Biorythm

„Lieknėjimo akademija“ pataria: pusryčius suvalgyk pats

„Pusryčius suvalgyk pats! Pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui“ – sako liaudies išmintis. Deja, šiuolaikiniame pasaulyje neretai viskas išeina atvirkščiai, skubėdami į darbus arba manydami, kad pusryčių nevalgymas padės sulieknėti jų atsisakome. O veltui…

Pusryčiauti verta!

„Dienos metu jausitės energingesni, jei nepraleisite pusryčių, kalorijos, kurias gauname pusryčiaudami padeda mums būti žvalesniais visą dieną ir likusiu dienos metu mes mažiau jaučiame alkį“, – kalbėjo „Lieknėjimo akademijos“ vadovė Lina Smaidrytė.

Vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad atsisakius pusryčių galima numesti kelis nereikalingus kilogramus. Tačiau yra atvirkščiai: nesuvalgius maisto ryte dieną užkandžiaujame nesveiku maistu (bandelėmis, saldainiais), kyla pavojus, kad vakare persivalgysite. Tuo tarpu papusryčiavusiems žmonėms daug lengviau dieną kontroliuoti alkį.

Tyrimais nustatyta, kad žmonės, atsisakantys pusryčių. yra mažiau atsparūs stresui, jie dažniau būna dirglūs ir kamuojami depresijos. Išsiaiškinta, kad žmonių, kurie išeina iš namų nepusryčiavę, kraujyje palaipsniui padidėja cholesterolio kiekis. Dėl to atsiranda širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Kiti tyrimai rodo, kad žmonių, kurie pusryčius suvalgo, yra geresnė atmintis, jie geriau sukaupia dėmesį negu tie, kurie linkę atsisakyti pusryčių.

Įdealūs pusryčiai

„Lieknėjimo akademijos“ mitybos specialistai pataria pusryčiams rinktis angliavandeninį maistą.

„Jei ryte organizmas negauna sotaus angliavandeninio maisto, tuomet dieną jis pereina į energijos taupymo režimą. Todėl žmogus neturi tiek energijos ir jėgų dienos veiklai, kiek jisai turėtų pavalgęs tinkamus pusryčius. Šiuo atveju vakare būna daug sunkiau sukontroliuoti savo apetitą, dažniausiai persivalgoma ir daug sunkiau krenta svoris“, – pasakojo „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas Tomas Lenartas.

Pusryčių karalienė košė. Pusryčiams tinka dauguma košių, tačiau jei norite lieknėti, geriausiai rinktis košes, kuriose nėra gliuteno, tai grikiai, natūralūs (gelsvi) ryžiai, lešiai, soros, avinžirniai.  
Dar vienas mokslininkų tyrimas nustatė, kad žmonės, reguliariai valgantys košes, yra lieknesni už tuos, kurie renkasi sumuštinius ar kitus sausus produktus pusryčiams. Taip pat valgant košę gauname daugiau naudingų medžiagų ir būname sveikesni.

Skubantiems – kokteiliai vietoj pusryčių. Tiems, kurie negali pusryčių gamybai skirti laiko puiki išeitis – kokteilis. Plaktuve galima sumaišyti sultingų daržovių, vaisių ar uogų. Pusė litro tokio kokteilio užtikrins sotumo jausmą iki pietų ir didelį kiekį mums reikalingų vitaminų.

Įvairovei – salotos. Pusryčiams galima rinktis ir įvairias salotas ar tai būtų daržovės, ar vaisiai, svarbiausia, kad tik be majonezo ar grietinės. Salotas galima pasiskaninti pora šaukštų natūralaus šalto spaudimo nerafinuoto aliejaus. Idealus variantas linų sėmenų aliejus jame gausu Omega3 rūgščių ir kt. naudingų elementų. Taip pat ant salotų galima išsispausti citriną.

TAIP PAT SKAITYKITE