Spalio 21d. Ketvirtadienis

Ekspertės patarimai, išryškinsiantys juodojo paltuso skonį: derinkite su kopūstais ar raudonaisiais serbentais

Rugsėjo 16d.
Ekspertės patarimai, išryškinsiantys juodojo paltuso skonį: derinkite su kopūstais ar raudonaisiais serbentais

Ieškote idėjų subalansuotiems pietums ar vakarienei, o galbūt bandote į savo racioną įtraukti daugiau žuvies? Norintiems paskanauti ypatingo skonio jūros gėrybių vertėtų išbadyti juodąjį paltusą. Kaip teigia Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, šią žuvį Lietuvoje ją pamėgsta vis daugiau žmonių. Mat juodasis paltusas – universaliai paruošiama, itin subtilaus skonio žuvis, kuri, tinkamai paruošta, tiesiog ištirps burnoje.

Derinama su gaivesniais priedais

„Lietuviai vis daugiau dėmesio pradeda skirti maistui, stebi, ką valgo, stengiasi per dieną gauti reikiamų maistinių medžiagų normą. Ir nors duomenys rodo, kad žuvies vis dar valgome mažiau nei reikėtų – situacija keičiasi. Pastebime, kad keičiasi ir pirkėjų skonis, žmonės tapo išradingesni, vis dažniau leidžiasi į eksperimentus virtuvėje, išbando naujus receptus, todėl didėja ne tik lašišos ar taip pamėgtos menkės, bet ir įmantresnių žuvų, tokių kaip juodasis paltusas, pardavimai“, – teigia V. Juodkazienė.

Kaip pasakoja ekspertė, juodasis paltusas – baltoji žuvis, pasižyminti drėgna, tačiau švelnia tekstūra. Ši žuvis – itin subtilaus, šiek tiek salstelėjusio skonio, ji yra pakankamai riebi, mat ją sudaro net 15 proc. riebalų. Būtent dėl šios priežasties omega-3 riebalų rūgščių gausa ji nenusileidžia lašišai. Kadangi juodasis paltusas – pakankamai riebi žuvis, norint subalansuoti skonį prie jos derinami rūgštūs, gaivūs, kartais netgi kartūs ingredientai: kopūstai, špinatai, marinuoti agurkai, netgi raudonieji serbentai.

Šią žuvį ruošti galima įvairiai. V. Juodkazienė pataria prieš gaminant juodąjį paltusą reikėtų kruopščiai nuplauti po šaltu vandeniu ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.  Visgi, ruošiant juodąjį paltusą reikėtų būti atsargiems, kad žuvis neperkeptų.

Ruošiant – nepersistengti

„Paltusas yra linkęs greitai išdžiūti, nes žuvyje natūraliai nėra daug aliejaus. Jeigu kepsite žuvį, pirmiausiai būtinai ją ištrinkite alyvuogių aliejumi arba sviestu, kad ji išlaikytų drėgnumą“, – teigia maisto ekspertė.

Jeigu paltusą norite pamarinuoti – ruošiant marinatą reikėtų rinktis tokius ingredientus, kurie neužgožtų jos skonio ir nepaveiktų tekstūros. Marinuojant citrusiniuose vaisiuose ji gali tapti itin biri, todėl ekspertė vietoj rūgščių marinatų pataria gaminti imbiero, česnakų arba rozmarinų pagrindu paruoštą marinatą. Kepant šią žuvį kepsninėje vertėtų ne tik žuvį, bet ir groteles ištepti aliejumi – taip kepant žuvis neprilips. Vidutinio dydžio žuvis ant vidutiniškai įkaitintų grotelių turėtų iškepti vos per 10–15 minučių.

Juodojo paltuso kepimo orkaitėje principas primena ruošimą ant grotelių – pirmiausia žuvį reikėtų patepti aliejumi, vėliau įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių ir kepti apie 15 minučių. Viduryje kepimo paltusą galima dar kartą pašlakstyti aliejumi arba patepti sviestu. Ruošiant šią žuvį keptuvėje pastarąją geriausia rinktis nelipnią. Į ją įpilti kelis šaukštus aliejus ir įkaitinti iki vidutinio karštumo. Galiausiai į keptuvę įdėti paltusą ir pakepti apie 5–7 minutes. Tuomet jį apversti, į keptuvę įdėti kelis šaukštelius sviesto ir dar apie 5–7 minutes pakepti.

V. Juodkazienė rekomenduoja juodojo paltuso pasigaminti namuose ir siūlo kelis itin nesudėtingai paruošiamus receptus.

Juodasis paltusas su bolivinės balandos kruopomis

Jums reikės:

Juodojo paltuso filė

200 g bolivinės balandos kruopų

2 vidutinio dydžio agurkų

Vieno apelsino

Pusės citrinos

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Šlakelio sezamų aliejaus

Šlakelio obuolių acto

Kelių šakelių šviežios kalendros

Žiupsnelio pipirų

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio cukraus

Pagaminimas:

Nedideliame indelyje sumaišykite alyvuogių aliejų, pipirus ir druską. Šiuo marinatu aptepkite paltuso filė ir apie 10 minučių pamarinuokite. Tuomet iki 180 laipsnių įkaitinkite keptuvę ir kepkite žuvį apie 10 minučių.

Bolivinės balandos kruopas nuplaukite šaltu vandeniu. Tada užplikykite dideliu kiekiu vandens ir nuolat maišydami išvirkite vadovaudamiesi instrukcijomis nurodytomis ant pakuotės. Kai kruopos paruoštos apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis bei druska ir pipirais. Galiausiai nuplaukite ir kubeliais supjaustykite agurkus, juos apšlakstykite obuolių actu, sezamų aliejumi, apelsinų sultimis, įberkite druskos, pipirų, smulkiai supjaustytos kalendros viską gerai išmaišykite ir leiskite pastovėti 10-15 minučių. Galiausiai visus ingredientus išdėliokite į lėkštes.

Graikišku stiliumi paruoštas juodasis paltusas

Jums reikės:

Juodojo paltuso

Didelės saujos pomidorų

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Citrinos

Saujos mėgstamų alyvuogių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Šviežių petražolių

Pagaminimas:

Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais. Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite bei sudėkite į indą. Tuomet į pomidorus suberkite susmulkintus česnakus, petražoles, alyvuogių aliejų, druską ir viską sumaišykite. Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus. Galiausiai orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 15 min. Galiausiai išdėliokite į lėkštes. Šalia paruoštos žuvies galite patiekti keptų bulvių ar kitą mėgstamą garnyrą. Skanaus!

 

Galimybių pasą jau gali gauti ir užsienyje paskiepyti arba persirgę Lietuvos gyventojai

Galimybių pasą jau gali gauti ir užsienyje paskiepyti arba persirgę Lietuvos gyventojai

Spalio 20d.

Galimybių pasas jau generuojamas ir užsienio šalyse nuo COVID-19 ligos paskiepytiems arba šia liga persirgusiems Lietuvos piliečiams.


Išnaudokite rudens derlių: lengvos rudeniškų užkandžių idėjos

Išnaudokite rudens derlių: lengvos rudeniškų užkandžių idėjos

Spalio 20d.

Vasarą užkandžiaujame, norėdami palaikyti energiją bei gerą savijautą, o apetitas sumažėja užklupus karščiams. Tuo tarpu prasidėjus rudeniui ir orams vis vėstant, pastebime, kad mūsų kūnas pradeda norėti ir sotesnio, šiltesnio maisto, apetitas išauga. Norint visus metus palaikyti gerą savijautą,...


Kardiologė apie kovą su cholesteroliu: blogąjį būtina „numušti“, gerąjį – išsaugoti

Kardiologė apie kovą su cholesteroliu: blogąjį būtina „numušti“, gerąjį – išsaugoti

Spalio 20d.

Padidėjusi cholesterolio koncentracija yra vienas didžiausių širdies ligų rizikos veiksnių. Siekiant sumažinti galimas aterosklerozės sukeliamas komplikacijas, išeminius įvykius, viena iš patikimiausių priemonių mažinti cholesterolį yra vaistai, tačiau dalis gyventojų susigundo pasitikėti...


Skiepytis sustiprinančiąja doze kviečiami visi pilnamečiai gyventojai

Skiepytis sustiprinančiąja doze kviečiami visi pilnamečiai gyventojai

Spalio 19d.

Nuo antradienio 18 metų ir vyresni gyventojai, kurie buvo paskiepyti nuo COVID-19 ligos anksčiau nei prieš 180 dienų, kviečiami sustiprinti imunitetą dar viena vakcinos doze.


Projekto „Olimpinis mėnuo“ dalyviai virtualiai susitiko su Lietuvos olimpiečiais

Projekto „Olimpinis mėnuo“ dalyviai virtualiai susitiko su Lietuvos olimpiečiais

Spalio 19d.

Antrąją projekto „Olimpinis mėnuo“ savaitę net 30 tūkst. projekto dalyvių turėjo progą prisijungti į keturis virtualius susitikimus su olimpiečiais, LTeam nariais – irkluotoja Milda Valčiukaite, baidarininku Mindaugu Maldoniu, irkluotoju Sauliumi Ritter ir lengvaatlete,...


Asmenis be Galimybių paso aptarnaujančios parduotuvės turės užtikrinti 30 kv. m plotą vienam pirkėjui

Asmenis be Galimybių paso aptarnaujančios parduotuvės turės užtikrinti 30 kv. m plotą vienam pirkėjui

Spalio 19d.

Lietuvoje toliau didėjant sergamumui COVID-19 liga ir ligoninių užimtumui, operacijų vadovo sprendimu įvedamas papildomas reikalavimas prekybos vietoms, kuriose aptarnaujami gyventojai be Galimybių paso. Tokiose parduotuvėse, turgavietėse ir vaistinėse turės būti užtikrinamas minimalus 30 kv. m...


Ekologiški produktai, ką turi žinoti pirkėjai?

Ekologiški produktai, ką turi žinoti pirkėjai?

Spalio 19d.

Išaugus lietuvių susidomėjimui sveikatingesniu maistu, ekologiškų produktų asortimentas sparčiai plečiasi. Pirkėjai vis dažniau ieško sveikatai draugiškesnių gėrybių, be to, vis labiau atsigręžiama į poveikį gamtai, tvarią žemdirbystę. Pasikeitęs gyvenimo būdas lemia ir pokyčius parduotuvių...


Išmokos senjorams, pasiskiepijusiems nuo COVID-19: dažniausiai užduodami klausimai

Išmokos senjorams, pasiskiepijusiems nuo COVID-19: dažniausiai užduodami klausimai

Spalio 19d.

Siekiant paskatinti labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius skiepytis ir pagerinti epidemiologinę situaciją šalyje, nuspręsta jiems skirti vienkartines išmokas. Nuo šių metų rugsėjo 1 d. iki lapkričio 30 d. 75 metų ir vyresniems žmonėms, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 dviem vakcinos dozėmis,...


Desertai, kuriais mėgausitės be sąžinės graužimo: kuo pakeisti įprastus saldėsių ingredientus

Desertai, kuriais mėgausitės be sąžinės graužimo: kuo pakeisti įprastus saldėsių ingredientus

Spalio 19d.

Visi nusipelnėme pasimėgauti nepaprasto skonio torto, pyrago ir kitokio mėgstamo saldėsio gabalėliu. O ypač vėsiais rudens vakarais – tai geriausias metas daugiau laiko praleisti virtuvėje ir paeksperimentuoti su įvairiausiais receptais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“...


Vaikų koncentracijos stoka - „neišaugama“ problema, kurią įveikti galima tik treniruojantis

Vaikų koncentracijos stoka - „neišaugama“ problema, kurią įveikti galima tik treniruojantis

Spalio 19d.

Koncentracija – tai sugebėjimas susitelkti į vieną veiksmą taip, kad likusi aplinka netrukdytų. Jai sutrikus, vaikai tampa išsiblaškę, jiems sunku susikaupti, įsiminti informaciją, mintys šokinėja nuo vienos prie kitos, nepavyksta atlikti pavestų užduočių arba jos atliekamos ilgiau. Jeigu...


Sparčiausiai senjorus skiepijančių savivaldybių medikams bus skiriami priedai

Sparčiausiai senjorus skiepijančių savivaldybių medikams bus skiriami priedai

Spalio 18d.

Trijų geriausius senjorų vakcinacijos rodiklius pasiekusių šalies savivaldybių sveikatos priežiūros specialistams bus skiriami iki pusės vidutinės algos dydžio siekiantys priedai. Tokia Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuota skatinamoji priemonė startavo spalio 11 dieną ir tęsis iki gruodžio...


Atraskite iš naujo – 3 patiekalai iš maltos mėsos rudeniškai vakarienei

Atraskite iš naujo – 3 patiekalai iš maltos mėsos rudeniškai vakarienei

Spalio 18d.

Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais...


Onkologinių pacientų badavimas – gydytojų galvos skausmas

Onkologinių pacientų badavimas – gydytojų galvos skausmas

Spalio 18d.

Tarp onkologinių pacientų ir jų artimųjų vis dar sklando mitai apie badavimo teikiamą naudą. Gydytojai atkreipia dėmesį, kad badavimas ne tik nepadeda pasveikti, bet ir priveda iki blogiausio – mirties.


Pasaulinę maisto dieną: ekspertės patarimai, kaip kovoti su maisto švaistymu

Pasaulinę maisto dieną: ekspertės patarimai, kaip kovoti su maisto švaistymu

Spalio 18d.

Pasaulyje iššvaistoma kone ketvirtadalis maisto, bet lygiai taip pat daugybė žmonių negauna visaverčių maisto produktų. Spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Vis dėlto ne tik šią dieną turėtume pagalvoti apie maisto įvairovę, sąmoningą vartojimą ir jo nešvaistymą. Vaida Budrienė, prekybos...


Į Lietuvą šią savaitę pristatyta 68 tūkst. COVID-19 vakcinos dozių

Į Lietuvą šią savaitę pristatyta 68 tūkst. COVID-19 vakcinos dozių

Spalio 15d.

Gamintojai „BioNTech ir Pfizer“ ir „Janssen Pharmaceutica NV“ šią savaitę pristatė dvi COVID-19 vakcinų siuntas – iš viso 68460 vakcinos dozių.


„Rožinis gyvenimas“ – apie  gyvenimą sergant krūties vėžiu

„Rožinis gyvenimas“ – apie gyvenimą sergant krūties vėžiu

Spalio 15d.

Pasirodė trečiasis žurnalo „Rožinis gyvenimas“ numeris. Tai leidinys, skirtas krūties vėžiu sergančioms moterims ir jų artimiesiems. Skaitytojoms jis buvo pristatytas spalio 14 dieną Nacionaliniame vėžio institute (NVI) vykusiame Pacientų forume, skirtame krūties vėžio žinomumo dienai...


I. Filipovič apie negalios keliamus iššūkius ir universalaus dizaino principus: aplinka gali įkalinti arba įgalinti

I. Filipovič apie negalios keliamus iššūkius ir universalaus dizaino principus: aplinka gali įkalinti arba įgalinti

Spalio 15d.

Universalus dizainas – tai aplinkos ir gaminių kūrimas, kuomet sudaromos vienodos galimybės tuo pačiu daiktu ar erdve naudotis kiekvienam, neišskiriant žmonių pagal jų gebėjimus ar poreikius. Universalaus dizaino principai leidžia užtikrinti vienodas žmonių galimybes per paprastumą ir...


Kuris vitaminas geriausiai padeda įveikti rudeninį liūdesį?

Kuris vitaminas geriausiai padeda įveikti rudeninį liūdesį?

Spalio 15d.

Trumpėjančios dienos, vis labiau apniukęs oras ir spaudžiantis šaltukas – tai tik kelios priežastys, kurios atrodo kaltos dėl suprastėjusio nuotaikos ir išaugusio noro nieko neveikti. „Eurovaistinės“ farmacininkė sako, kad slogią nuotaiką rudenį įveikti galima, tereikia nedelsti...


Kokiais produktais paįvairinti racioną, kad padėtume nuo ekranų pavargusioms akims?

Kokiais produktais paįvairinti racioną, kad padėtume nuo ekranų pavargusioms akims?

Spalio 15d.

Gerai savijautai svarbu aprūpinti organizmą tinkamomis medžiagomis – iš jų gauname eneregijos. Tačiau taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kokį poveikį daro skirtingi produktai. Pasaulinę regėjimo dieną vertėtų pagalvoti, kaip praturtinti savo racioną, kad galėtume padėti dažnai...


Krevečių valgymo etiketas: kaip jas išlukštenti, kokias įrankiais valgyti ir ką iš jų pasigaminti?

Krevečių valgymo etiketas: kaip jas išlukštenti, kokias įrankiais valgyti ir ką iš jų pasigaminti?

Spalio 15d.

Krevetės – labai universali jūros gėrybė. Patiekalus su krevetėmis gaminti nesudėtinga, vis dėlto kelias pagrindines taisykles, kaip tinkamai jas valgyti ar išlukštenti prieš gaminant, žinoti reikėtų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šios...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila