Netikėti faktai apie sūrį: kodėl jis laikomas urvuose ir ar jį tikrai mėgsta pelės?

Prancūzijoje per metus vienam gyventojui tenka beveik 26 kilogramai sūrio. Turbūt nesuklysime pasakę, kad Prancūzija yra tikra sūrių šalis – čia pagaminama daugiau nei 300 jo rūšių, o kartais sūrį su įvairiausiais saldžiais priedais: uogienėmis ar džemais, prancūzai valgo ir vietoje deserto. Lietuvoje sūris taip pat yra mėgstamas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai yra pakankamai dideli sūrių mėgėjai – tai rodo ir reguliarus šios kategorijos pardavimų augimas.
„Lietuviai sūrius perka gausiai ir jų pardavimai nuosekliai didėja. Labiausiai vartotojai mėgsta fermentinį sūrį, o antroje vietoje rikiuojasi gaudos sūris. Šalia fermentinių, taip pat pirkėjai domisi gurmaniškais sūriais, ieško įvairesnių ir įdomesnių skonių, atranda ožkos, avies, prancūziškus sūrius“, – sako V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad sūris yra ypatingas ir turtingą skonių pasaulį atveriantis gaminys, skirtingose šalyse turintis senas gamybos ir vartojimo tradicijas.
„Prancūzijoje ar Italijoje sūris yra neatsiejamas tradicinės virtuvės produktas, be kurio tikriausiai sunkiai įsivaizduojami pietūs ar vakarienė. Tačiau panašu, kad ir mūsų vartotojai vis labiau siekia pažinti įvairiausių sūrių skonių pasaulį, atranda ir mėgaujasi naujomis sūrių rūšimis, o savo atradimais dalijasi ir su draugais“, – teigia maisto ekspertė.
Anot jos, šiuo metu tarp žmonių vis labiau populiarėja ir užkandžių lentos, kurias ruošiant skirtingų rūšių sūriai derinami su įvairiausiomis uogienėmis ar džemais, pavyzdžiui, figų ar abrikosų. Taip pat sūrį mėgstama skanauti su braškėmis, šilauogėmis, vynuogėmis, avietėmis, šviežiais ar džiovintais vaisiais bei krekeriais.
Ir nors sūris šiuo metu mums atrodo pakankamai pažįstamas produktas – maisto ekspertė dalijasi netikėtais faktais apie, kurie galbūt nustebins:
Netikėti faktai apie sūrį
Atrastas daugiau nei prieš 4 tūkstančius metų. Vienas iš mėgstamiausių šių dienų maisto produktų niekada nebūtų atrastas, jeigu ne vienas atsitiktinumas. Pasak legendos, pirmasis sūris buvo atrastas dar prieš 4 tūkstančius metų ir sukurtas visiškai atsitiktinai – laikant pieną inde, išklotame gyvūno skrandžiu. Dėl fermento, kurį išskyrė skrandis, pienas virto į varškę ir taip atsirado į sūrį panašus produktas.
Tinka netoleruojantiems laktozės. Net jeigu ir netoleruojate laktozės, su sūriu amžiams atsisveikinti nereikia – svarbiausia pasirinkti tinkamas jo rūšis. Brandinti sūriai turi mažiau laktozės nei švieži, todėl jais, su saiku, paprastai gali mėgautis ir tie, kuriems netinka pieno produktai. Taigi čederio, bri, parmezanas ar kamambero sūris – puikus pasirinkimas.
Pelės nemėgsta sūrio. Nepaisant animaciniuose filmuose vaizduojamo stereotipo – pelės nėra didelės sūrio mėgėjos. Realybėje pirmenybę jos teikia saldumynams ir angliavandeniams.
Už rokforą turime dėkoti piemeniui. Pasakojama, kad avis ganęs piemuo nusivijo gražią merginą, o pietų krepšelį, kuriame buvo sūrio ir duonos, paliko oloje. Sūris ten gulėjo tol, kol oloje esantis pelėsis suformavo į rokforo sūrį panašų gaminį. Dabar pagal įstatymus rokfordo pavadinimą gali turėti tik natūraliuose Roquefort-sur-Soulzon urvuose brandinti sūriai.
Pavadintas miesto vardu. Gaudos sūris pavadintas vakarų Olandijos miesto vardu, kuris yra įsikūręs tarp Roterdamo ir Utrechto. Tiesa, pats sūris buvo gaminamas ne šiame mieste, o jo apylinkėse, tačiau sūrių gamintojai iš aplinkinių miestų iki šiol kiekvieną ketvirtadienį atvyksta būtent į tradicinį sūrio turgų. Šis sūris yra brandinamas nuo kelių savaičių iki septynerių metų. Ilgiau brandinami šios rūšies sūriai yra sūresni ir aštresni, o šviežesni yra švelnūs ir kreminiai.
V. Juodkazienė dalijasi ir kepto Kamambero sūrio receptu, kuris priderinus gėrimus galėtų tapti ir puikiu užkandžiu, ir gurmaniškos, Prancūzija kvepiančios vakarienės dalimi.
Keptas kamambero sūris su Provanso žolelėmis
Jums reikės:
250 g kamambero sūrio
30 g kepintų kedro riešutų
30 g migdolų riešutų
Provanso žolelių
Paruošimas:
Sūrį įdėkite į nedidelį dubenėlį ir sūrio paviršiuje atsargiai išpjaukite apskritimą, kuris reikalingas tam, kad jau iškepus jį būtų paprasčiau valgyti. Tuomet sūrį dėkite į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Po to, atsargiai pirštu palietę sūrio vidurį, patikrinkite, ar jis suminkštėjo ir iškepė. Ištraukite iš orkaitės ir apibarstykite riešutais, pagardinkite Provanso žolelėmis. Patiekite ką tik ištrauktą iš orkaitės, kartu su bagetės riekelėmis, krekeriais ar kitais mėgstamais priedais. Skanaus!
Naujienos

Elektroniniu būdu bus inspektuojamos įmonės, kurių darbuotojams privalomos sveikatos patikros
Siekdama užkirsti kelią darbo vietose plisti užkrečiamoms ligoms, dėl kurių šalyje yra paskelbtas karantinas, ir įvertinti situaciją, kaip įmonėse, teikiančiose viešas paslaugas, laikomasi privalomų sveikatos tikrinimų galimais užkrečiamosios ligos atvejais, Valstybinė darbo inspekcija (VDI)...

Dezinfekciniai skysčiai gali sutrikdyti sveikatą: chemikas pataria, kokių medžiagų vengti
Paviršiams dezinfekuoti skirtas skystis neturėtų būti naudojamas ant rankų, taip pat svarbu atidžiai perskaityti informaciją dezinfekcinio skysčio etiketėje, pataria chemikas. Priešingu atveju galima nudeginti odą, pažeisti akis, kvėpavimo takus, sukelti alergines reakcijas, apsinuodyti ar net...

„Mano tikslas yra ne vien padėti, bet ir suteikti gyvenimo džiaugsmą, įžiebti norą gyventi...“ – Vilma Ražanienė apie nepakartojamas gyvenimo patirtis
„Didžiausią gyvenimo išbandymą patyriau būdama 36 metų, – pasakoja maltiečių savanorė Vilma Ražanienė. – Mano vyras tada statybose gavo labai sunkią traumą – kasant žemę jį užgriuvo akmenų ir betono luitų kupinos žemės sluoksnis... Vyrui lūžo dubens kaulai, jis patyrė...

Svarbu nepražiopsoti: kodėl pasiskiepyti nuo erkinio encefalito reiktų prieš atšylant orams?
Lietuvoje šylant orams bunda gamta, o su ja – ir pavojingas infekcines ligas nešiojančios erkės, aktyviausios šiltuoju metų laiku: nuo pirmojo sniego nutirpimo iki paskutiniųjų šiltų rudens dienų. Gydytojai ir draudikai pažymi, kad pirmieji erkinio encefalito užsikrėtimo atvejai...

Dr. R. Petereit: kas penktas šalies gyventojas serga nealkoholine kepenų suriebėjimo liga
Ne kiekvienas žino, kad kepenys yra stambiausia virškinimo liauka, atliekanti daugybę gyvybiškai būtinų funkcijų, ir apskritai didžiausias organas, sveriantis pusantro kilogramo. Pasak medikų, dažnas prisimena turintis šį organą tik jau susirgus kepenų ligomis.

Vis daugiau gyventojų išreiškia pritarimą organų donorystei
Didėja žmonių, suprantančių donorystės svarbą, gretos – tai liudija augantys skaičiai. Regimas ryškus sutikimų Donoro kortelei gauti augimas, visuomenės susidomėjimą organų donoryste bei transplantacija liudija ir sparčiai besiplečiantis skaitytojų bei sekėjų ratas.

Vakcinų atsargas vėl ištuštinęs Kaunas skelbia antrą „šaukimą“ visiems miesto senjorams
Didžiausias šalyje vakcinavimo centras Kaune antrą kartą priverstas daryti pauzę. Kaip ir praėjusią savaitę, visa miestui skirta vakcinų siunta pilnai išnaudota vos per 5 dienas, todėl iki antradienio numatomas štilis. Po savaitgalio laukiama atvykstant naujos „Pfizer-BioNTech“ skiepų...

Prezidentas: „Savanorystė yra aukščiausia pilietiškumo išraiška sprendžiant vienišumo problemą“
Karantinui stipriai apribojus visuomeninį gyvenimą ir atsiradus neišvengiamam atstumui, visuomenėje išryškėjo sparčiai auganti vienišumo problema. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir ponia Diana Nausėdienė su jaunųjų maltiečių iniciatyvos „Jungiant kartas“ dalyviais...

Kovos su vėžiu komiteto EP narys prof. L. Mažylis apie ligos registrus: „Būtini pokyčiai duomenų apsaugai“
Balandžio 15 dieną vykusiame Specialiojo kovos su vėžiu komiteto Europos Parlamente (EP) posėdyje buvo aptariama vėžio ligos registrų ir duomenų dalijimosi situacija Europos Sąjungoje ir ateities perspektyvos.

Nuolatinis karantino palydovas – akių sausumas
Karantino metu daugelis iš mūsų buvo priversti dirbti ir mokytis iš namų, gyvą bendravimą išmainyti į pokalbius vaizdo skambučiais. Kauno „Kardiolitos klinikų“ Akių ligų centro gydytojos oftalmologės Ritos Žilienės teigimu, gyvenimo pokyčiai netruko palikti pėdsaką mūsų visų sveikatai...

kspertų raginimai vartoti vitaminą D atsispindi ir vaistinėje – įsigyjama dvigubai daugiau
Šalies gydytojai ekspertai ragina valdžios atstovus atkreipti dėmesį į vitaminą D, kaip Covid-19 infekcijos pasekmes švelninančią priemonę. „Eurovaistinės“ farmacijos specialistai antrina ir pastebi, kad kovą susidomėjimas vitaminu D išaugo daugiau nei dvigubai lyginant su pernai metais.

Po pagalbinio apvaisinimo procedūros – dviguba šeimos laimė
Kas penkta šešta pora patiria vaisingumo problemų. Vieniems tai – šalta nieko nereiškianti statistika, kitiems – skausmingas ir neišpildytas troškimas glausti prie krūtinės savo vaiką. Tačiau situaciją keičia daugiau nei prieš 4 metus įsigaliojęs Pagalbinio apavaisinimo įstatymas,...

Baimę dėl gastroenterologinių tyrimų mažina moderni įranga ir galimybė nejusti diskomforto
Gastroenterologiniai tyrimai tiek apie juos girdėjusiems, tiek juos patyrusiems pacientams kelia ne pačių maloniausių asociacijų. Tačiau šie tyrimai yra itin efektyvūs ir padeda diagnozuoti pavojingas ligas, todėl dažnai nėra išvengiami. Šiaulių „Kardiolitos klinikų“...

Simptomas, kurį aštrina stresas: kas yra tinitas ir kaip su juo kovoti?
Jei be jokio išorinio stimulo ausyse ar galvoje girdite tam tikros formos ūžesį, tuomet priklausote maždaug 20 proc. planetos žmonių, kurie bent kartą gyvenime susiduria su bene dažniausiu klausos sistemos sutrikimu – paslaptinguoju tinitu. Klausos specialistės patvirtina, kad jo atsiradimo...

Gydytojai ragina valstybę išnaudoti vitamino D skydą kovoje su pandemija
Sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, Lietuvos Respublikos Vyriausybę, Seimo narius ir kitas susijusias valstybės institucijas pasiekė Lietuvos medikų laiškas, kuriuo apie 100 specialistų ragina ministeriją ir Vyriausybę atkreipti dėmesį į vitaminą D kaip prevencijos priemonę Lietuvoje...

Antra „Vaxzevria“ vakcinos dozė gali būti skiriama anksčiau nei po 12 savaičių
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena savivaldybėms ir skiepijančioms įstaigoms, kad skiepijant vakcina nuo koronaviruso „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) rekomenduojama daryti 12 savaičių pertrauką tarp pirmos ir antros vakcinos dozės. Tačiau, atsižvelgiant į...

Parengta tvarka dėl savikontrolei skirtų COVID-19 testų įsigijimo
Savikontrolei skirti greitieji antigeno testai nuo šiol bus prieinami visiems šalies gyventojams įvairiose prekybos vietose – testą bus galima atlikti bet kuriuo metu ir pasitikrinti, ar nesergama koronaviruso infekcija. Greitieji antigeno testai pagerins testavimo prieinamumą ir suteiks...

Apsauga nuo virusinių ligų: kokius sveikatos rodiklius ir savo pojūčius turime stebėti?
Po žiemos žmogaus organizmas dažnai išsenka ir susilpnėja jo imuninė sistema. Šeimos gydytojos Erikos Pavlovskajos teigimu, taip nutinka dėl sumažėjusio fizinio aktyvumo, kuris stiprina organizmą, mažina streso lygį, gerina kraujotaką, nuotaiką. Taip pat dėl sumažėjusio buvimo gryname ore, saulės...

Vaistininkai pataria: pleistriukus nešiokitės kaip raktus nuo namų
Pavasarį daugiau sportuojame, važinėjamės dviračiais, bėgiojame, dirbame lauko darbus, todėl kur kas dažniau ir susižeidžiame. Nubrozdinimai, paviršinės žaizdelės – šiltuoju metu ypač dažnos. „Eurovaistinės“ specialistai sako, kad su savimi turėdami pleistrų, būsime tikri, kad...

Kaip vartoti antibiotikus, kad šie mums padėtų, o ne kenktų?
Antibiotikai – vaistai, o ne panacėja nuo visų ligų. Kartais tuo klaidingai įtikėję žmonės antibiotikais griebiasi gydyti virusines ligas, taip sau darydami didelę žalą. Garliavos „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Rasa Tarasevičienė pabrėžia, kad norint viso to išvengti būtina...