Gudručio vaistinė

Mitybos specialistas: pridėtinio cukraus vartojimo pasekmės gali užklupti netikėtai

Vis daugiau atliekamų mokslinių tyrimų patvirtina, kad pridėtinis cukrus daro neigiamą įtaką žmogaus organizmui. Natūralaus gėrimo be dirbtinių priedų „Barley Bros“ gamintojų užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad kaip dažniausią pridėtinio cukraus vartojimo pasekmę lietuviai įvardija antsvorį ir nutukimą. Tačiau pasak mitybos specialisto Artūro Sujetos, būtina atsiminti, jog pridėtinis cukrus gali sukelti ir daug rimtesnių sveikatos problemų.

Gėrimo iš miežių „Barley Bros“ gamintojų užsakymu atlikta visuomenės apklausa atskleidžia, kad daugiausiai lietuvių (41%) mano, jog dažniausiai pridėtinio cukraus sukelta problema yra antsvoris ir nutukimas. Kitos dažnos pridėtinio cukraus sukeliamos problemos, respondentų nuomone, yra širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai bei ligos (24%), diabetas (14%), dantų ėduonis ir gedimai (10%) bei išsivysčiusi priklausomybė saldumynams (10%).

Pridėtinis cukrus sukelia ne tik antsvorį

Pasak mitybos specialisto A. Sujetos, lietuviai dėl įvardijamų problemų neklysta, tačiau už pridėtinio cukraus slepiasi ir daugiau sveikatos problemų.

„Pridėtinio cukraus vartojimo žala gali būti nejuntama ilgus metus, bet ilgainiui gali užklupti nelauktos pasekmės. Tiesa, kad pridėtinis cukrus smarkiai prisideda prie masinio lietuvių nutukimo ir susirgimų lėtinėmis infekcinėmis ligomis. Viena iš tokių ligų yra antrojo tipo cukrinis diabetas, kuriuo suserga vis daugiau jaunų žmonių. Tačiau kartais taip pat išsivysto kitos lėtinės ligos, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, sutrinka virškinimo veikla. Šis maisto priedas siejamas su imuniteto silpnėjimu, sąnarių problemomis, blogojo cholesterolio gamyba, jis kenkia nervinei sistema ir netgi padidina tikimybę susirgti onkologinėmis ligomis. Žinoma, sveikatos problemos yra kompleksinės – gyvensena, judėjimo stoka, amžius, lytis, darbovietė, visi šie dalykai gali daryti poveikį sveikatai. Tačiau ypatingai siūlau atkreipti dėmesį į tai, ką valgome“, – kalba mitybos specialistas.

Natūralus cukrus skiriasi nuo pridėtinio

Daugelyje organizmui naudingų maisto produktų, pavyzdžiui, pieno produktuose, daržovėse, vaisiuose, yra natūralaus cukraus. Žmonėms svarbu įtraukti tokius maisto produktus į savo mitybą, nes jie aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis. Šiuolaikinės maisto pramonės problema – pridėtinis cukrus, kuris įeina į daugelio žmonių mėgstamų maisto gaminių ir gėrimų sudėtį.

Valgydami vaisius ir daržoves kartu su natūraliu cukrumi suvalgome ir daug skaidulų, kurios stipriai veikia žmogaus metabolizmą. Skaidulos padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą, todėl natūralus cukrus nepatenka į kepenis taip greitai kaip pridėtinis. Tuo tarpu valgant pridėtinį cukrų, jo įsisavinimo proceso niekas nereguliuoja, todėl jis labai greit virsta riebalais.

Skirtingai nuo maisto, kuriame natūraliai randama cukraus, maisto produktai ir gėrimai, kurių sudėtyje yra pridėtinio cukraus, žmogui yra žalingi. Toks maistas taip pat laikomas prastu energijos šaltiniu – energija, kurią suteikia pridėtinis cukrus itin greit išeikvojama. Dėl to būtina atsiminti, kad produktų su pridėtiniu cukrumi vartojant per daug, laikui bėgant gali kilti ne tik bėdų su svoriu ar dantimis, bet ir labai rimtų sveikatos problemų.

Reprezentatyvų Lietuvos gyventojų tyrimą „Barley Bros“ gamintojų užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Sprinter tyrimai“. Tyrimas vykdytas 2019 metų birželio mėnesį. Iš viso apklausti 1014 18–65 metų amžiaus respondentai.

 

TAIP PAT SKAITYKITE