Gegužės 29d. Sekmadienis

Anglijos pasididžiavimas – čederio sūris: deriniams su daržovėmis, pusryčių patiekalams ir užkandžiams

Sausio 13d.
Anglijos pasididžiavimas – čederio sūris: deriniams su daržovėmis, pusryčių patiekalams ir užkandžiams

Sūrį mėgsta daugelis – šis išskirtinis maisto produktas ne tik papildo patiekalų skonių paletes, bet ir puikai tinka ant užkandžių stalo. Sūrio rūšių yra daugybė, o jų gaminimo tradicijos ir skonio ypatumai dažniausiai priklauso nuo regiono, kuriame sūris kilo: italai didžiuojasi parmezanu, o Jungtinės Karalystės gyventojai savo virtuvės neįsivaizduoja be kvapniojo čederio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pirkėjai dažniausiai renkasi tradicinį fermentinį sūrį, populiarios ir kitos sūrio rūšys.

„Lietuviai – tikrai mėgsta sūrį. Tai rodo ir nuolat augantys šios kategorijos pardavimai. Vieni populiariausių išlieka jau klasika tapę fermentiniai ar  tepamieji sūriai. Įvairiausių gurmaniškų sūrių paklausa Lietuvoje taip pat didėja. Pastebime, kad tinklo pirkėjai dairosi itališkų mocarelos ar parmezano, įvairiausių pelėsinių ar tradiciško angliško čederio sūrio, todėl esame paruošę platų šios kategorijos asortimentą“, – sako V. Budrienė.

Nuo švelnaus iki intensyvaus skonio

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad sūris buvo žinomas ir vartojamas dar 2000 metų prieš mūsų erą. Ko gero, tai yra vienas seniausių iki šiol vartojamų maisto produktų visame pasaulyje. Archeologiniai tyrinėjimai rodo, kad sūrį gamino net egiptiečiai, o Senovės Romoje šis produktas buvo plačiai paplitęs ir valgomas kasdien. Šiandien suskaičiuojama keli šimtai skirtingų populiarių sūrio rūšių. Vienas jų – nepakartojamo skonio čederio sūris.

Čederis kilęs iš Anglijos. Tai yra kietojo sūrio rūšis, pradėta gaminti dar XII amžiuje. Šis sūris pavadintas vietos, kurioje atsirado garbei – čederis gimė pietvakarių Anglijoje esančiame to paties pavadinimo miestelyje. Šis Anglijos perlas, kaip ir kiti tradiciniai sūriai, yra gaminamas iš karvės pieno, o jo brandinimas užtrunka nuo 3 iki 18 mėnesių. Čederis pasižymi aitriu, riešutus primenančiu skoniu. Sūrio spalva priklauso nuo brandinimo trukmės – jis gali būti gelsvos arba ryškiai oranžinės spalvos.

„Čederio skonio intensyvumas priklauso nuo to, kiek jis laiko buvo brandinamas. Švelniausio skonio čederio sūris yra brandinamas 2–3 mėnesius. Stipresnio skonio sūris brandinamas 6–9 mėnesius, o stipriausio ir intensyviausio skonio sūriui subrandinti skiriama net nuo metų iki dvejų. Brandinant sūrį keičiasi ne tik jo skonis, bet ir spalva. Jaunas čederis dažniausiai būna šviesiai baltos, o bręstant sūris įgauna vis ryškesnę geltoną spalvą“, –  teigia maisto ekspertė.

Ką pasigaminti ir kaip laikyti?

Čederį, kaip ir daugelį kietųjų sūrių, gaminant maistą galima panaudoti labai įvairiai. Pasak ekspertės, dažniausiai čederiu gardinami makaronai arba jų apkepai, trintos daržovių sriubos, sumuštiniai, mėsainiai ar pikantiško skonio vafliai. Čederis – mėgstamas sūris ir meksikietiškų patiekalų gamyboje: juo dažnai pagardinamos čili sriubos, buritai, takai ar kesadilijos. Žinoma, čederis puikiai tinka ir į įvairiausius omletus ar kišus. Pavyzdžiui, Anglijoje kišas dažniausiai gaminamas į jį pridedant šoninės, porų ir čederio sūrio. Šioje šalyje čederis taip pat dažnai patiekiamas ir pavalgius pietus ar vakarienę. Dažniausiai prie jo būna padėta duonos ir sviesto. Taip pat šis sūris derinamas ir su įvairiausiais šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis: obuoliais, kriaušėmis, vynuogėmis ar kaulavaisiais. Kartais čederis valgomas su medumi ar įvairiausiais džemais.

V. Juodkazienė pasakoja, kad norint sūrį kuo ilgiau išlaikyti šviežią, pravartu žinoti kelias jo laikymo gudrybes.

„Sūris ilgiau išliks šviežias, jei jį suvyniosite į audinį, išmirkytą sūriame vandenyje. Kadangi sūris greitai prisigeria kitų produktų kvapo, jį laikykite sandariai uždarytose dėžutėse. Dar viena kasdien praversianti gudrybė: nepjaustyti sūrio iš anksto, nes atskiri gabalėliai greitai džiūsta, praranda skonį ir aromatą. Geriau šalia padėkite peilį ir atsipjaukite tik prieš valgant“, – pasakoja ekspertė ir dalijasi net trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite čederį.

Sviestinis moliūgas, įdarytas sūriu

Jums reikės:

•           2 sviestinių moliūgų

•           200 g tarkuoto kietojo sūrio

•           250 g mocarelos

•           100 g čederio

•           3 v. š. sviesto

•           3 v. š. miltų

•           4 skiltelių česnako

•           100 ml pieno

•           120 ml daržovių sultinio

•           šlakelio alyvuogių aliejaus

žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Sviestinius moliūgus nuplaukite ir pjaukite pusiau. Į skardą, išklotą kepimo popieriumi, žievele į apačią sudėkite perpjautus moliūgus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos bei pipirų ir kepkite 35–45 minutes. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite, čederį sutarkuokite, o mocarelą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite česnaką, supilkite pieną, daržovių sultinį ir viską maišydami virkite 2–3 minutes. Tuomet sudėkite miltus, sūrį ir virkite dar 3 minutes, kol masė taps tąsi. Iškeptus moliūgus išskobkite, minkštimą sutrinkite šakute ir suberkite į puodą su sūrio padažu. Viską išmaišykite, pavirkite dar 2–3 minutes ir sudėkite masę atgal į moliūgo žievę. Šis patiekalas ne tik gardus, bet ir naudingas!

Suktinukai su čederio sūriu

Jums reikės:

• 200 g filo tešlos

• 120 g plonai pjaustyto mėgstamo kumpio

• 120 g plonai pjaustyto čederio sūrio

• 1 kiaušinio plakinio

• 3 v. š. kokosų aliejaus kepimui

Padažui:

• 2 v. š. grietinės

• 50 g majonezo

• žiupsnio druskos

• 2 v. š. citrinos sulčių

• 1 a. š. smulkintų petražolių

• 1 a. š. smulkinto baziliko

Pagaminimas:

Filo tešlą supjaustykite kvadratais, į kuriuos galėsite sluoksniuoti kumpio ir sūrio gabalėlius. Vieną filo tešlos gabalėlio kraštą švelniai patepkite aliejumi, ant viršaus dėkite dar vieną tešlos gabalėlį. Ant viršaus uždėkite kumpio, tada sūrio. Suvyniokite tešlą su įdaru į suktinuką užlenkdami kraštus, kad įdaras neišbėgtų ir patepkite paviršių kiaušinio plakiniu. Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų ir kepkite suktinukus iš visų pusių, kol apskrus (apie 3–4 minutes vienai pusei). Iškepus suktinukus dėkite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite susigerti riebalams. Prieš patiekiant perpjaukite suktinukus ir patiekite juos su grietinės ir majonezo padažu. Grietinę, majonezą, druską ir citrinos sultis labai gerai išmaišykite ir supilkite į atskirą dubenėlį. Pabarstykite padažą baziliku ir petražolėmis ir patiekite šalia suktinukų.

Kišas su daržovėmis ir čederiu

Jums reikės:

• 7 kiaušinių

• 1 geltonosios cukinijos

• 200 g čederio sūrio

• 150 g fetos

• 2 pomidorų

• 100 ml augalinio sojų gėrimo

• 10 g šviežių krapų

• šlakelio alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio džiovintų raudonėlių

• žiupsnelio džiovintų bazilikų

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir gerai juos išplakite. Į kiaušinius supilkite pieną, sudėkite rankomis sutrupintą fetą, 100 gramų tarkuoto čederio sūrio, suberkite prieskonius, susmulkintus krapus ir viską gerai išmaišykite. Cukiniją ir pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais. Dalį cukinijos ir pomidorų griežinėlių atidėkite, o likusius sudėkite į kiaušinio ir sūrių plakinį. Norimo dydžio kepimo formą ištepkite aliejumi ir supilkite paruoštą masę. Ant viršaus išdėliokite likusius daržovių griežinėlius ir pašaukite kišą į įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug pusvalandį. Šis kišas skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Skanaus!

 

Nepasiklysti vertime padės vertimų biuras

Nepasiklysti vertime padės vertimų biuras

Kovo 15d.

Kvalifikuoti Lingo vertimų biuro specialistai garantuoja aukštos...


Veterinariniai vaistai vaistinėse parduodami Europoje, Lietuvoje vis dar ne – kodėl?

Veterinariniai vaistai vaistinėse parduodami Europoje, Lietuvoje vis dar ne – kodėl?

Kovo 15d.

Daugelyje Europos Sąjungos (ES) ir kitų šalių jau dabar toje pačioje vaistinėje prekiaujama ir žmonėms, ir gyvūnams skirtais vaistais. Tokia praktika taikoma Prancūzijoje, Vokietijoje, Švedijoje, kaimyninėje Latvijoje, Estijoje, taip pat Jungtinės Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje,...


Vaistinių atstovai atsako į svarbiausius klausimus: dėl kalio jodido tablečių ir paramos vaistais Ukrainos gyventojams

Vaistinių atstovai atsako į svarbiausius klausimus: dėl kalio jodido tablečių ir paramos vaistais Ukrainos gyventojams

Kovo 15d.

Dėl karo Ukrainoje šalies gyventojams kilo nemažai klausimų: kaip gauti ar įsigyti kalio jodido tablečių, ar galima paremti ukrainiečius perkant jiems vaistus, ar vaistinės tikrai pašalino visas rusiškas prekes. Į visus šiuos klausimus atsako Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) pirmininkė...


Į pagalbą Ukrainos karo pabėgėliams: specialistai skelbia sveikatos paslaugų Lietuvoje atmintinę

Į pagalbą Ukrainos karo pabėgėliams: specialistai skelbia sveikatos paslaugų Lietuvoje atmintinę

Kovo 15d.

Sveikatos apsaugos ministerija ir Valstybinė ligonių kasa parengė atmintinę, padėsiančią iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje į Lietuvą pasitraukusiems žmonėms gauti koncentruotą ir tikslią informaciją apie sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje.


Trys patiekalai iš kiaulienos ant grilio: išbandykite ypatingo skonio receptus

Trys patiekalai iš kiaulienos ant grilio: išbandykite ypatingo skonio receptus

Kovo 15d.

Šylant orams ir daugiau dėmesio skiriant lengvesniems patiekalams, vertėtų nepamiršti ir mėsos. Tinkamai pasirinkus mėsos rūšį ir gabalėlį, ją nesudėtinga paruošti ne tik ant viryklės ar oraitėje, bet ir ant grilio, o dūmo aromatu dvelkiantys kepsniai ar šonkauliukai gali tapti puikiu vakarienės...


Maistingi ir skoniu stebinantys patiekalai iš lęšių

Maistingi ir skoniu stebinantys patiekalai iš lęšių

Kovo 15d.

Jeigu norite į savo racioną įtraukti daugiau augalinės kilmės maisto, lęšiai – puikus pasirinkimas tiek maistingiems pietums, tiek vakarienei. Šiuose nedideliuose ankštiniuose augaluose yra baltymų ir skaidulų, juos lengva paruošti, be to, lęšiai pasižymi ir ypatingu skoniu. Vaida Budrienė,...


Pistacijos – kiek jų suvalgyti, kad gautume kuo daugiau naudos

Pistacijos – kiek jų suvalgyti, kad gautume kuo daugiau naudos

Kovo 15d.

Pistacijos – ypatingu skoniu užburiantys riešutai. Jos dažniausiai naudojamos įvairiausiems desertams ruošti, tačiau puikiai dera ir pikantiškuose patiekaluose: pistacijomis gardinti galima ir sūrius, ir mėsos patiekalus. Visgi, nors šie riešutai ne tik skanūs, bet ir sveiki, nes juose...


UAB privalumai ir trūkumai: pataria ekspertas

UAB privalumai ir trūkumai: pataria ekspertas

Kovo 14d.

Norite tapti verslininku, kuris dirbs ne tik sau, tačiau taip pat ir kurs darbo vietas, kurios atvers kitiems žmonėms mėgautis savo kasdieniniu darbu? Tokiu atveju reikalinga ne tik gera idėja, tačiau taip pat ir tinkamas juridinio statuso pasirinkimas.


Miško priežiūros darbai: samdyti dirbančius tik legaliai?

Miško priežiūros darbai: samdyti dirbančius tik legaliai?

Kovo 14d.

Jeigu turite mišką, tačiau pats neturite laiko rūpintis jo vešumu – visada siūlome ieškoti specialistų, kurie gali viską atlikti už jus. Šiuo metu tokio tipo įmonių pasiūla tikrai labai plati, tad esame tikri, kad kiekvienas ras tuos, kurie jiems labiausiai tinka.


Tarptautinei matematikos dienai – 6 produktai, gerinantys protinę veiklą

Tarptautinei matematikos dienai – 6 produktai, gerinantys protinę veiklą

Kovo 14d.

Kovo 14-ąją minima tarptautinė matematikos diena. Šios ypatingos dienos proga galima pagalvoti ir apie mitybą, turinčią įtakos geresnei atminčiai, atsparumui stresui, aiškesnei logikai, stipresnei motyvacijai ir netgi didesniam kūrybiškumui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“...


Visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ pandeminiai metai: 1,6 mln. testų, išmoktos krizių valdymo pamokos ir didesnis dėmesys psichologinei sveikatai

Visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ pandeminiai metai: 1,6 mln. testų, išmoktos krizių valdymo pamokos ir didesnis dėmesys psichologinei sveikatai

Kovo 14d.

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ per dvejus COVID-19 pandemijos metus sostinės mobiliajame testavimo punkte atliko daugiau nei 1,6 mln. testų, mobiliojo punkto pajėgumai per šį laikotarpį išaugo iki 16 testavimo taškų ir daugiau nei 7,5...


„Labai norėjau padėti vaikams, kurie patiria nuolatinį, lėtinį skausmą...“, – anesteziologė-reanimatologė Danguolė Ruževičienė apie savo kupiną iššūkių darbą

„Labai norėjau padėti vaikams, kurie patiria nuolatinį, lėtinį skausmą...“, – anesteziologė-reanimatologė Danguolė Ruževičienė apie savo kupiną iššūkių darbą

Kovo 14d.

„Visada labai norėjau padėti vaikams, kurie patiria nuolatinį, lėtinį skausmą, – pasakoja gydytoja Danguolė Ruževičienė. – Lėtiniu skausmu vadiname skausmą, trunkantį tris ir ilgiau mėnesius. Ūminis skausmas yra gana gerai kontroliuojamas medikamentais, tačiau vaikai, kenčiantys...


Skrandžio mažinimo operacija gali visiškai pakeisti nutukusio žmogaus gyvenimą

Skrandžio mažinimo operacija gali visiškai pakeisti nutukusio žmogaus gyvenimą

Kovo 14d.

Pasak statistikos, Lietuvos gyventojai yra vieni labiausiai nutukusių žmonių Europoje – mūsų šalyje didelį viršsvorį turi kas ketvirtas žmogus (26,3 proc.). Remiantis paskutiniais duomenimis, pagal nutukusių žmonių skaičių Lietuva patenka į pirmą Europos šalių penketuką. Ypatingą nerimą...


Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Kovo 13d.

Didžiausią laiko dalį žmonės leidžia uždarose patalpose, todėl jose esantys daiktai ir vidaus oro kokybė yra ypatingai svarbi visuomenės sveikatai bei kasdienei savijautai. Medikai atkreipia dėmesį, kad patalpų viduje esanti teršalų koncentracija žmonėms sukelia vis daugiau negalavimų, o jų...


Glaukoma – regėjimo vagis

Glaukoma – regėjimo vagis

Kovo 12d.

Šiuo laikotarpiu ypač padaugėjo problemų, susijusių su padidėjusiu krūviu regos organams, taip pat su pavėluotu lėtinių akių ligų gydymu. Viena klastingiausių iš jų – glaukoma. Gydytojai pastebi – jei ši akių liga užleista, ne visada galima sugrąžinti prarastas regėjimo funkcijas. Be...


Karpis egzotiškai: derinkite su aštriais prieskoniais, kokosų pienu, imbieru

Karpis egzotiškai: derinkite su aštriais prieskoniais, kokosų pienu, imbieru

Kovo 11d.

Pavasarį, norint organizmą praturinti naudingomis medžiagomis, nepamirškite ne tik šviežių daržovių, bet ir žuvies. Tai ne tik skanus, lengvai paruošiamas, bet ir sveikatai itin naudingas produktas. O jeigu tradiciniai receptai kiek pabodo, nebijokite paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, tradicinį nuo...


Iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų pasitraukę žmonės būtinuosius receptinius vaistus gaus nemokamai

Iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų pasitraukę žmonės būtinuosius receptinius vaistus gaus nemokamai

Kovo 10d.

Ukrainos gyventojai, įskaitant nelydimus nepilnamečius, kurie pasitraukė iš Ukrainos į Lietuvos Respubliką dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje ir užsiregistravo Migracijos departamento registracijos centre, nemokamai gaus ne tik būtinąsias sveikatos priežiūros paslaugas, bet ir...


Vaistais paremti Ukrainą gali ir didmeninio platinimo licencijos neturintys juridiniai asmenys

Vaistais paremti Ukrainą gali ir didmeninio platinimo licencijos neturintys juridiniai asmenys

Kovo 10d.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad didmeninio platinimo licencijos neturintys juridiniai asmenys gali paremti Ukrainą vaistais, sudarydami trišales sutartis su platintojais ir Ukrainos gydymo įstaigomis. Suformuoti siuntą ir ją nugabenti į Ukrainą turėtų platintojas arba jo...


Odontologė paneigė tris didžiausius mitus apie dantų protezavimą

Odontologė paneigė tris didžiausius mitus apie dantų protezavimą

Kovo 10d.

Dantų protezavimą vis dar įsivaizduojame kaip dantis stiklinėje, nors šios srities specialistai visaip bando atkreipti mūsų dėmesį ir perduoti svarbią žinią: jei įlūžus ar iškritus pirmajam dančiui iškart kreiptumėmės į gydytoją protezuotoją, dantų stiklinėje mums niekada neprireiktų. Su...


Perspėja apie bundančias erkes: dar nevėlu pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

Perspėja apie bundančias erkes: dar nevėlu pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

Kovo 10d.

Vis dažniau palepinant saulei ir šylant orams daugiau laiko nori praleisti lauke. Tačiau gamtoje šiltajam sezonui jau ruošiasi ir bundančios erkės. Gydytojai ir draudikai perspėja, kad plika akimi vos pastebimo voragyvio įkandimas gali kainuoti sveikatą ar net gyvybę, o norint sumažinti rizikas...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9