Sausio 22d. Penktadienis

Košė nenuobodžiai – 3 netikėti ir maistingi receptai košės dienai

Spalio 10d.
Košė nenuobodžiai – 3 netikėti ir maistingi receptai košės dienai

Pasaulyje minint košės dieną, vis garsiau kalbama apie šio universalaus patiekalo atgimimą – tiek socialiniuose tinkluose, tiek madinguose restoranuose, tiek ir kiekvienoje virtuvėje. Tačiau košės samprata iš esmės pasikeitė – nuobodžią pilką masę pakeitė įvairiausi ingredientai, skoniai, spalvos ir tekstūros, kurios iškėlė košę tarp populiariausių pusryčių patiekalų. Tad kaip pasigaminti košę nenuobodžiai ir kokią rinktis?

Skirtingai nuo daugelio kitų populiarėjančių maisto produktų, košė nėra trumpalaikė mada – tai visos žmonijos mitybos pagrindas, būdingas įvairioms kultūroms. Šiandien ji iš naujo populiarėja dėl to, kad yra lengvai pagaminama ir nebrangi. Be to košė yra tinkama daugeliui: gali būti ir veganiška, jeigu naudojamas augalinis pienas, arba be glitimo, jeigu pasirenkamos tinkamos avižos.

Kaip išsirinkti ir su kuo ruošti?

Svarbiausia gaminant maistingą avižinės košės dubenį atsižvelgti į pagrindinio ingrediento – avižų – kokybę.

„Lietuvoje šiuo klausimu mums pasisekė, nes nuo seno yra žinoma, kad vieni geriausių avižų grūdų yra kilę iš Skandinavijos ir Baltijos šalių. Čia augančios avižos yra aukštesnės maistinės vertės ir kokybės. Tai galima pamatyti ir plika akimi – kokybiški dribsniai yra vizualiai vienodo dydžio, formos ir spalvos. Pakuotėje neturėtų būti jokių papildomų priedų, pavyzdžiui, avižų grūdų lukštų. Beje, paprastai košėms renkamės avižų dribsnius, tačiau jų kokybė nesiskiria ir nuo įprastų pilno grūdo avižų“, – teigia „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė.

Tačiau net ir pasirinkus avižas kaip košės pagrindą, toliau galima eksperimentuoti su skirtingais skoniais. Tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė neseniai ėmėsi košės valgymo iššūkio ir tikina, kad  jis padėjo atrasti košę iš naujo.

„Šiandien mes ieškome natūralumo, paprastumo, kurį galime sukurti iš ingredientų, randamų mūsų virtuvės spintelėje. Kita vertus, paprasta – tai nebūtinai nuobodu. Košė yra pagrindas improvizacijai – tai tarsi drobė, ant kurios galima kurti visus įmanomus skonius ir jų derinius. Nors anksčiau nebuvau didelė košės mėgėja, sugalvojau sau mesti iššūkį ir visą rugsėjo mėnesį, kiekvieną dieną, valgyti tik šį patiekalą pusryčiams. Tai iš esmės pakeitė mano požiūrį į košes“, – tikina tinklaraščio autorė.

Štai „Instagram“ socialiniame tinkle grotažyme „avižos“ (#oats) pažymėtų nuotraukų jau bene trys milijonai. Jose puikuojasi nuostabūs košės dubenėliai, papuošti spalvingais, gražiai supjaustytais vaisiais, žemės riešutų sviestu ar šokolado gabalėliais. Tačiau G. Žutautaitė tikina, kad gardžios ir įdomios košės – nebūtinai tik išdailintų „Instagram“ profilių kuriamas turinys, ją galima susikurti ir savo namuose.

3 košės nenuobodžiai receptai

„Kai paskelbiau apie mėnesio košės iššūkį, atsiliepė nemažai žmonių, kurie patys visai neseniai atrado košę ir šiuo atradimu negali atsidžiaugti. Vėliau sulaukiau žinučių, kad mano spalvingi, netikėti receptai įkvėpė ir kitus išbandyti netradicinius skonius. Tikiuosi, kad šios idėjos padės pagaminti košę nenuobodžiai ir iš naujo atrasti šį klasikinį pusryčių patiekalą“, – sako tinklaraštininkė.

Žutautaitė dalinasi kartu su „Malsena“ sukurtais košės receptais, kuriuos galite išbandyti tarptautinės košės dienos proga arba tingiems ir ilgiems savaitgalio pusryčiams.

Moliūgų pyrago košė

„Šiuo metu man labiausiai košėje patinka rudeninė skonių paletė, kurią suteikia tokie prieskoniai kaip cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, kardamonas ir muskatas. Tai tarsi fantastiška rudeniško pyrago ar imbierinio sausainio imitacija košės formatu. O kartu priderinus dar ir moliūgą, konsistencija tampa sodresnė, švelnesnė“, – pasakoja G. Žutautaitė.

Ingredientai 1 porcijai: 50 g avižinių dribsnių, 1-2 v. š. moliūgų tyrės, 100-150 ml. migdolų pieno, žiupsnelio kvapniųjų pipirų, 1/3 a. š. cinamono, žiupsnelio muskato, malto gvazdikėlio, imbiero miltelių, druskos, vanilės esencijos, 1 v. š. klevų sirupo. Pagražinimui: pekano riešutų arba pistacijų, gliaudytų moliūgų sėklų.

Puode įkaitinkite migdolų pieną. Jam užvirus suberkite avižinius dribsnius. Po 3 minučių virimo, į verdančią košę sudėkite moliūgų tyrę ir visus prieskonius. Košę gerai išmaišykite ir leiskite dar kelias minutes pavirti. Serviruokite su mėgstamais riešutais, moliūgų sėklomis, apšlakstykite klevų sirupu.

Sūri avižinė košė su be lukšto virtu kiaušiniu

„Kaip supratau per savo košės iššūkį, labai daug žmonių prisibijo sūrių košių. Atrodo neįprasta į jas pilti, pavyzdžiui, sultinį. Todėl išsikėliau siekį – išpopuliarinti sūrią košę su kiaušiniu, nes man pačiai ji buvo laimėtoja“, – teigia tinklaraščio autorė.

Ingredientai 1 porcijai:50 g avižinių dribsnių, 100-150 ml vandens, ketvirtadalio mėgstamo sultinio kubelio, saujos mažųjų špinatų, 3-4 pievagrybių, gabalėlio sviesto kepimui, pusės avokado, fetos sūrio, sezamų sėklų, mėgstamų daigų.

Nedideliame puode įkaitinkite vandenį kiaušinio virimui, o tuo metu pasiruoškite daržoves. Pievagrybius supjaustykite, pakepinkite įkaitintoje keptuvėje su sviestu ir druska. Supjaustykite pusę avokado, nuplaukite špinatus. Kitame puode įkaitinkite mėgstamą sultinį. Jam užvirus suberkite avižinius dribsnius, košę virkite 5 minutes.

Kol verda košė, paruoškite be lukšto virtą kiaušinį. Kiaušinį įmuškite į nedidelį dubenėlį ar puodelį. Vanduo puode turi vos virti ir beveik neburbuliuoti. Išsukite vandenį šaukštu taip, kad susidarytų nedidelis sūkurys, o į jo vidurį „įleiskite“ kiaušinį. Virkite lygiai 3 minutes.

Kiaušiniui išvirus, jį atsargiai išimkite iš vandens ir padėkite ant popierinio ar medžiaginio rankšluosčio, kad apdžiūtų. Serviruokite: į dubenėlį dėkite išvirtą košę, keptus pievagrybius, avokadą, špinatus, ant viršaus – be lukšto virtą kiaušinį ir daigus. Viską barstykite fetos sūriu ir sezamo sėklomis.

Bananinė–šokoladinė košė

„Daugelio žmonių mėgstamiausia košės versija – su bananais ir riešutų sviestu. Tačiau aš savo recepte ją dar pagardinau kakava, o bananus karamelizavau. Tai suteikė ypatingo skonio“, – sako „Pusryčiams“ autorė.

Ingredientai 1 porcijai: 50 g avižinių dribsnių, 100-150 ml migdolų pieno, 1 a. š. tamsios kakavos, 2 bananų, 1 v. š. riešutų sviesto, gabalėlio sviesto, klevų sirupo, kelių gabalėlių juodojo šokolado, stambių kokoso drožlių, žiupsnelio stambios druskos.

Puode įkaitinkite migdolų pieną. Jam užvirus, suberkite avižinius dribsnius. Iškart įberkite šaukštelį tamsios kakavos ir suberkite dribsnius. Kol košė verda, paruoškite bananus. Vieną sutrinkite, kitą – perpjaukite išilgai pusiau.

Trintą bananą įmaišykite į verdančią košę, o antrąjį bananą paruoškite kepimui. Tam įkaitinkite keptuvę su gabalėliu sviesto. Perpjauta puse žemyn dėkite bananą, į keptuvę įpilkite arbatinį šaukštelį klevų sirupo. Atidžiai stebėkite bananą, kad gražiai paruduotų, bet neperkeptų.

Bananui iškepus ir košei išvirus, serviruokite. Košę pagardinkite riešutų sviestu, juodojo šokolado gabalėliais, kokoso drožlėmis arba kubeliais, trūkstant saldumo – šlakstykite klevų sirupu. Viską užbaikite pabarstydami stambia druska.

 

Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus

Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus

Sausio 18d.

Karantino laikotarpiu dauguma žmonių sportuoja ir mankštinasi gryname ore. Specialistai pataria, kokių saugumo priemonių būtina imtis, kad atšalus orams sportas gamtoje nepakenktų kūnui.


Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Sausio 18d.

„Šaltojo sezono metu daugelis skundžiasi veido odos išsausėjimu – dehidratacija, sudirgimu, paraudimu, dilgčiojimu, pleiskanojimu ir pan. Todėl pagrindinė užduotis žiemą – apsaugoti odą nuo šių nemalonių problemų ir kitų neigiamų išorės faktorių“, - teigia kosmetologė ir...


Atšalus orams tinkamai apsirenkime

Atšalus orams tinkamai apsirenkime

Sausio 18d.

Stipriai atšalus orams Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai rekomenduoja į lauką eiti tinkamai pasiruošus, svarbiausia – šiltai ir patogiai apsirengti. Pučiant stipriam vėjui, šalčio poveikis sustiprėja. Reikia pažymėti, kad nuo šalčio dažniausiai nukenčia kojos,...


NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina

NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina

Sausio 18d.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad dėl sąlyčio su COVID-19 užsikrėtusiuoju izoliuoti asmenys privalo laikytis izoliavimo taisyklių, su kuriomis jie supažindinami izoliavimo metu. Tai būtina, kad būtų užkirstas kelias infekcijos plitimui visuomenėje. Izoliacijos metu mokama...


Informacija apie sausio 17 dienos COVID-19 protrūkius

Informacija apie sausio 17 dienos COVID-19 protrūkius

Sausio 18d.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronaviruso (COVID-19) protrūkius.


Greitųjų antigenų testų konkurse varžosi 43 tiekėjai

Greitųjų antigenų testų konkurse varžosi 43 tiekėjai

Sausio 15d.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) praneša, jog vykdant greitųjų antigenų testų viešųjų pirkimų procedūras per CPO.LT, sausio 15 d. atplėšti tiekėjų pateiktų pasiūlymų vokai. Šiuo pirkimu bus sudaromos 3 sutartys dėl šių modernių ir visame pasaulyje naudojamų...


Žiemiškos sąlygos kelia pavojus darbo vietose

Žiemiškos sąlygos kelia pavojus darbo vietose

Sausio 15d.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atkreipia dėmesį, kad žiemiški orai darbo vietose gali sukurti papildomų pavojų. Žemą oro temperatūrą ypač aktualu įvertinti dirbantiesiems lauko sąlygomis. Elektros linijų tiesimo, krovimo, kelių, inžinerinių komunikacijų tiesimo ir remonto, miško kirtimo,...


Kodėl koronavirusas pavojingesnis nėščiosioms ir gimdyvėms?

Kodėl koronavirusas pavojingesnis nėščiosioms ir gimdyvėms?

Sausio 15d.

„Gimdymo metu labiausiai bijojau, kad per medikų dėvimus apsauginius kostiumus, kaukes, skydelius ir kas keturias valandas besikeičiančias pamainas neišgirsiu, ką man sako gydytojai ir nepadarysiu visko taip, kaip reikėtų“, – savo patirtimi dalinasi praėjusių metų gruodžio...


Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Sausio 15d.

Karantino metu daugelis prisiminė namų SPA – dažniau naudoja veido kaukes, daugiau laiko skiria odos atgaivinimui bei kitomis grožį puoselėjančiomis procedūromis. Tačiau jau įprastus ritualus pravartu paįvairinti ir iš turimų priemonių sukurti procedūras, kuriomis galima lepintis ne tik...


Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausio 15d.

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas. Visgi visuotinai sutariama, kad radikaliai keičiami įpročiai retai kada atneša norimą rezultatą,...


Onkologinė liga – ne metas badauti: gydytojai pataria, kaip maistu sustiprinti organizmą

Onkologinė liga – ne metas badauti: gydytojai pataria, kaip maistu sustiprinti organizmą

Sausio 15d.

Nors laikytis sveikos mitybos rekomendacijų derėtų kiekviename gyvenimo etape, jos dažnai prisimenamos tik susidūrus su sveikatos problemomis. Viena tokių – onkologiniai susirgimai, kuomet kartais kardinaliai keičiami mitybos įpročiai, vienų produktų atsisakoma, o kitų imama vartoti dažnai...


Pasitikėjimo linija – kviečiame pranešti apie vakcinavimo proceso pažeidimus

Pasitikėjimo linija – kviečiame pranešti apie vakcinavimo proceso pažeidimus

Sausio 15d.

Nuo šiol Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasitikėjimo linija bus galima pranešti dėl skiepijimo COVID-19 vakcina prioriteto eilės pažeidimo. Pranešti apie pažeidimus bus galima paskambinus numeriu 8 800 66 004, išklausius meniu ir paspaudus „1“.


Rizika užsikrėsti COVID-19 liga išlieka ir būnant lauke

Rizika užsikrėsti COVID-19 liga išlieka ir būnant lauke

Sausio 15d.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad nesilaikant saugaus atstumo, nedėvint tinkamos apsauginės veido kaukės, užsikrėsti koronavirusu (COVID-19 liga) galima ir būnant lauke, atvirose erdvėse.


Gamintojas laikinai mažina „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos pristatomą kiekį

Gamintojas laikinai mažina „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos pristatomą kiekį

Sausio 15d.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinų gamintojas vėlų ketvirtadienio vakarą informavo, kad artimiausias keturias savaites bus pristatyta mažiau vakcinų, nei planuota.


NVSC informuoja apie sausio 14 dienos COVID-19 protrūkius

NVSC informuoja apie sausio 14 dienos COVID-19 protrūkius

Sausio 15d.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronaviruso (COVID-19) protrūkius.


Visa informacija apie COVID-19 vakcinas – tinklalapyje Koronastop.lt

Visa informacija apie COVID-19 vakcinas – tinklalapyje Koronastop.lt

Sausio 15d.

Nuo šiol visą informaciją apie vakcinas nuo koronaviruso (COVID-19), skiepijimo procesą, prioritetus ir daromą pažangą vakcinuojant visuomenę galima rasti tinklalapio Koronastop.lt specialioje rubrikoje „Vakcina“.


Emocinės pagalbos linija 1809 jau gali kreiptis ir tėvai

Emocinės pagalbos linija 1809 jau gali kreiptis ir tėvai

Sausio 15d.

Šalyje įvedus griežtesnius karantino apribojimus, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį į psichologinę bei emocinę žmonių sveikatą. Nuo pavasario visi gyventojai gali kreiptis į emocinę pagalbos liniją 1809, kuri vienija paramą teikiančias linijas: Vilties liniją, Pagalbos...


Paveiktų šalių sąraše lieka Lichtenšteinas ir Šveicarija, galios tie patys atvykimo reikalavimai

Paveiktų šalių sąraše lieka Lichtenšteinas ir Šveicarija, galios tie patys atvykimo reikalavimai

Sausio 15d.

Šiuo metu galiojantis koronaviruso (COVID-19) infekcijos paveiktų šalių ir regionų sąrašas nėra keičiamas ir lieka galioti dar savaitę. Sąraše lieka Lichtenšteinas ir Šveicarija bei visos trečiosios šalys. Atvykstantys iš šių šalių arba per jas keliaujantys žmonės atvykę į Lietuvą privalo...


Visą gyvenimą du sūnus slauganti Irena: man sakė, kad tokie vaikai ilgai negyvena

Visą gyvenimą du sūnus slauganti Irena: man sakė, kad tokie vaikai ilgai negyvena

Sausio 14d.

Sunkia, spontaninių kraujavimų lydima liga serga abu šiaulietės Irenos sūnūs – 25 metų Tomas ir šį mėnesį 40 gimtadienį švenčiantis Domantas. Tiesa, kai vyresniajam sūnui buvo vos aštuoneri, moteris išgirdo verdiktą – jam gyventi liko maždaug savaitė. Šiandien tie žodžiai liko tik...


Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Sausio 14d.

Šių metų maisto tendencijos rodo, kad užkandžiai neapleidžia populiarumo pozicijų. O kad jie būtų sveikesni, būtina atsirinkti ne tik skanius, bet ir organizmui palankius produktus. Vienas iš pasirinkimų – šiuo metu itin pasaulyje išpopuliarėjusi meksikietiškos virtuvės karalienė gvakamolė....

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9