Lapkričio 20d. Trečiadienis

Iš ko gaminami ledai, arba kodėl ilgimės senojo plombyro

Gegužės 24d.
Iš ko gaminami ledai, arba kodėl ilgimės senojo plombyro

Kartu su saule į Lietuvą atėjo ir ledų valgymo sezonas. Gamintojai skaičiuoja ledus branginę keletu procentų ir laukia pardavimo atsigavimo po ilgos ir šaltos žiemos. Tuo metu senojo plombyro skonio išsiilgusiems valgytojams maisto specialistas aiškina, kodėl kartais plombyro pagrindinė sudedamoji dalis yra pienas, o kartais – vanduo.

„Kainos didėjo labai nedaug – apie 3 proc. – ir tai tik kelių pozicijų. Kai kurių rūšių ledų kainas teko didinti dėl išaugusių sąnaudų. Negaliu pasakyti, kad koreguotos brangesnių ar pigesnių pozicijų kainos, gali būti ir tų, ir tų, tiesiog žiūrėjome į gamybos sąnaudas. Kainas didino pabrangę kai kurie ingredientai, elektra, kuras, minimalus atlyginimas“, – sakė „Ingman“ ir „Algida“ ledai prekiaujančios bendrovės „Unilever“ ledų ir šaldytų produktų pardavimo vadovas Artūras Jonuškis.

Jis pripažino, kad ledų kainos Lietuvoje ir taip yra pakankamai aukštos.

„Kainų nėra kur kelti. Jeigu lygintume su Latvijos ir Estijos rinkomis, pas mus kainos yra didesnės. Nebeturime, kur kelti kainas, žmonių pajamos kyla ne tiek ir daug, bet, žinoma, mes negalime neatsižvelgti į gamybos sąnaudas“, – tvirtino pašnekovas.

Paklaustas, kodėl Lietuvoje ledai yra brangesni, jis atsake: „Tai lemia daug faktorių. Galbūt tai priklauso ir nuo prekybininkų norimo uždirbti antkainio, ne viskas nuo mūsų priklauso“.

Dažniausiai lietuviai perka vidutinės kainos ledus, tačiau pastebimas didesnis susidomėjimas brangesniais skanumynais.

„Dabar jaučiamas troškimas geresnių ledų. Jie yra ne tik brangesni, bet ir geresni, nes jie jau gaminami iš grietinėlės, sviesto, o ne iš augalinių riebalų“, – pripažino pašnekovas.

Pasak A. Jonuškio, ledų šiemet parduota mažiau nei įprastai, nes tai lemia ilgai užsitęsę šalti orai.

„Ledų vartojimo
pikas įprastai yra liepą. Tačiau kiekvieni metai būna šiek tiek skirtingi. Galbūt pamenate, praėjusiais metais buvo labai geras gegužės mėnuo, kurio pardavimus galima būtų palyginti su geru vasaros mėnesiu“, – kalbėjo pašnekovas.

„Dadu“ ledus gaminančios bendrovės „Vikeda“ marketingo vadybininkė Aušra Marmaitė taip pat pripažino, kad svarstoma branginti gaminamą produkciją.

„Kol kas kainos yra likusios tos pačios, tačiau tendencijos rodo, kad gali būti kilimas. Brango energija, žaliavos, kilo minimalus atlyginimas“, – sakė ji.

Tačiau pašnekovė nenurodė, kiek galėtų brangti ledai.

Tuo metu prekybos tinklą valdančios bendrovės „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė teigė, kad lietuviški ledai brango apie 4 proc.

„Mes ledus iš Lietuvos gamintojų perkame maždaug 4 proc. brangiau. Jų motyvas buvo, kad brango pienas, sviestas, cukrus, elektros energija, gamtinės dujos, didėjo gamybos ir logistikos sąnaudos. Šią kainą prekybos centrų lentynose siekiame kompensuoti įvairiomis ledams taikomomis akcijomis“, – aiškino ji.

Užsienio tiekėjų ledų kainos nesikeitė.

Pašnekovės duomenimis, per pirmuosius keturis šių metų mėnesius ledų parduota maždaug 13 proc. mažiau nei prieš metus.

„Tai lėmė šalta ir ilga žiema. Tačiau šią gegužę lyginant su praėjusia geguže, matyti, kad ledų poreikis išaugo apie 35 proc.“, – kalbėjo R. Saulytė.

Tiesa, sunku vertinti, kiek tam įtakos turėjo prekybos tinklo vykdyta akcija,
kai ledai buvo pardavinėjami su 40 proc. akcija

Populiariausi ledai Lietuvoje – vanilinis plombyras vafliniame indelyje.

Pasak R. Saulytės, dažniausiai lietuviai renkasi žemesnės ir vidutinės kainos ledus.
Pagrindinė sudėtis gali būti ir pienas, ir vanduo

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas pasakojo, kad dažniausiai ledai gaminami iš pieno. Tačiau vienos įmonės naudoja žalią pieną, o kitos – pieno miltelius.

„Dažniausiai ledai gaminami iš pieno, tačiau jis gali būti įvairaus pavidalo. Kai kurios Lietuvos įmonės ledus gamina supirkdamos žalią pieną iš ūkininkų, tuomet jį pasterizuoja ir gamina ledus. Taip pat būna, kad ledai gaminami iš pieno miltelių. Jie sumaišomi su vandeniu ir taip gaminami ledai. Šerbetai gaminami iš vaisių ir uogų sulčių“, – aiškino jis.

Gamintojas ant pakuotės pirmiausiai turi nurodyti pagrindinį ledų ingredientą: pieną, grietinėlę, pieno miltelius ar vandenį. Pagal tai ir tampa aišku, iš ko pagamintas skanumynas. Jeigu etiketėje pirmiausiai nurodomas vanduo, vadinasi, jis ir yra pagrindinė sudedamoji dalis.

„Tie ledai, kurie gaminami iš grietinėlės, nugriebto ar nenugriebto pieno, maistine verte yra gerokai kokybiškesni ir geresni, nes jie pagal pieno riebalų ir pieno baltymų santykį skirstomi į tam tikras kategorijas: grietininius, pieninius, vaisinius. Kuo daugiau leduose yra pieno riebalų ir pieno baltymų, tuo jie maistine verte yra geresni“, – kalbėjo D. Kliučinskas.

Ledų kaina labiausiai skiriasi dėl ingredientų, iš kurių jie gaminami.

„Pavyzdžiui, pieną reikia pasterizuoti, atskirti, pagaminti grietinėlę, taigi kaina yra kur kas didesnė nei, pavyzdžiui, ledų, kurių pagrindinė sudėtis yra vanduo, kuris sumaišomas su pieno milteliais“, – sakė Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas.

Pasiteiravus, ar patys pigiausi ledai nėra pavojingi sveikatai, jis atsakė: „Apskritai juos nėra pavojinga valgyti, niekada nesame nustatę rodiklių, kurie leistų ledus ar jų produktus laikyti nesaugiais. Jie atitinka minimalius kokybės reikalavimus. Tačiau galima pasakyti, kad tikras ledų mėgėjas niekada nepirks 70 ct kainuojančių ledų, nes realiai perka sušaldytą vandenį su tam tikrais maisto priedais ar skoniais. Tačiau yra tam tikra kategorija pirkėjų, pavyzdžiui, tie patys vaikai, kuriems tėvai neduoda daug pinigų arba tiesiog jiems už turimus 5 Lt norisi nusipirkti ne vieną, o penkias porcijas ledų“.

Pasak D. Kliučinsko, į ledus konservantų dėti negalima, tačiau į šį skanėstą galima dėti emulsiklių arba tirštiklių, kurie pramoniniu būdu gamintiems ledams yra labai svarbūs – jie suteikia konsistenciją ir purumą.

„Šie maisto priedai nėra pavojingi sveikatai, jie tik pavadinti E raide“, – ramino pašnekovas.

Pasiteiravus, kodėl vyresni ledų valgytojai ilgisi ir tvirtina nerandantys senojo skonio plombyro, specialistas svarstė: „Na, aš pats neatsimenu to senojo skonio plombyro. Bet šiaip plombyras įprastai gaminamas iš riebios grietinėlės ir tokie ledai yra labai riebūs. Matyt, gamintojai prisitaikė prie pasikeitusio žmonių skonio, kad jie pradėjo vengti riebalų, todėl ėmė gaminti šiek tiek liesesnius ledus“.

Jo teigimu, šiuo metu teisės aktais nenumatyta, kokios sudėties ledus galima vadinti plombyru, todėl gamintojai labai skirtingus ledus vadina plombyru.

VMVT kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją, kad būtų aiškiai apibrėžta, ką galima vadinti plombyru. Ministerija kreipėsi į Europos Komisiją, kad galima būtų patvirtinti standartus. Tačiau kol kas sprendimo nėra.

Pavyzdžiui, teisės aktai aiškiai nurodo, kad grietininiais ledais galima vadinti tik iš pieno pagamintus ledus, kuriuos turi būti konkretus riebalų ir baltymų santykis.

VMVT duomenimis, dažniausiai pasitaikantys pažeidimai būna ledų deformacija, jei jie netyčia sušyla, o po to vėl būna užšaldomi.

Šaltinis: Technologijos.lt
Miego ritmas ir miego sezonai – kas tai?

Miego ritmas ir miego sezonai – kas tai?

Spalio 19d.

Kada turime keltis ir eiti miegoti, kad kitą rytą pabudę jaustumėmės žvalūs ir energingi? Vieno tobulo, universalaus miego recepto nėra. Mūsų miego kokybę veikia daugybė veiksnių – amžius, metų laikų kaita, individualūs kūno duomenys bei daugelis kitų išorinių bei vidinių stimuliatorių. Vis...


3 mobiliosios programos, padedančios akliesiems pažinti pasaulį

3 mobiliosios programos, padedančios akliesiems pažinti pasaulį

Spalio 18d.

Išmaniųjų technologijų revoliucija gerokai palengvino milijonų žmonių gyvenimus. Tačiau ar jos padėjo tiems, kurie kasdien susiduria su aplinkos keliamais iššūkiais? Baltosios lazdelės dieną, minimą spalio 15-ąją, siekiama ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į regos negalią turinčių žmonių...


Akių gydytoja rekomenduoja nuo 35 metų reguliariai tikrintis regėjimą

Akių gydytoja rekomenduoja nuo 35 metų reguliariai tikrintis regėjimą

Spalio 18d.

Akių gydytojai įsitikinę, kad šiandien galima išgydyti 80 proc. regėjimo sutrikimų, tačiau daugelis suskuba savo akių būkle rūpintis tik tuomet, kai pasireiškia pirmieji nemalonūs pojūčiai – sausumas, perštėjimas, vaizdas lyg per rūką. Sveikatos specialistai pataria tikrintis ir stiprinti...


Technologijos ir sveikata: kaip išvengti negalavimų?

Technologijos ir sveikata: kaip išvengti negalavimų?

Spalio 18d.

Akių paraudimas, pablogėjęs matymas, bendras silpnumas, galvos skausmai – tai tik maža dalis simptomų, kurie ištinka daug laiko prie kompiuterio ar kitų išmaniųjų įrenginių praleidžiančius žmones. Pasak sveikatos specialistų, nuo išmaniųjų technologijų kenčia ne tik akys ar stuburas, bet...


J. Olekas: „Turime apmokyti gydytojus ir pacientus, kaip pamatyti pirmus su vėžiu susijusios trombozės simptomus“

J. Olekas: „Turime apmokyti gydytojus ir pacientus, kaip pamatyti pirmus su vėžiu susijusios trombozės simptomus“

Spalio 17d.

Trečiadienį Europos Parlamente (EP) (Briuselis) europarlamentaro Juozo Oleko iniciatyva buvo organizuota diskusija „Su vėžiu susijusi trombozė ir ES darbotvarkė gydant vėžį 2019 - 2024“. Prie diskusijos organizavimo prisidėjo Europos trombozės ir hemostazės sąjunga (EHTA). Su vėžiu...


Šiemet dvigubai daugiau registruotų hepatitų - dominuoja lėtiniai C hepatitai

Šiemet dvigubai daugiau registruotų hepatitų - dominuoja lėtiniai C hepatitai

Spalio 17d.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per aštuonis šių metų mėnesius užregistruoti 184 susirgimai hepatitais ir tai, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, beveik pustrečio karto daugiau (2,5 k. arba 74 atvejai 2018 m. per 8 mėnesius).


Brangus maistas per brangus išmesti. Refleksijos Pasaulinės maisto dienos proga

Brangus maistas per brangus išmesti. Refleksijos Pasaulinės maisto dienos proga

Spalio 16d.

Spalio 16-ąją pasaulis švenčia Maisto dieną. Švęsti tikrai yra ką – gyvename maisto pertekliaus laikais. Kupinos parduotuvių lentynos, sklidini šaldytuvai ir virtuvės spintelės, gausiai nukrauti stalai ne tik per didžiąsias šventes – kasdien.


Analogų neturinti sensorinė įranga gelbsti ypatingų poreikių vaikus

Analogų neturinti sensorinė įranga gelbsti ypatingų poreikių vaikus

Spalio 16d.

Gausiai besikuriantys socialiniai verslai Lietuvoje įgauna vis didesnę svarbą ir pagreitį. Tarp tokių inovatyvių verslų – unikalia ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje sensorinių erdvių terapija su specialių poreikių vaikais užsiimantys „Penki pojūčiai“. Šio socialinio...


Sveikas gyvenimo būdas nuo gripo komplikacijų neapsaugos

Sveikas gyvenimo būdas nuo gripo komplikacijų neapsaugos

Spalio 15d.

Artėjant kasmetiniam gripo sezonui prie gydytojų kabinetų ilgėja eilės norinčiųjų pasiskiepyti, o skiepų priešininkai užgula klaviatūras bandydami juos išgąsdinti pseudomokslinėmis žinutėmis, treti teigia esą sveikas gyvenimo būdas geriau nei skiepas. VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros...


Biržuose moteris bandė papirkti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos darbuotoją

Biržuose moteris bandė papirkti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos darbuotoją

Spalio 15d.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Panevėžio teritorinio skyriaus Biržų asmenų aptarnavimo vietoje negalios vertinimo procedūros metu klientė bandė papirkti tarnybos darbuotoją duodama 100 eurų kyšį.


Pasaulinę rankų plovimo dieną ir specialistų raginimas nepersistengti

Pasaulinę rankų plovimo dieną ir specialistų raginimas nepersistengti

Spalio 15d.

Spalio 15 d. minima Pasaulinė rankų plovimo diena. Sveikatos specialistai teigia, kad rankas reikia plauti ne tuomet, kai jos purvinos, o kur kas dažniau. Vis tik socialiniame tinkle pasiteiravus, kaip dažnai žmonės plauna rankas, specialistai paragino nepersistengti, jeigu tiesioginis darbas...


Gydytoja: rankos pirštų neužtektų suskaičiuoti vaikus, kuriems buvo patvirtinta gripo diagnozė

Gydytoja: rankos pirštų neužtektų suskaičiuoti vaikus, kuriems buvo patvirtinta gripo diagnozė

Spalio 15d.

Atsikėlus ryte čiaudint, kosint, sloguojant, karščiuojant, žmonėms gan sunku suprasti ar tai yra gripas, ar tiesiog peršalimas. Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojos Gintarė Nemuraitė ir Agneška Neciunskienė dalinasi žiniomis apie gripą, kuo jis skiriasi nuo paprasto peršalimo ir kaip galime...


Vyturiai ir pelėdos: kaip nustatyti vidinį savo kūno laikrodį?

Vyturiai ir pelėdos: kaip nustatyti vidinį savo kūno laikrodį?

Spalio 11d.

Šokate iš lovos vos pasirodžius pirmiesiems saulės spinduliams? O gal kiekvieną rytą suskambus žadintuvui daugybę kartų spaudinėjate mygtuką SNAUSTI? Mūsų miego ritmą reguliuoja vidinis kūno laikrodis – asmeninis polinkis keltis ir eiti miegoti panašiu paros metu. Atsižvelgiant į...


Socialinė kampanija kviečia dovanoti kaniterapijos užsiėmimus sunkumų patyrusiems vaikams

Socialinė kampanija kviečia dovanoti kaniterapijos užsiėmimus sunkumų patyrusiems vaikams

Spalio 11d.

Spalio mėnesį Lietuvoje startavo socialinė iniciatyva, kurios tikslas – užtikrinti tęstinius terapijos su šunimis užsiėmimus vaikams, kuriais rūpinasi organizacija „SOS vaikų kaimai Lietuvoje“. Kaniterapija padeda smurtą patyrusiems bei apleistiems vaikams ir yra taikoma nuo...


Aušra Bružienė: krūties vėžys – kaip draugas, kuris visada yra šalia

Aušra Bružienė: krūties vėžys – kaip draugas, kuris visada yra šalia

Spalio 11d.

„Pastaraisiais metais gyvenimas buvo toks turiningas, kad aš neturėjau laiko sirgti“, - istoriją apie laimėtą kovą su vėžiu pradeda Aušra Bružienė. Moteriai buvo diagnozuotas III stadijos krūties vėžys, ji perėjo visus vėžio gydymo etapus, galiausiai buvo atlikta ir krūties...


Sveikata ir šiluma vienoje lėkštėje: atraskite trintas daržovių sriubas iš naujo

Sveikata ir šiluma vienoje lėkštėje: atraskite trintas daržovių sriubas iš naujo

Spalio 11d.

Sukate galvą, kaip vertingai panaudoti morkas, salierus, kopūstus, moliūgus ar kitas sezonines daržoves, kurias vis dar vežate iš sodo ar šviežias perkate parduotuvėje? Maisto ir sveikatos ekspertai ragina prisiminti vieną pagrindinių šaltojo sezono patiekalų – šildančias trintas daržovių...


Norite būti sveiki – rudenį venkite rankos paspaudimo ar pakštelėjimo į skruostą

Norite būti sveiki – rudenį venkite rankos paspaudimo ar pakštelėjimo į skruostą

Spalio 11d.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras bei vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad šalyje siaučiant peršalimui ir prasidedant gripui, verta atsisakyti rankos paspaudimo ar pakštelėjimo į žandą. Minint pasaulinę rankų plovimo dieną sveikatos specialistai primena, kad tinkamai,...


Ne be mūsų abejingumo namais buvusiems kaliniams tampa įkalinimo įstaigos, sako M. Bliumenzonienė

Ne be mūsų abejingumo namais buvusiems kaliniams tampa įkalinimo įstaigos, sako M. Bliumenzonienė

Spalio 11d.

Lietuvos visuomeninės organizacijos nepajėgios vien savo jėgomis tempti buvusių kalinių integravimo į visuomenę naštos. Lietuvos kalinių globos draugijos reabilitacinio centro vadovės Mildos Bliumenzonienės teigimu, net ir esant tokiai mažai pagalbai į įkalinimo įstaigas nebegrįžta net 40 proc....


Kodėl svarbu pykti?

Kodėl svarbu pykti?

Spalio 10d.

Net 1 iš 4 pasaulio žmonių bent kartą savo gyvenime patiria psichikos sveikatos sunkumų. Mokslininkų teigimu, negebėjimas atpažinti savo emocijas bei tinkamai reaguoti į jas, turi neigiamą poveikį visai visuomenės gerovei. Minint Pasaulinę psichikos sveikatos dieną tai patvirtina ir Vilniaus...


Košė nenuobodžiai – 3 netikėti ir maistingi receptai košės dienai

Košė nenuobodžiai – 3 netikėti ir maistingi receptai košės dienai

Spalio 10d.

Pasaulyje minint košės dieną, vis garsiau kalbama apie šio universalaus patiekalo atgimimą – tiek socialiniuose tinkluose, tiek madinguose restoranuose, tiek ir kiekvienoje virtuvėje. Tačiau košės samprata iš esmės pasikeitė – nuobodžią pilką masę pakeitė įvairiausi ingredientai,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9