REXSAN

Maisto ekspertė pasakoja apie sviestą: ne viskas, ką girdėtoje, yra tiesa

Sviestas yra vienas iš seniausiai vartojamų pieno produktų, o pirmieji duomenys apie jo gamybą ir vartojimą buvo rasti dar prieš kelis tūkstančius metų prieš mūsų erą. Šiandien sviestas jau neatsiejamas nuo daugybės kepinių ir yra vienas pagrindinių įvairių patiekalų ingredientų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad tiek anksčiau, tiek dabar sviestas buvo valgomas tiesiog su duona, todėl primena, kaip galima jį pasitobulinti bei pasigaminti gurmanišką sviestą pusryčių ar net švenčių stalui.

Lengvai suteikia sotumo jausmą

V. Juodkazienės teigimu, kai labiausiai lietuvių nuo seno mėgstami pusryčių patiekalai košė ir sumuštiniai yra pagardinti sviestu, jie gali suteikti daugiau energijos dienos pradžiai bei papildyti organizmą lengvai įsisavinamais sveikais riebalais ir vitaminais.

„Sviestas suteikia maistui juslines savybes – skonį, kvapą, o dėl savo maistingumo – ir ilgesnį sotumo jausmą. Tiesa, pastaruoju metu, vyraujant sveikos mitybos tendencijoms, dažnas lietuvis į savo valgiaraštį sviesto stengiasi neįtraukti ir mano, jog šis produktas yra kenksmingas sveikatai“, – sako maisto ekspertė.

Vis tik, anot V. Juodkazienės, tai nėra tiesa, kadangi natūralus sviestas ne tik naudingas sveikatai, bet ir yra nuostabaus skonio – pagardina daugelį patiekalų bei puikiai tinka gaminant tokius patiekalus kaip rizotas, keptos daržovės ar net įvairiausi desertai.

Maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, renkantis šį produktą rekomenduojama atsižvelgti į riebumą, o geriausiai, anot jos, vertinamas 80 proc. riebumo sviestas.

„Sviestas vis tik yra riebalas, todėl jo mėgėjams dera nepamiršti saiko. Patarčiau naudoti gyvulinės kilmės sviestą, kuris yra pagamintas iš natūralaus, naminio pieno. Toks sviestas turi sočiųjų riebalų, kurie yra naudingi žmogaus organizmui. Be to, gyvulinės kilmės produktuose šie riebalai atsiranda savaime, todėl juos vartoti yra naudinga. Perkant sviestą reikia atidžiai skaityti sudėtį ir pasirinkti labiausiai sau tinkantį variantą“, – sako A. Matulevičiūtė.

Nepralenkiamas – klasikinis sviestas

Tuo metu prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad lietuvių pirkinių krepšelyje dažniausiai pastebimas klasikinis sviestas.

„Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse pirkėjai gali rasti tiek tradicinio karvių pieno, tiek ožkų ir buivolių pieno sviesto. Pastarasis yra žinomas kaip tradicinis įvairių Italijos regionų produktas, kuris pasižymi intensyviu skoniu bei yra puikus produktas pusryčių ar priešpiečių stalui. Nors stebime įdomesnių sviesto rūšių populiarumą bei didėjančią paklausą, tačiau lietuviai vis tiek dažniausiai renkasi tradicinį sviestą. Tiesa, augant sveikos mitybos paklausai, koreguojame ir savo asortimentą – į jį  įtraukėme augalinių tepiųjų riebalų, ekologišką bei lydytą (ghi) sviestus, kurie greitu metu gali pakeisti klasikinį sviestą“, – atskleidžia I. Baltrušaitienė.

A. Matulevičiūtė antrina sakydama, jog kartais sviestą vertėtų pakeisti augalinių riebalų mišiniais, kurie neturi jokių priedų bei būna pagaminti iš augalinių aliejų, geriausia – rapsų.

„Hidrinti riebalai, kurie gaunami kaitinant augalinį aliejų tam tikroje temperatūroje, kelia didžiausią žalą žmogaus sveikatai, todėl reikėtų rinktis tokius produktus, kuriuose jų nebūtų. Taip pat sviestą galima gamintis namuose – tą daryti iš riebios pieno grietinėlės, kartu įdėti įvairių žolelių. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar žmogus toleruoja pieno produktus. Pavyzdžiui, ožkų ir avių pienas neturi laktozės, todėl iš šio pieno pagamintas sviestas bus tinkamas platesnei auditorijai“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Pipirinis sviestas

Reikės:

  • 400 g sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. pipirų;
  • 2 arbat. šaukšt. maltų raudonųjų paprikų miltelių;
  • 6 lašų tabasko padažo.

Gaminimas:

Sviestą palikite kambario temperatūroje apie valandą laiko tam, kad jis suminkštėtų. Praėjus šiam laikui, pasiimkite dubenį ir jame mediniu šaukštu išsukite sviestą iki baltumo. Tuomet įmaišykite pipirų mišinį ir paprikos miltelius bei įlašinkite tabasko padažą. Viską gerai išsukite taip, kad priedai pasiskirstytų tolygiai. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimą sviesto struktūrą, įdėkite ją į foliją ar maistinę plėvelę, suvyniokite ir dėkite šaldytuvą.

Naminis migdolų sviestas

Reikės:

  • 400–450 g migdolų;
  • 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

Migdolus šiek tiek apskrudinkite orkaitėje ir tuomet juos sudėkite į virtuvinį kombainą. Trinkite apie 10 – 15 minučių ir kas kelias minutes sustabdykite kombainą nugramdydami riešutų masę. Riešutus trinkite kartu su šaukšteliu kokosu aliejaus ir žiupsneliu druskos. Po maždaug 15 minučių migdolai turi išskirti savo aliejų ir masė taps skysta. Po to kai ji suskystėja, riešutus patrinkite dar kelias minutes – tuomet sviestas taps kreminės tekstūros. Gautą masę laikykite šaldytuve – geriausia migdolų sviestą suvartoti per mėnesį.

Sviestas su žolelėmis

Reikės:

  • 400 g sviesto ;
  • 150–200 g mėgstamų žalumynų (bazilikų, krapų, čiobrelių, petražolių ir pan.);
  • 2 skiltelių česnako;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas:

Žoleles susmulkinkite ir sumaišykite su kambario temperatūros sviestu. Tuomet berkite žiupsnelį druskos ir pipirų, smulkiai kapoto česnako ir viską gerai išmaišykite. Sviestą sukrėskite ant kepimo popieriaus, susukite suformuojant cilindrą, o popieriaus kraštelius suriškite. Sviestą padėkite į šaldytuvą, atšaldykite ir mėgaukitės.

Gurmaniškas sviestas su alyvuogėmis

Reikės:

  • 200 g sviesto ;
  • 2 arbat. š. smulkiai kapotų petražolių;
  • 10 vnt. žaliųjų alyvuogių be kauliukų;
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas:

Į nedidelį dubenėlį suberkite visus sviestui pagaminti reikalingus ingredientus ir juos išsukite. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimą sviesto struktūrą, įdėkite ją į foliją ar maistinę plėvelę, suvyniokite ir dėkite šaldytuvą. Skanaus!

Kokosų sviestas

Reikės:

  • 300 g kokosų drožlių;
  • 2 valg. šaukšt. mėgstamo aliejaus.

Gaminimas:

Kokosų drožles supilkite į virtuvinį kombainą arba trintuvę ir sumalkite. Kartkartėmis nuvalykite nuo sienelių kokosų drožlių masę ir maždaug po 15 minučių, kuomet masė pradės skystėti, pilkite aliejų. Viską sukite tol, kol masė taps tolygi. Tuomet sviestą supilkite į norimą indą ir laikykite kambario temperatūroje, jei norite kreminės konsistencijos arba šaldytuve, jeigu norite tvirtos konsistencijos.

Skanaus!

 

 

TAIP PAT SKAITYKITE