Spalio 16d. Šeštadienis

Ekspertės paslaptys, kurios padės košę paversti tikru kulinariniu šedevru

Spalio 8d.
Ekspertės paslaptys, kurios padės košę paversti tikru kulinariniu šedevru

Sekmadienį visame pasaulyje bus minima pasaulinė košės diena. Šią dieną žmonės skatinami susipažinti su sveikos mitybos principais bei košės nauda organizmui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairių kruopų košę lietuviai mėgsta nuo seno, todėl nenuostabu, kad kruopos neatsiejama kasdienio pirkėjų krepšelio dalis.

Nebijokite eksperimentuoti

„Lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikos gyvensenos taisyklėmis. Į savo racioną bando įtraukti kuo įvairesnio maisto. Ne išimtis ir grūdinės kultūros. Parduotuvėse turime gausų įvairių kruopų – nuo bulguro, lęšių iki grikių ar kukurūzų – asortimentą, o analizuodami duomenis matome, kad populiariausi tarp pirkėjų yra klasikiniais laikomi ryžiai, avižinių kruopų gaminiai, grikiai, perlinės ir manų kruopos. Veikiausiai prie šių tradicinių košių dauguma yra įpratę nuo vaikystės“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad Lietuvoje iš įvairių kruopų buvo gaminami tiek kasdieniai, tiek šventiniai patiekalai. Visgi, populiariausias kruopų patiekalas – įvairios košės. Kaip teigia ekspertė, nuo seno populiarios perlinių kruopų, grikių ar miežių košės, tačiau pastaruoju metu tarp gyventojų vis labiau populiarėja ir bolivinės balandos, kurių tėvynė – Pietų Amerika, arba iš Afrikos atkeliavęs kuskusas.

Pasak ekspertės, nors košės dažniausiai valgomos pusryčiams. Tačiau tinkamai paruoštas šis patiekalas gali tapti ir maistingais, pietumis, vakariene. Be to, įvairių kruopų košės – sveikos ir maistingos. Grūdiniai produktai pasižymi ir gerųjų medžiagų gausa. O ir pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas grūdinės kilmės maistą reikėtų vartoti bent kelis kartus per dieną. Mat jame yra gausu geležies, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, skaidulų. Žinoma, ieškant sveikiausių pasirinkimų reikėtų rinktis pilno grūdo kruopas: tokie produktai užtikrina sotumo jausmą, lėtesnį energijos įsisavinimą ir sklandesnę žarnyno veiklą.

Ir su uogomis, ir su mėsa

Be to, maisto ekspertė įsitikinusi ,kad patinkančią košę gali atrasti kiekvienas, svarbu nebijoti eksperimentuoti, išbandyti įvairias košių rūšis, ieškoti naujų ingredientų, kuriais galima praturtinti mėgstamų kruopų skonį. Kaip teigia V. Juodkazienė, košes galima ruošti tiek saldžiai, tiek pikantiškai.

„Košes galite gardinti pačiais įvairiausiais ir labiausiai mėgstamais ingredientais. Tereikia pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, avižinę košę galite pagardinti įvairiausiomis šviežiomis arba džiovintomis uogomis, vaisiais, riešutais, medumi, netgi šokoladu. Prie avižų nuostabiai tinka ir cinamonas. Norint išgauti vis kitokį šios košės skonį – ją galite virti ne tik paprastame piene, bet ir kokosų, sojų ar migdolų augaliniuose gėrimuose“, – teigia ji.

Mėgstantiems sūriau, avižinę, grikių, bolivinės balandos, perlinių kruopų, kukurūzų, bulguro ar kitą mėgstamą košę ekspertė siūlo gardinti ir keptu kiaušiniu, įvairiausiais žalumynais, pavyzdžiui, špinatais ar kale kopūstais. Įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis: baziliku, krapais ar petražolėmis. Į košę galima įmaišyti ir įvairiausių keptų daržovių: svogūnų, morkų, paprikų, netgi saldžiosios bulvės ar moliūgo, mėgstamų grybų.

Mėgstantiems sočiau košę galima derinti ir su pačia įvairiausia mėsa. Pavyzdžiui, nuo pietų ar vakarienės likusia kepta kiauliena, vištiena ar jautiena, bei žuvimi, kepta šonine, kumpiu ar konservuotu tunu. O norintiems intensyvesnio kruopų skonio – košes virti galima ne tik pasūdytame vandenyje, bet ir sultinyje.

Jeigu nuo pusryčių, pietų ar vakarienės stalo liko košės likučių – ne bėda. Ekspertė sako, kad avižinę arba grikių košę galima panaudoti kepant blynus arba ruošiant troškinius.

V. Juodkazienė siūlo su įvairiomis kruopomis paeksperimentuoti ir namuose ir dalijasi keliais receptais.

Kukurūzų košė su avinžirniais ir grybais

Jums reikės:

• 250 g greitai paruošiamų kukurūzų kruopų

• 1 l vandens

• 20 g sviesto

• 500 g pievagrybių

• 3 v. š. alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio a. š. druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

• 1⁄4 a. š. maltų raudonųjų paprikų prieskonių

• 240 g virtų avinžirnių

• žiupsnelio maltų ciberžolių

• 2–3 šakelių šviežių čiobrelių

• 200 g graikiško jogurto

Pagaminimas:

Į verdantį vandenį įberkite šaukštelį druskos ir maišydami mediniu šaukštu po truputį supilkite kukurūzų kruopas. Košę, nesustodami maišyti, virkite apie 2–3 minutes. Kai išvirs, įdėkite sviesto, išmaišykite ir uždenkite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite supjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol nugaruos iš jų išsiskyręs vanduo. Pagardinkite pievagrybius druska, pipirais, maltomis paprikomis ir žiupsneliu šviežių čiobrelių. Viską išmaišykite, dar minutėlę pakepinkite ir perkelkite grybus į lėkštę. Į tą pačią keptuvę suberkite virtus avinžirnius, įberkite druskos, pipirų bei ciberžolių ir, vis pamaišydami, pora minučių pakepinkite juos aukštoje kaitroje. Keptus grybus su avinžirniais suberkite ant kukurūzų košės, apibarstykite likusiais čiobreliais ir viską patiekite su graikišku jogurtu.

Avižinė košė su keptu kiaušiniu, laiškiniais svogūnais ir moliūgų sėklomis

Jums reikės:

• 120 g avižinių dribsnių

• 1⁄4 a. š. druskos

• 50 g laiškinių svogūnų

• 2 v. š. moliūgų sėklų

• 2 kiaušinių

• 400 ml vandens

• 40 g tarkuoto parmezano

• 1 a. š. sviesto

Pagaminimas:

Puode užvirkite 300 ml vandens, suberkite avižas, įberkite druskos ir virkite apie 7 minutes, kol košė sutirštės. Nukelkite puodą nuo viryklės ir į avižas įmaišykite sūrį bei sviestą. Keptuvėje įkaitinkite 4–5 šaukštus vandens, įmuškite kiaušinius ir kepkite juos 2–3 minutes, tuomet supilkite likusį vandenį ir kepkite-virkite dar kelias minutes, kol trynys taps jūsų mėgstamo kietumo. Avižų košę patiekite dubenėliuose, ant viršaus įkomponuokite po keptą kiaušinį ir apibarstykite susmulkintais laiškiniais svogūnais bei gvildentomis moliūgų sėklomis. Skanaus!

 

Gydytojo sudaryta atmintinė: pneumokoko ABC

Gydytojo sudaryta atmintinė: pneumokoko ABC

Spalio 8d.

Vyresnio amžiaus žmonės – kiekvieno iš mūsų tėvai ar seneliai – turi riziką užsikrėsti pneumokokine infekcija. Deja, būtent vyresnio amžiaus žmonėms ši infekcija gali būti mirtina. Todėl LSMUL Kauno klinikų gydytojas doc. Gediminas Urbonas padėjo sudaryti trumpą atmintinę, kurią...


Kiaušinis – daugiau nei 1000 įvairių baltymų šaltinis

Kiaušinis – daugiau nei 1000 įvairių baltymų šaltinis

Spalio 8d.

Kiaušiniai turi ne tik atskirą skyrelį kiekviename šaldytuve, bet ir savo dieną kalendoriuje – spalio 8-ąją - Pasaulinę kiaušinių dieną. Pirmą kartą ji paminėta 1996 metais Vienoje, tad šiais metais tai jau 25-asis kiaušinių dienos jubiliejus. Vieniems kiaušiniai – tik per Velykas...


Tarptautinė psichikos sveikatos diena: darbdaviai padeda sulaužyti įsišaknijusius tabu

Tarptautinė psichikos sveikatos diena: darbdaviai padeda sulaužyti įsišaknijusius tabu

Spalio 8d.

Spalio 10-ąją minima Tarptautinė psichikos sveikatos diena primena, kad rūpinimasis emocine gerove yra toks pats svarbus ir normalus, kaip ir fizinis sveikatingumas. Nors atvirai kalbėti apie psichologinius sunkumus visuomenėje vis dar nėra itin įprasta, Lietuvos darbdaviai ragina nepasiduoti...


Pasiskiepyti nuo gripo, pneumokokinės infekcijos ir COVID-19 galima tą pačią dieną

Pasiskiepyti nuo gripo, pneumokokinės infekcijos ir COVID-19 galima tą pačią dieną

Spalio 8d.

Vėstant orams vis daugiau laiko praleidžiant uždarose, mažai vėdinamose patalpose, išauga peršalimo rizika. Šalies medikai rekomenduoja nepamiršti pasiskiepyti ne tik nuo COVID-19, bet ir nuo šaltuoju metų sezonu plintančio gripo bei pneumokokinės infekcijos. Remiantis naujausiomis Lietuvos...


Lietuvoje minima organų donorystės diena

Lietuvoje minima organų donorystės diena

Spalio 7d.

Kasmet antrąjį spalio šeštadienį Lietuvoje ir visoje Europoje minima organų donorystės diena. Ji skirta atkreipti dėmesį į svarbią sritį – organų donorystę, transplantaciją, tačiau svarbiausia, kad kiekvienas iš mūsų susimąstytume, ar išeidami iš šio pasaulio norėtume padaryti paskutinį...


Vaistinių atstovai apie augantį sergamumą: nuo COVID-19 galėtume paskiepyti daugiau, jei ne 3 priežastys

Vaistinių atstovai apie augantį sergamumą: nuo COVID-19 galėtume paskiepyti daugiau, jei ne 3 priežastys

Spalio 7d.

Vaistinėse per mėnesį buvo išduota apie pusę milijono popierinių galimybių pasų, tai rodo, kad žmonėms patogu lankytis vaistinėse ir naudotis teikiamomis paslaugomis, tačiau skiepijimo nuo COVID-19 infekcijos apimtys vaistinėse nėra didelės. Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) sako, kad tam...


Kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti plekšnę ir su kuo ją derinti?

Kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti plekšnę ir su kuo ją derinti?

Spalio 7d.

Norintys džiaugtis puikia savijauta turėtų nepamiršti į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti kuo įvairesnio maisto. Vienas produktų, kurių turėtume valgyti bent kelis kartus per savaitę,– baltymų, mineralų ir vitaminų kupina žuvis. Nors lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai, Vaida...


Saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? Tinklaraštininkė pasidalino 2 gardžiais receptais

Saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? Tinklaraštininkė pasidalino 2 gardžiais receptais

Spalio 7d.

Kokią košę pusryčiams renkasi lietuviai? Anksčiau toks klausimas nebūtų iškilęs, nes pasirinkimas būdavo vos vienas – blanki pilka masė su gabalėliu cukraus ar sviesto. Tačiau šiandien socialiniuose tinkluose košių receptų randame tūkstančius: nuo pikantiškų su baravykais iki desertinių su...


Viskas, ką turėtumėte žinoti apie kruopas

Viskas, ką turėtumėte žinoti apie kruopas

Spalio 7d.

Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdinės kilmės produktų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kruopas...


Gyventojams daugėja galimybių sportuoti tiek mieste, tiek bendrose daugiabučių erdvėse

Gyventojams daugėja galimybių sportuoti tiek mieste, tiek bendrose daugiabučių erdvėse

Spalio 6d.

Sportuojančių žmonių skaičius Lietuvoje kasmet vis auga, o kartu su juo didėja sporto erdvių bei aktyvių veiklų pasirinkimų poreikis. Pastarąjį naujais būdais siekia patenkinti ir miestų savivaldybės, ir gyvenamųjų NT projektų plėtotojai.


Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais

Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais

Spalio 6d.

Italų virtuvės perlas – gnocchi, patiekalas užkariavęs viso pasaulio gurmanų širdis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad gnocchi – nesudėtingai pagaminami, tačiau ypatingo skonio virtinukai, dažniausiai gaminami iš bulvių ir miltų bei...


Nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems žmonėms – vienkartinės išmokos

Nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems žmonėms – vienkartinės išmokos

Spalio 6d.

Nuo šių metų rugsėjo 1-osios iki gruodžio 1 d. 75 metų ir vyresniems žmonėms, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 dviem dozėmis, arba iki ateinančių metų balandžio 1 d. – stiprinamąja trečiąja doze, būtų mokamos 100 eurų dydžio vienkartinės išmokos. Šiuo sprendimu tikimasi apsaugoti labiausiai...


Vaistininkai perspėja dėl svorio metimui vartojamų laisvinamųjų preparatų: jie gali pažeisti kepenis

Vaistininkai perspėja dėl svorio metimui vartojamų laisvinamųjų preparatų: jie gali pažeisti kepenis

Spalio 6d.

Noras sureguliuoti svorį skatina imtis net ir neįtikėtinų priemonių – vieni apie liekną figūrą svajojantys žmonės ryžtasi vartoti laisvinamuosius preparatus, kiti be saiko vartoja maisto papildus, tikėdamiesi atrasti stebuklingas piliules. Sveikatos specialistai tikina, kad nei vienas, nei...


Pradedami tarptautiniai mokymai sveikatos apsaugos sistemos valdysenai tobulinti

Pradedami tarptautiniai mokymai sveikatos apsaugos sistemos valdysenai tobulinti

Spalio 6d.

Bendradarbiaudama su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) biuru Lietuvoje, Karališkuoju Edinburgo gydytojų koledžu (angl. Royal College of Physicians of Edinburgh) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligonine Kauno klinikomis, Sveikatos apsaugos ministerija pradeda mokymus, kuriais...


Siūloma, kad už periodinį testavimą mokėtų patys darbuotojai arba darbdaviai

Siūloma, kad už periodinį testavimą mokėtų patys darbuotojai arba darbdaviai

Spalio 6d.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomam įstatymo pakeitimui, kuris įpareigos pačius darbuotojus arba darbdavius susimokėti už būtinąjį periodinį testavimą. Vyriausybei pritarus, siūlomas Žmogaus užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės įstatymo pakeitimas...


Didelės rizikos sąlytį turėję vakcinuoti ar COVID-19 persirgę asmenys gali išsitirti nemokamai

Didelės rizikos sąlytį turėję vakcinuoti ar COVID-19 persirgę asmenys gali išsitirti nemokamai

Spalio 6d.

Nors pagal pilną vakcinacijos schemą pasiskiepijusių ir COVID-19 liga persirgusiųjų asmenų tikimybė užsikrėsti šia liga yra gerokai mažesnė, tačiau ji išlieka. Todėl turėjus didelės rizikos sąlytį, svarbu imtis papildomų atsargumo priemonių: rekomenduojama ne tik vengti susibūrimų, bet ir...


Klaipėdos medikas Nerijus Klimas: svarbu sau priminti, kad pralaimėta gyvybė gali išgelbėti kitą žmogų

Klaipėdos medikas Nerijus Klimas: svarbu sau priminti, kad pralaimėta gyvybė gali išgelbėti kitą žmogų

Spalio 5d.

Nacionalinis transplantacijos biuras praneša, kad spalio 3 d. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje registruotas 41 m. donoras. Vyro artimieji, išgyvenantys didžiulę netektį, nusprendė paaukoti vyro organus donorystei, kad išeidamas iš šio pasaulio jis suteiktų viltį gyventi net keliems sunkiai...


Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

Spalio 5d.

Atvėsus orams dažniau renkamės sočius ir sušildančius patiekalus. Ir nors lietuvių virtuvėje gausu tradicinių receptų, verta išbandyti kitų šalių pamėgtus nacionalinius patiekalus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad rudenį ypač verta pasimėgauti...


Įsigaliojus ribojimams – staigus susidomėjimas juodomis medicininėmis kaukėmis

Įsigaliojus ribojimams – staigus susidomėjimas juodomis medicininėmis kaukėmis

Spalio 5d.

Nuo spalio 1 d. įsigaliojus reikalavimui uždarose patalpose dėvėti veidą dengiančias apsaugos priemones, vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ atstovai sako pastebintys išaugusį domėjimąsi apsauginėmis priemonėmis. Ypač išaugo susidomėjimas juodomis kaukėmis.


Į didžiausią tarptautinę grožio parodą Vidurio Rytuose – su pirmaisiais Lietuvoje kosmetikai suteiktais Halal sertifikatais

Į didžiausią tarptautinę grožio parodą Vidurio Rytuose – su pirmaisiais Lietuvoje kosmetikai suteiktais Halal sertifikatais

Spalio 5d.

Šiandien Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, prasideda didžiausia tarptautinė kosmetikos bei parfumerijos, grožio ir estetikos mugė Vidurio Rytuose ir viena iš pirmaujančių grožio parodų visame pasaulyje „Beautyworld Middle East“, kurioje dalyvauja ir penkios Lietuvos įmonės....

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila