančias erkes: dar nevėlu pasiskiepyti nuo erkinio encefalito
Vis dažniau palepinant saulei ir šylant orams daugiau laiko nori praleisti lauke. Tačiau gamtoje šiltajam sezonui jau ruošiasi ir bundančios erkės. Gydytojai ir draudikai perspėja, kad plika akimi vos pastebimo voragyvio įkandimas gali kainuoti sveikatą ar net gyvybę, o norint sumažinti rizikas...

Nukentėjusiesiems nuo karo Ukrainoje bus teikiama emocinė parama ir psichologinė pagalba
Reaguodama į karą Ukrainoje ir didėjantį iš jo atvykstančių žmonių skaičių, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su partneriais nuo šiandien pradeda teikti nemokamą pagalbą. Paskambinus trumpuoju numeriu 1809, kasdien veiks emocinės paramos linija rusų kalba, kurios darbui pasitelkiami...