Sausio 23d. Šeštadienis

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai

Sausio 7d.
Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai

Nors didžiosios metų šventės oficialiai baigėsi, apie šventinį patiekalų maratoną mums vis dar primena namuose užsilikę maisto likučiai. Virtuvės spintelėje gulinti apdžiūvusi duona, šaldytuvo kampe pamirštos burokėlių salotos – daugelio šiandienos lietuvių kasdienybė. Tačiau neskubėkite šių produktų išmesti – nustebtumėte, kiek gardžių patiekalų galite pasidaryti iš šventinių maisto likučių, o ypač – sudžiūvusios duonos. Išbandykite keturis gardžius receptus, kurie padės ne tik sutaupyti, bet ir atrasti naujų skonių savo virtuvėje.

„Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius teigia, kad šiuo šventiniu laikotarpiu lietuviai dažniau rinkosi šviesią duoną – pirko daug ir didesnėmis pakuotėmis. Todėl tikėtina, kad šviesios duonos likučių iki pat šiandien rastumėme ne vienuose namuose.

Tačiau ekspertas kviečia jų neišmesti – šviesi duona nesudėtingai gali būti prikelta antram gyvenimui, o taip pat puikiai pasitarnauti ir kaip pagrindas kitiems maisto likučiams.

1. Amerikietiška klasika – keptas sūrio ir kumpio sumuštinis

Keptas sūrio sumuštinis (angl. grilled cheese sandwich) – ne kartą buvo įvardytas kaip populiariausias Amerikos sumuštinis. O svarbiausia, kad šiam patiekalui kuo puikiausiai tinka pastovėjusi ir apdžiūvusi duona, kurios nespėjote suvalgyti prie šventinio stalo.

„Jeigu vietoje šviežios duonos rinksitės kiek kietesnę, jūsų sumuštinis bus itin traškus. Ji sugers sviesto ir sūrio skonius bei tobulai apskrus, o kol bus šiltas – išliks minkštas viduje. Kepdami tokį sumuštinį venkite storų duonos riekių, nes jos sulaikys karštį ir neleis sūriui tolygiai išsilydyti. Taip pat venkite riekelių su didelėmis skylėmis, nes sūris per jas paprasčiausiai ištekės“, – sako T. Aleknavičius.

Jums reikės: 8 riekelių „Gardėsio“ batono su kefyru ir kalciu, 4 valgomųjų šaukštų majonezo, 4 valgomųjų šaukštų kambario temperatūros sviesto, 200 g mėgstamo kumpio, 400 g čederio sūrio.

  • Sumaišykite majonezą kartu su minkštu sviestu. Ištepkite gautu mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Įdėkite į keptuvę pusę turimų riekelių, išteptų mišiniu žemyn, ir tuo pat metu įjunkite viryklę ant vidutinės ugnies.
  • Ant duonos riekių, esančių keptuvėje, padalinkite tarkuotą sūrį, smulkintą kumpį, ant viršaus uždėkite antrą duonos riekę, ištepta puse į viršų. Kai viena pusė patampa auksinio-rudo atspalvio (tai turėtų užtrukti apie 5-7 min.), apverskite ir kepkite kitą pusę dar 3-5 min., sumažindami ugnį nuo vidutinės iki žemos. Kai abi pusės įgaus auksinį atspalvį, perkelkite sumuštinį į lėkštę.

2. Traškus šoninės ir kepto bri sūrio sumuštinis su karamelizuotais svogūnais

Jeigu norite išbandyti patobulintą kepto sūrio sumuštinį, papildykite jį išraiškingas bri sūrio ir karamelizuotų svogūnų skoniais. Tačiau rinkdamiesi priedus, atkreipkite dėmesį į jų drėgmę.

„Viena iš pagrindinių puikiai iškepto sumuštinio paslapčių yra drėgmės kontrolė, nes su ja lengva persistengti. Jei norite dėti į keptą sumuštinį vandeningų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, juos verčiau prieš tai apkepkite, taip išgarindami dalį drėgmės. Kitu atveju kaitinamos daržovės sumuštinyje išleis visus savo skysčius, sumuštinis permirks ir neapskrus. Todėl verčiau rinkitės svogūnus, pievagrybius, kuriuos pakepus didžioji dalis drėgmės išgaruoja“, – teigia T. Aleknavičius.

Jums reikės: 2 didelių supjaustytų svogūnų, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, ½ šaukštelio druskos, 2 v. š. rudojo cukraus, 2 v. š. raudonojo vyno acto, 8 riekelių batono su kefyru ir kalciu, 200 g traškiai iškeptos šoninės, 120 g bri sūrio griežinėliais, 100 g pievagrybių, 4 šaukštų kambario temperatūros sviesto.

  • Ant nedidelės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę ir troškinkite svogūnus alyvuogių aliejuje su druska iki minkštos konsistencijos ir auksinės spalvos. Kepimo pabaigoje įdėkite cukraus, įpilkite acto, pamaišykite ir išjungę kaitrą palikite karamelizuotis.
  • Pievagrybius susmulkinkite ir patroškinkite keptuvėje su lydytu sviestu, gardinkite druska ir pipirais.
  • Vieną duonos riekelių pusę ištepkite sviestu. Ant neišteptos sviestu pusės uždėkite svogūnų, pievagrybių, bri sūrio ir keptos šoninės. Užvožkite antrąją sviestu ištepta duonos riekele.
  • Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių vidutinėje temperatūroje ar specializuotoje sumuštinių keptuvėje, kol įgaus auksinį-rudą atspalvį, o bri sūris išsilydys. Patiekite iš karto.

3. Burokėlių ir ožkos sūrio sumuštinis

Sakoma, kad Skandinavijoje populiariausias atviras sumuštinis „Smørrebrød“ gimė kaip būdas, siekiant „utilizuoti“ maisto likučius. Silkės, rūkytos žuvies ar mėsos, bulvių, kiaušinių ar marinuotų daržovių likučiams toks sumuštinis – puiki drobė eksperimentams. Jame taip pat neretai atsiduria šiaurės šalyse itin populiarios burokėlių salotos (rödbetssallad), kurios turi gilias tradicijas ant skandinaviško Kalėdų stalo. Tad išbandykite šį sumuštinį, jeigu namuose vis dar turite burokėlių mišrainės likučių.

Jums reikės: 150 g burokėlių mišrainės arba virtų burokėlių su majonezu, 1 valgomojo šaukšto smulkintų krapų, 2 riekelių „Gardėsio“ batono su kefyru ir kalciu, nedidelės saujos gražgarsčių ar kitų salotų lapų, 40 g minkšto ožkos sūrio arba fetos, sutrupintos, 2 šaukštelių moliūgų sėklų.

  • Paskrudinkite duoną ir užtepkite burokėlių mišrainės.
  • Ant kiekvienos riekės uždėkite gražgarsčių, šiek tiek ožkos sūrio, krapų. Taip pat pabarstykite moliūgų sėklomis.

4. Sumuštinis su rūkyta skumbre

Turkai panašius sumuštinius vadina balik ekmek ir gardina juos ką tik kepta ir šviežiai pagauta žuvimi. Žymiausias Turkijos šefas Mehmetas Gürsas ant paskrudintos duonos tepa kreminę kepto česnako tyrę ir viską užbaigia rūkyta skumbre bei raudonųjų svogūnų ir pomidorų griežinėliais. Išbandykite lietuvišką tokio sumuštinio versiją su baltos mišrainės likučiais.

Jums reikės: 4 riekelių sumuštinių duonos su kefyru, 2 rūkytos skumbrės filė (nulupta oda, susmulkintos), 4 mažų virtų kiaušinių, 2 vidutinio dydžio virtų bulvių su odele, 3 šaukštų majonezo, 1 šaukšto garstyčių, 2 šaukštų svogūnų laiškų, kelių ridikėlių, krapų ir raudonojo svogūno garnyrui. Druskos ir pipirų, alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

  • Sumaišykite majonezą su garstyčiomis ir užtepkite ant paskrudintų duonos riekelių.
  • Supjaustykite šviežias bulves ir uždėkite jas ant sumuštinių. Taip pat uždėkite smulkintos skumbrės, kiaušinių ir ridikėlių.
  • Pabarstykite laiškiniais česnakais, papuoškite krapais ir raudonuoju svogūnu. Viską užbaikite druska ir pipirais ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei citrinos sultimis.

 

Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus

Sportas šaltame ore: kada organizmui kyla pavojus

Sausio 18d.

Karantino laikotarpiu dauguma žmonių sportuoja ir mankštinasi gryname ore. Specialistai pataria, kokių saugumo priemonių būtina imtis, kad atšalus orams sportas gamtoje nepakenktų kūnui.


Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Sausio 18d.

„Šaltojo sezono metu daugelis skundžiasi veido odos išsausėjimu – dehidratacija, sudirgimu, paraudimu, dilgčiojimu, pleiskanojimu ir pan. Todėl pagrindinė užduotis žiemą – apsaugoti odą nuo šių nemalonių problemų ir kitų neigiamų išorės faktorių“, - teigia kosmetologė ir...


Atšalus orams tinkamai apsirenkime

Atšalus orams tinkamai apsirenkime

Sausio 18d.

Stipriai atšalus orams Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai rekomenduoja į lauką eiti tinkamai pasiruošus, svarbiausia – šiltai ir patogiai apsirengti. Pučiant stipriam vėjui, šalčio poveikis sustiprėja. Reikia pažymėti, kad nuo šalčio dažniausiai nukenčia kojos,...


NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina

NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina

Sausio 18d.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad dėl sąlyčio su COVID-19 užsikrėtusiuoju izoliuoti asmenys privalo laikytis izoliavimo taisyklių, su kuriomis jie supažindinami izoliavimo metu. Tai būtina, kad būtų užkirstas kelias infekcijos plitimui visuomenėje. Izoliacijos metu mokama...


Informacija apie sausio 17 dienos COVID-19 protrūkius

Informacija apie sausio 17 dienos COVID-19 protrūkius

Sausio 18d.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronaviruso (COVID-19) protrūkius.


Greitųjų antigenų testų konkurse varžosi 43 tiekėjai

Greitųjų antigenų testų konkurse varžosi 43 tiekėjai

Sausio 15d.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) praneša, jog vykdant greitųjų antigenų testų viešųjų pirkimų procedūras per CPO.LT, sausio 15 d. atplėšti tiekėjų pateiktų pasiūlymų vokai. Šiuo pirkimu bus sudaromos 3 sutartys dėl šių modernių ir visame pasaulyje naudojamų...


Žiemiškos sąlygos kelia pavojus darbo vietose

Žiemiškos sąlygos kelia pavojus darbo vietose

Sausio 15d.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atkreipia dėmesį, kad žiemiški orai darbo vietose gali sukurti papildomų pavojų. Žemą oro temperatūrą ypač aktualu įvertinti dirbantiesiems lauko sąlygomis. Elektros linijų tiesimo, krovimo, kelių, inžinerinių komunikacijų tiesimo ir remonto, miško kirtimo,...


Kodėl koronavirusas pavojingesnis nėščiosioms ir gimdyvėms?

Kodėl koronavirusas pavojingesnis nėščiosioms ir gimdyvėms?

Sausio 15d.

„Gimdymo metu labiausiai bijojau, kad per medikų dėvimus apsauginius kostiumus, kaukes, skydelius ir kas keturias valandas besikeičiančias pamainas neišgirsiu, ką man sako gydytojai ir nepadarysiu visko taip, kaip reikėtų“, – savo patirtimi dalinasi praėjusių metų gruodžio...


Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Sausio 15d.

Karantino metu daugelis prisiminė namų SPA – dažniau naudoja veido kaukes, daugiau laiko skiria odos atgaivinimui bei kitomis grožį puoselėjančiomis procedūromis. Tačiau jau įprastus ritualus pravartu paįvairinti ir iš turimų priemonių sukurti procedūras, kuriomis galima lepintis ne tik...


Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausio 15d.

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas. Visgi visuotinai sutariama, kad radikaliai keičiami įpročiai retai kada atneša norimą rezultatą,...


Onkologinė liga – ne metas badauti: gydytojai pataria, kaip maistu sustiprinti organizmą

Onkologinė liga – ne metas badauti: gydytojai pataria, kaip maistu sustiprinti organizmą

Sausio 15d.

Nors laikytis sveikos mitybos rekomendacijų derėtų kiekviename gyvenimo etape, jos dažnai prisimenamos tik susidūrus su sveikatos problemomis. Viena tokių – onkologiniai susirgimai, kuomet kartais kardinaliai keičiami mitybos įpročiai, vienų produktų atsisakoma, o kitų imama vartoti dažnai...


Pasitikėjimo linija – kviečiame pranešti apie vakcinavimo proceso pažeidimus

Pasitikėjimo linija – kviečiame pranešti apie vakcinavimo proceso pažeidimus

Sausio 15d.

Nuo šiol Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasitikėjimo linija bus galima pranešti dėl skiepijimo COVID-19 vakcina prioriteto eilės pažeidimo. Pranešti apie pažeidimus bus galima paskambinus numeriu 8 800 66 004, išklausius meniu ir paspaudus „1“.


Rizika užsikrėsti COVID-19 liga išlieka ir būnant lauke

Rizika užsikrėsti COVID-19 liga išlieka ir būnant lauke

Sausio 15d.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad nesilaikant saugaus atstumo, nedėvint tinkamos apsauginės veido kaukės, užsikrėsti koronavirusu (COVID-19 liga) galima ir būnant lauke, atvirose erdvėse.


Gamintojas laikinai mažina „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos pristatomą kiekį

Gamintojas laikinai mažina „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos pristatomą kiekį

Sausio 15d.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinų gamintojas vėlų ketvirtadienio vakarą informavo, kad artimiausias keturias savaites bus pristatyta mažiau vakcinų, nei planuota.


NVSC informuoja apie sausio 14 dienos COVID-19 protrūkius

NVSC informuoja apie sausio 14 dienos COVID-19 protrūkius

Sausio 15d.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronaviruso (COVID-19) protrūkius.


Visa informacija apie COVID-19 vakcinas – tinklalapyje Koronastop.lt

Visa informacija apie COVID-19 vakcinas – tinklalapyje Koronastop.lt

Sausio 15d.

Nuo šiol visą informaciją apie vakcinas nuo koronaviruso (COVID-19), skiepijimo procesą, prioritetus ir daromą pažangą vakcinuojant visuomenę galima rasti tinklalapio Koronastop.lt specialioje rubrikoje „Vakcina“.


Emocinės pagalbos linija 1809 jau gali kreiptis ir tėvai

Emocinės pagalbos linija 1809 jau gali kreiptis ir tėvai

Sausio 15d.

Šalyje įvedus griežtesnius karantino apribojimus, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį į psichologinę bei emocinę žmonių sveikatą. Nuo pavasario visi gyventojai gali kreiptis į emocinę pagalbos liniją 1809, kuri vienija paramą teikiančias linijas: Vilties liniją, Pagalbos...


Paveiktų šalių sąraše lieka Lichtenšteinas ir Šveicarija, galios tie patys atvykimo reikalavimai

Paveiktų šalių sąraše lieka Lichtenšteinas ir Šveicarija, galios tie patys atvykimo reikalavimai

Sausio 15d.

Šiuo metu galiojantis koronaviruso (COVID-19) infekcijos paveiktų šalių ir regionų sąrašas nėra keičiamas ir lieka galioti dar savaitę. Sąraše lieka Lichtenšteinas ir Šveicarija bei visos trečiosios šalys. Atvykstantys iš šių šalių arba per jas keliaujantys žmonės atvykę į Lietuvą privalo...


Visą gyvenimą du sūnus slauganti Irena: man sakė, kad tokie vaikai ilgai negyvena

Visą gyvenimą du sūnus slauganti Irena: man sakė, kad tokie vaikai ilgai negyvena

Sausio 14d.

Sunkia, spontaninių kraujavimų lydima liga serga abu šiaulietės Irenos sūnūs – 25 metų Tomas ir šį mėnesį 40 gimtadienį švenčiantis Domantas. Tiesa, kai vyresniajam sūnui buvo vos aštuoneri, moteris išgirdo verdiktą – jam gyventi liko maždaug savaitė. Šiandien tie žodžiai liko tik...


Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Sausio 14d.

Šių metų maisto tendencijos rodo, kad užkandžiai neapleidžia populiarumo pozicijų. O kad jie būtų sveikesni, būtina atsirinkti ne tik skanius, bet ir organizmui palankius produktus. Vienas iš pasirinkimų – šiuo metu itin pasaulyje išpopuliarėjusi meksikietiškos virtuvės karalienė gvakamolė....

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9